Xerrada: La formació del món ibèric a les Terres de l’Ebre’, a càrrec de Jordi Diloli Fons

El proper divendres 29 de novembre, a les 19,30h, es realitzarà la xerrada ‘ La formació del món ibèric a les terres de l’Ebre‘, a càrrec de Jordi Diloli Fons. L’acte tindrà lloc a la seu del CdA del Delta (Sant Carles de la Ràpita), i s’emmarca dins del cicle de conferències que s’organitzen sota el lema “Aprenem de l’entorn”. El ponent, en Jordi Diloli,  forma part Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA), Departament d’Història i Història de l’Art (Universitat Rovira i Virgili).

A continuació us oferim un resum del tema que abordarà la xerrada:

Els avenços que s’han produït els darrers anys en el coneixement de les comunitats preromanes de les Terres de l’Ebre, gràcies a la intensificació de la recerca arqueològica, ens permeten, a dia d’avui, esbossar uns models teòrico-pràctics sobre l’evolució i els models d’ocupació del territori durant un període, que a grans trets emmarquem entre el segle VIII anE i la plena ocupació romana, al segle I anE, just allò que coneixem com a Protohistòria.

Gràcies a aquests treballs es poden distingir els moments inicials de l’establiment de grups humans a la regió, podem deduir el perquè d’aquestes fundacions, la importància dels contactes entre aquestes primeres comunitats indígenes i els comerciants fenicis procedents del sud peninsular, o la influència que aquests van tenir sobre les poblacions autòctones en temes sociopolítics i econòmics.

D’aquesta manera podem establir com, a partir de finals del segle VIII i inicis del VII anE,  es produeix un sobtat augment dels assentaments a la vall de l’Ebre, les relacions que s’establiran entre ells, l’augment de la complexitat política, l’aparició de noves formes organitzatives i econòmiques i, a mitjans avançats del V anE, la inflexió que generarà una nova etapa cultural que perdurarà fins pràcticament el canvi d’Era, la cultura ibèrica.