«PROESES». PERE FERRÉS-COSTA (1888-1915). Espai multimèdia. Bibliografia sobre Catalunya i la Gran Guerra

Al llarg del mes de maig, a l’Expoforn de Sant Vicenç dels Horts es farà l’exposició Proeses. Pere Ferrés-Costa (1888-1915) on es podran conèixer les vicissituds de la curta vida d’aquest personatge vicentí. En primer lloc, la seva col•laboració des de ben jove com a mestre auxiliar a l’Hospitalet de Llobregat i en segon lloc, la seva incursió en la literatura i els incessants viatges que dugué a terme. També s’hi explica la seva tràgica mort al camp de batalla, durant la Gran Guerra i s’hi pot constatar el grau de reconeixement local, nacional i internacional que va tenir per aquest fet.

En el marc de l’exposició es posa a l’abast dels visitants un espai d’interpretació de la Gran Guerra, amb diversos recursos multimèdia (llibres, films, apps, webs…) per ampliar-ne la informació.

En aquesta entrada es relacionen els llibres que permeten contextualitzar la vida i l’obra de Ferrés-Costa i l’època de la Gran Guerra.

CATALUNYA I LA GRAN GUERRA

ESCULIES, Joan; MARTÍNEZ FIOL, David. 12000! ELS CATALANS A LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL. Barcelona: Ara Llibres, 2014 ISBN 9788415642718
12.000! dóna llum a un dels fets més oblidats de la nostra història: la presència de milers de soldats catalans a la Gran Guerra. Qui van ser aquests catalans? En nom de quins ideals i on van lluitar? Se’’ls donava suport des de Catalunya? Van formar part de la propaganda per internacionalitzar el catalanisme? Fruit d’’una investigació rigorosa, i aportant tots els testimonis i tota la documentació disponibles, els historiadors Joan Esculies i David Martínez Fiol ens ofereixen una apassionant reconstrucció d’’uns episodis pràcticament desconeguts de la història bèl·lica catalana.

GAZIEL. EN LAS TRINCHERAS. Barcelona: Diéresis, 2009 ISBN 9788493399771
Selecció inèdita de les millors cròniques de guerra escrites per Gaziel -pseudónim del periodista català Agustí Calvet-, considerat un dels mestres del periodisme del segle XX. A les pàgines del llibre, hom viu el curs de la Gran Guerra a través d’un testimoni emotiu, penetrant i pacifista, visionari en la seva comprensió de les causes i efectes de la primera guerra de masses. És la visió d’un dels primers corresponsals de guerra, que va recórrer els fronts francès i balcànic, de Verdun fins a Sèrbia, es va internar a les trinxeres i va arriscar la seva vida equipat amb màscara antigàs i sota el foc dels franctiradors.

SAFONT PLUMED, Joan. PER FRANÇA I ANGLATERRA. LA I GUERRA MUNDIAL DELS ALIADÒFILS CATALANS.  Barcelona: Acontravent, 2012 ISBN 9788415720010
L’any 1914, la Primera Guerra Mundial -també coneguda com la Gran Guerra- va ser l’esdeveniment que va fer entrar el món al segle XX. A la Catalunya que veia néixer la Mancomunitat, enclavada dins una Espanya neutral, el gran conflicte europeu es va viure amb passió, entusiasme i amb una divisió total entre germanòfils i aliadòfils.
Aquest grup majoritari, format per professionals liberals i la petita burgesia, va abanderar-se per França i Anglaterra amb la voluntat de situar el país al bell mig dels ideals nacionals, liberals i democràtics que estaven en joc als camps de batalla i poder participar de la nova Europa que s’hauria de construir amb la victòria aliada.
Amb aquest entusiasme aliadòfil, un grup de periodistes, dibuixants, polítics i intel·lectuals, molts d’ells membres de la Penya Gran de l’Ateneu -educats en la cultura francesa-, va decidir fundar la revista Iberia, que del 1915 al 1919 va esdevenir la publicació capdavantera dels defensors de l’entesa franco-britànica.

Per a la contextualització històrica de la la Gran Guerra es proposa el número monogràfic que la revista Sapiens dedicà a LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL (núm. 143 de juny de 2014) i el volum VI de la Història de Catalunya, dirigida per Pierre Vilar i publicat per Edicions 62. Aquest volum, redactat per Josep Termes, sota el títol genèric De la revolució de setembre a la fi de la guerra civil, abasta el període que va des de 1868 al 1939.

Altres espais per ampliar i contextualitzar el conflicte són el web de la revista Sàpiens sobre la Primera Guerra Mundial i el Fons d’imatges de la Primera Guerra Mundial de l’Ateneu Barcelonès.

OBRA DE PERE FERRÉS-COSTA

FERRÉS-COSTA, Pere. PROESES D’AMOR I PATRIOTISME. Barcelona: Impremta Ràfols, 1916.
Obra pòstuma editada per subscripció popular amb aportacions de Vives i Borrell i Pau Modolell, que recull l’obra poètica i les cròniques, tant des de Rússia com del front, de Ferrés-Costa.

FERRÉS-COSTA, Pere. POESIA. Barcelona: Ilustració Catalana.
Aquest volum, el 244, de la col·lecció Lectures populars. Biblioteca d’autors catalans, recull una selecció de poemes de Pere Ferrés-Costa. El pròleg, tot i no estar signat, és de Víctor Català.

REFERÈNCIES DE L’EXPOSICIÓ

BUSQUETS I PUNSET, Anton (Compilació). APLEC. Girona: Dalmau Carles Pla, 1923
Amb aquesta antologia editada per primer cop el 1906, el pedagog Busquests i Punset donava, com resa el subtítol de l’obra, uns models en vers i en prosa del nostre renaixement per a ús de les escoles de Catalunya, Mallorca, València i Rosselló.






CHÉJOV, Antón P. LA GAVIOTA / TÍO VANIA. Barcelona: Alba, 2010 (Artes escénicas) ISBN 9788484285571
Edició de les dues peces teatrals de Chéjov amb comentaris de l’actriu Maria Chitau, de Konstantin Stanislavski i del crític Konstantin Rudnitski sobre els primers muntatges d’ambdues obres.

MÉS INFORMACIÓ I DOCUMENTACIÓ

La Biblioteca Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts disposa d’un fons de llibres sobre la I Guerra Mundial que, durant els dies de l’exposició, restaran exposats en un espai específic de la biblioteca:
Pel·lícules – Relats personals – Genèrics de coneixement sobre la Gran Guerra

Descarregueu el tríptic amb la guia de lectures de l’exposició

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>