Anem de fira per entendre d’història

El 15 d’octubre es va celebrar un cop més la tradicional Fira de Santa Teresa i la Fira Catalana de l’ovella.  Aquesta fira es porta a terme a Ripoll des del 1843.  Una mostra que apropa al visitant a l’activitat agrícola i ramadera, especialment el bestiar de la raça ovina ripollesa.  Una mostra amb 178 anys d’història.  Antigament amb l’arribada de la tardor i la possibilitat que caiguin les primeres nevades, els ramats comencen a baixar de les muntanyes abans que els agafi el fred.

Tradicionalment, a la primavera, tots els pastors les pujaven el mateix dia per tal d’aprofitar les pastures d’alta muntanya i l’època de bonança. Ara, amb el fred a tocar, s’han de fer baixar.  En l’actualitat es representen aquestes anades i vingudes de la muntanya amb els ramats amb la Festa de la llana i casament a pagès al maig, i la Fira Catalana de l’ovella i fira de Sta. Teresa a l’octubre.

Durant la Fira de Santa Teresa es porta a terme el tradicional esmorzar de productes derivats del xai, la mostra d’explotacions de bestiar oví, prioritàriament de raça ripollesa, i el concurs al millor marrà, lot d’ovelles, lot de xaies i el millor animal de la fira que puntuarà el jurat format per veterinaris i ramaders. També hi ha el concurs d’endevinar el pes d’un xai amb la recompensa del mateix xai pel que l’encerti.  Aquestes activitats es reprodueixen en record de temps passats.

Des del CdA del Ripollès trobem importantíssim la preservació i promoció d’aquestes festes per tal d’entendre més bé les nostres tradicions, història, cultura i territori, així com a recurs per treballar tots aquests aspectes a l’escola d’una forma més vivencial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>