L’atenció presencial es realitzarà sota cita prèvia. Per demanar hora podeu trucar al telèfon 93 588 20 71.
També podeu contactar amb nosaltres a través dels correus electrònics:
EAP: eap-rubi@xtec.cat    CRP: crp-rubi@xtec.cat    LIC: csoley@xtec.cat

Programes d’innovació (convocatòria 2021)

Des dia 15 de març és oberta la convocatòria per a la participació dels centres en programes d’Innovació Pedagògica. El Departament ha unificat l’oferta de tots els programes  amb l’objectiu de facilitar als centres l’accés a la informació i simplificació dels processos de participació.

 El procediment general que se seguirà és el següent:

 1. Conèixer l’oferta de programes accedint a l’apartat de l’XTEC dInnovació Pedagògica o al Portal de centres  
 2. Sol·licitar la participació en el programa d’innovació de manera que s’adapti a les necessitats del Projecte Educatiu.
 3. Consultar la resolució corresponent de cada programa d’innovació per comprovar l’acceptació o no de la participació en el programa.

Termini d’inscripció:  12 de maig

Exposició Respira, Rubí a les escoles

En el marc dels actes de celebració del Dia de la Terra l’Ajuntament de Rubí ha organitzat l’exposició de gran format Respira, Rubí amb les obres del Col·lectiu d’Il·lustradores i Il·lustradors de Rubí City (CIRC), que porten el medi natural al nucli urbà de la ciutat.

La majoria d’obres es mostraran a les portes les de les escoles de la ciutat perquè aquest entorn és molt important per a elles: en aquests indrets els nens i les nenes juguen, descobreixen i experimenten situacions d’aprenentatge molt importants per al seu desenvolupament personal. Aquests espais també han suposat un respir durant aquest curs escolar. 

L’exposició reivindica la importància que té mantenir aquests indrets en bon estat perquè durant molts anys més la seva majestuositat ens sigui motiu de gaudi.

Galeria de les il·lustracions

Tallers informatius proves diagnòstiques de segon de primària

El Departament d’Educació orgamitza uns tallers  adreçats als mestres de segon d’educació primària que vulguin aplicar la prova aquest tercer trimestre del curs 2020-2021.

En aquests tallers es treballaran cada una de les activitats i els seus elements de manera més detallada (desenvolupament, atenció a la diversitat, aplicació de les rúbriques, exemples de produccions dels alumnes, etc.).

Els docents interessats en assistir als tallers podran triar entre dos dies i dos horaris diferents:

 • 26 d’abril, de 12.45 a 14 h i de 17.15 a 18.30 h
 • 29 d’abril, de 12.45 a 14 h i de 17.15 a 18.30 h

Us fem arribar el  formulari  per a la inscripció als tallers.

2a Xarxa d’acords de corresponsabilitat

El dijous dia 15 d’abril s’ha realitzat la segona sessió de la Xarxa d’acords de corresponsabilitat del curs 20-21. En aquesta sessió la Dra.Gemma Garcia, degana de la Facultat de Ciències de la UAB, ha presentat la ponència “Com afecta el gènere a la ciència i a la tecnologia”.

A llarg de la sessió ha fet un recorregut pels diferents aspectes que envolten aquest tema i com el biaix de gènere afecta a la ciència i a la generació de tecnologia
A la segona part el Felip Lorenzo, referent STEAM, ha donat orientacions sobre “Com fer-ho possible”.

Trobareu més informació de la sessió en aquest enllaç

Saltem a corda?

Saltem a corda?El projecte Saltem a Corda?, elaborat per docents del Maresme, pretén proporcionar a l’alumnat i als centres noves cançons per saltar a corda. És una proposta de Lola Casas, desenvolupada amb Xavier Rodon (música), Rubén Bravo (il·lustracions) i Rosa Maria Vidal (edició de so).

A més del text de les cançons amb la partitura, la il·lustració i l’enregistrament, hi trobareu poemes per treballar, relacionats amb el tema de cada cançó, i els documents imprimibles, per cançons i el projecte sencer.

 

Presentació del Pla les escoles lliures de violència

El divendres dia 9 d’abril,  el Departament d’Educació ha presentat el Pla Les Escoles Lliures de Violències (LELV) per erradicar tot tipus de violències als centres educatius. La Jornada s’ha desenvolupat amb el següent contingut:

 • Presentació institucional.
 • Presentació de la Unitat de Suport a l’Alumnat en situació de Violència (USAV).
 • Entrevistes a càrrec d’experteses en violències: Emilie Rivas, de Save the Children. Montse Pineda, de Creación Positiva. Montserrat Vilarrasa, de Fundació catalana síndrome de Down.
 • Presentació de l’eina per a la comunicació de casos

Aquí podeu veure el vídeo de la Jornada:

Trobareu més informació sobre el Pla en aquests enllaç

Pla: Les escoles lliures de violències (LELV)

Telèfon de contacte: 900923098

Correu electrònic: usav.educacio@gencat.cat

 

Proves d’avaluació diagnòstica de Cicle Inicial

El Departament d’Educació ha elaborat una prova d’avaluació diagnòstica que té per objectiu proporcionar eines als centres educatius per a l’exercici de la seva autonomia pedagògica.

La prova d’avaluació es pot aplicar a final de segon o a principi de tercer i vol ajudar  a detectar possibles mancances i a buscar les estratègies necessàries per organitzar les mesures i el suport que permetin la millora dels alumnes. Té caràcter globalitzat amb un total de sis proves que avaluen alguns aspectes de la competència matemàtica, de la competència lingüística en llengua catalana i del coneixement del medi social i natural.

Més informació en els següents enllaços:

Conferència any Joan Triadú

En el 2021 es commemoren els 100 anys del naixement de Joan Triadú i Font, pedagog i escriptor.

En qualitat d’autor destaca la seva faceta de crític, traductor i poeta. La trajectòria vital de Joan Triadú va lligada estretament a l’evolució de la cultura catalana del segle XX.

Per aquest motiu s’organitza el proper dimarts 4 de maig a les 17.30h una conferència telemàtica commemorativa d’aquesta efemèride per part del Sr. Joan Martí i Castell.
Si esteu interessats en assistir-hi cal que us hi inscriviu en el següent enllaç.

 

Converses sobre psicomotricitat

El Grup de Recerca en Educació Psicomotriu de la UAB (GREP UAB) inicia un nou projecte amb el propòsit d’oferir espais i temps per compartir amb professionals del món de l’educació aspectes relacionats amb la Psicomotricitat. Aquestes es realitzaran mensualment amb diferents temàtiques específiques, són gratuïtes i no cal inscripció prèvia.

Accés a la primera conversa: Psicomotricitat i TEA (12/04/2021 18:30h-19:30h)

X Concurs Escolar Còmic Barcelona


En el marc de la 39a edició de Còmic Barcelona, FICOMIC, amb la col·laboració del Departament d’Educació, convoca el X Concurs Escolar Còmic Barcelona.

Categories:
A. Alumnat de CM (PRI)
B. Alumnat de CS (PRI)
C. Alumnat de 1r i 2n (ESO)
D. Alumnat de 3r i 4t (ESO)

Temàtica del concurs: “L’esperit de superació: Com ens sobreposem a una experiència dura, a una adversitat, per sortir-ne més forts i més savis.”
Cal crear un còmic sobre l’esperit de superació. La història ha de ser original i s’han d’utilitzar el format i els recursos narratius del còmic.

Totes les bases del concurs (PDF)

Inscripció (fins al al 9 d’abril de 2021)

Més informació sobre el concurs i les edicions anteriors.

Dia Mundial de la Poesia 2021 (21 de març)Abans

que el gran compàs no em paralitzi
amb la geometria de la mort
no em despulleu.
No em despulleu del temps
ni d’aquells mots
que, fins gebrats, jo feia càlids.
Sé que el meu cant
avui
no arribarà
ni a les òrbites baixes
i el món em pesarà. Tant és.
Deixeu-me.
Deixeu-me el formigueig
d’aquest cap ple de festa
i les ales dels ponts. Deixeu-me blanca,
calç apagada, encesa, poca cosa,
no, res,
amb els peus nus.
Sé caminar descalça. I més.
I encara sé:
només el que s’esborra
té importància.

Felícia Fuster
Obra poètica, 2010 [«Nusos de sorra», Aquelles cordes del vent, 1987]

Aprenentatge entre iguals (4a sessió XIEP)

La sessió del 16/03/21 ha comptat amb la participació del David Duran (UAB), coordinador del GRAI (Grup de Recerca sobre Aprenentatge entre Iguals). En la seva ponència Aprenentatge entre iguals: rellevància, reptes i pràctiques ha justificat l’ús d’estratègies d’aprenentatge cooperatiu a partir d’evidències.

Les possibles reticències cap a l’ús d’aquests mètodes, encara avui massa presents -sovint relacionades amb la creença que només els aprenents amb menys competències se’n beneficien-, queden refutades amb la demostració que, quan s’aprèn ensenyant (aprensenyar), tots els aprenents implicats poden assolir més i millors aprenentatges. S’afavoreix la concepció inclusiva de l’educació, es fomenta l’aprenentatge d’habilitats i actituds democràtiques i assoleix una competència clau per a la societat del coneixement.

Ha recordat les condicions perquè es doni aprenentatge cooperatiu en un equip de treball: interdependència positiva (no hi ha èxit particular sense l’èxit de tot l’equip), interacció cara a cara (connexió entre els membres del grup per aconseguir els objectius comuns), responsabilitat individual (tothom té tasques a desenvolupar), aprenentatge d’habilitats socials (aprendre a cooperar i cooperar per aprendre) i autoreflexió del grup (importància de la metacognició).

Ha remarcat la importància del rol docent en diversos sentits, especialment en el disseny de propostes didàctiques complexes (que ofereixin oportunitat i necessitat reals de cooperació per a la seva resolució/producció) i en l’ús estratègic i/o adaptat de les diverses de tècniques/mètodes d’aprenentatge cooperatiu, algunes de les quals ha exemplificat.

Més info:         

Let’s Clean Up Europe. Accions de neteja a un entorn natural!


És una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura i promoure accions de sensibilització a través de la recollida d’aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de rius…

En el marc de la VIII edició del Let’s Clean Up Europe!, que se celebra del 7 al 9 de maig de 2021, s’organitza una sessió online de presentació de recursos i experiències.

Webinar
(ARC): 22/03/21 (17:30 h)
Inscripció

Manual per organitzar una acció de neteja (pdf) 

Top 10 residus més habituals a la natura

Més info

L’Oceà dins l’aula. Qui agafa el repte?

CÀPSULES DE MEDI

A partir d’entendre la importància cabdal de l’Oceà per al funcionament planetari i per a la humanitat, es presentaran algunes propostes per a treballar temes marins ben diferents tant dins com fora de l’aula, de manera multidisciplinària i mirant cap als ODS.

Intervindran:

 • Begoña Vendrell és antropòloga i professora de ciències experimentals a l’Escola Sant Gregori de Barcelona, on també hi desenvolupa un programa de Forest School.
 • Anna Gili és mestra d’infantil i primària, i actualment treballa a l’Escola Rius i Taulet de Barcelona

Lloc: Canal de Youtube Àmbit científic i medi. CESIRE
Data: Dilluns, 22 de març de 17.30 h a 19.30 h
Inscripció