Informe Planeta Viu 2022: una nova dosi de realitat. Què fa falta més?

Un cop més posem de manifest, la vital importància que té l’educació ambiental, i en la qual el Cda de Flix ens sentim molt afortunats/des de poder posar el nostre granet de sorra, gràcies al poder manifest que té intrínsec l’educació de petits, grans i joves.

L’Informe Planeta Viu de WWF es publica cada dos anys i proporciona una clara imatge de l’estat de les poblacions de les espècies a tot el món, atorgant un indicador important de la salut general de l’ecosistema. Aquesta vegada ens mostra que les poblacions de vida silvestre monitoritzades -mamífers, aus, amfibis, rèptils i peixos- han patit una devastadora caiguda del 69% de mitjana des de 1970.

L’Índex Planeta Viu, és produït per la Societat Zoològica de Londres. Basant-se en el grup de dades recopilats més gran fins ara, aquest índex mesura com les espècies estan responent a les pressions al seu entorn ocasionades per la pèrdua de biodiversitat i el canvi climàtic, i destaca els efectes perjudicials de la nostra relació trencada amb el món natural.

Aquesta catorzena edició de l’Índex Planeta Viu revela xifres impactants; necessitem un canvi en els sistemes transformadors si volem revertir la pèrdua de la natura i assegurar un món amb naturalesa positiva per al 2030, per a les persones i la vida silvestre. És a dir, que al final de la dècada hi hagi més naturalesa que a l’inici. Assenyala que augmentar els esforços de conservació i restauració, produir i consumir aliments de manera més sostenible i descarbonitzar ràpidament i profundament tots els sectors pot mitigar la doble crisi. Els autors fan una crida als responsables de polítiques públiques a transformar les economies perquè els recursos naturals es valorin adequadament.