XV Jornades d’actualització científica

A les Jornades d’Actualització Científica d’enguany abordarem temes de neurociència i biomedicina, el 10 de febrer, Un espai neurològic per a la llibertat i el 17 de febrer La reparació del DNA i el manteniment i edició del genoma: implicacions biomèdiques.

jornades1

Les Jornades d’Actualització Científica d’aquest curs aborden temes de neurociència i biomedecina (en ciències experimentals) i de migracions i la problemàtica dels refugiats i desplaçats a Europa (en ciències socials)

Les jornades de ciències socials tindran lloc més endavant, el 7 i 14 d’abril. En el seu moment ja les concretarem i publicitarem.

Ara obrim les inscripcions de les jornades de ciències experimentals, que tindran lloc els dimecres, 10 i 17 de febrer
Les sessions comencen a les 16:15 hores
Les conferències es realitzaran a la Sala d’actes de les Facultats de Ciències i Biociències de la UAB, al Campus de Bellaterra
Després de cada conferència, i repartits en dos grups, es faran visites guiades a dos centres d’investigació i recerca: l’ICTA i el CRAG, ubicats també al Campus de Bellaterra. 
L’ICTA és l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals. http://ictaweb.uab.cat
El CRAG és el Centre de Recerca Agrigenòmica. http://www.cragenomica.es/ca

10 de febrer de 2016

Un espai neurològic per a la llibertat
 
Dr. Ramon M. Nogués. Catedràtic emèrit de la Unitat d’Antropologia Biològica a la Facultat de Biociències i a la de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona
L’exposició pretén una aproximació a l’important tema sociològic i social de la llibertat, feta des de les neurociències. Es proposa una anàlisi operativa de la llibertat més enllà de les consideracions estrictament filosòfiques o l’evocació simplista de l’obvi principi causa-efecte. La via de l’aproximació és el model dels sistemes caòtico-deterministes, aplicada aquí a la hipercomplexitat cerebral, seguint l’opinió i les explicacions d’alguns eminents neuròlegs actuals.
17 de febrer de 2016
 
La reparació del DNA i el manteniment i edició del genoma: implicacions biomèdiques
 
Dr. Jordi Surrallés. Catedràtic de Genètica. Departament de Genètica i Microbilogia de la Universitat Autònoma de Barcelona

El darrer premi Nobel de química va ser atorgat als descobridors dels mecanismes de reparació del DNA. El genoma conté la clau per al correcte desenvolupament i funcionament dels éssers vius. La integritat del material genètic està contínuament amenaçada per factors endògens i exògens com són els mutàgens químics i les radiacions. Alts índexs de mutació incrementen el risc de càncer i estan relacionats amb l’envelliment cel·lular i les malalties hereditàries. El genoma humà ha evolucionat nombrosos mecanismes per contrarestar la càrrega mutacional i evitar la transformació tumoral. Defectes en aquests gens reparadors incrementen el risc de càncer i causen síndromes de predisposició tumoral i càncer hereditari. Per tant, el coneixement d’aquests mecanismes de reparació és particularment important no només per curar els malalts i desenvolupar noves teràpies, sinó també perquè poden donar-nos claus per entendre processos biològics bàsics amb importants implicacions en aspectes tan rellevants socialment i sanitàriament com el càncer i l’envelliment.  El gens reparadors son també claus per explicar les noves tecnologies d’edició gènica com la CRISPR/Cas9 basades en uns enzims, anomenats nucleases, que tallen el DNA en llocs específics. Estudis recents indiquen que aquestes estisores moleculars de precisió permetran editar el genoma per curar nombroses malalties.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>