Rondes de debat entre instituts de secundària

El 22 de març vam celebrar les primeres Rondes de Debat a la biblioteca Martí Tauler entre instituts  de secundària de Rubí. Els centres participants foren: Ins La Serreta, Ins Duc de Montblanc, Ins JV Foix i Ins Estatut. Cada centre venia amb un grup d’alumnes representant del centre de 4t d’ESO, entre els quals n’hi havia que feien el paper d’oradors i altres, de públic observador i valorador.

Durant unes setmanes prèvies, l’alumnat de 4t amb el professorat que havia assumit el repte van estar treballant a classe per preparar-se el debat. Comptaven a més, amb una guia elaborada per les LICS referents del PEE amb diverses propostes d’exercicis i recursos.

En aquest fase d’entrenament un equip de TV3 va venir a visitar un dels centres participants, l’Estatut, i va poder rodar algun moment i van entrevistar-ne  professorat responsable i alumnat. 

Va ser un matí molt emocionat i ple d’aprenentatges per part de tothom. Va dirigir l’acte el comunicador Juanjo Fernández Sola, que va fer una bona lliçó sobre els aspectes que milloren una bona exposició i argumentació oral. 

Un cop van saber els temes, que van sortir per sorteig in situ, els representants decidiren a sorts quina era la seva posició en el debat. Aleshores, durant 20 minuts es van escampar per  diferents sales de la biblioteca per perfilar arguments i contraarguments del tema que els havia tocat. 

Els temes que es va debatre foren: sobre la IA, sobre el valor de la veritat i la necessitat de la mentida, sobre l’amor i la gelosia, sobre les xarxes socials i l’ús del mòbil etc 

Va resultar un espectacle emocionant, on es van respectar adversaris i temps, on es convidada realment a pensar i  on l’ús de la paraula va ser la protagonista des d’unes posicions no sempre fàcils i  ben defensades.

En cap cas podem parlar de guanyadors i perdedors, sobretot perquè tothom va guanyar un aprenentatge molt valuós: La necessitat de defensar-se amb la paraula amb raons i passió, sense por a discrepar i sense la necessitat d’imposar ni faltar el respecte. De cara curs que ve, millorarem aspectes logístics-com més micros i unes taules a l’altura dels oradors- 😉 

Esperem que hagi estat  un bon exercici per a la salut de la paraula i, en definitiva, de la democràcia. Fins el curs que ve, si ho volem. Gràcies a tothom! 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>