El cercle màgic

 

 

El traumàtrop és una joguina òptica molt senzilla que produeix sensació de moviment.  També s’anomena disc o cercle màgic tot i que també es pot fabricar amb cartolines quadrades. Simplement es tracta de posar una imatge a cadascuna de les cares de cartró i en fer-les girar amb una goma o cordill lligat als dos extrems,  creen la il·lusió de que ambdues imatges són una sola i per tant té un efecte sumatori.

Tot i que algunes investigacions especulen sobre el fet que a  la cova de Lascaux a França, entre les restes paleolítiques, ja s’hi trobava algun indici del seu ús, el que sabem del cert és que a Europa, al segle XIX i concretament a París, John Ayrton el va presentar al Real Col·legi de Físics per demostrar la persistència de la visió.

El Museu del Cinema de Girona presenta una sèrie de vídeos, recollits a la llista de reproducció La llum de cinema que ens presenten totes les joguines òptiques precursores del setè art.

A l’aula és molt fàcil construir-los ja que podem trobar formats per als més petits i de major complicació per als més grans o, fins i tot,  construir un Cercle de Newton per treballar la teoria del colors. Amb aquest dispositiu es demostra que el color blanc està format pels set colors del Arc de Sant Martí.