@KalandrakaEdit edita tres clàssics: Roberto Innocenti, Tomi Ungerer i Janet i Allan Ahlberg

Fidel a la seva tasca, l’editorial Kalandraka ha publicat tres clàssics de l’àlbum il·lustrat. Publica per primer cop en català Rosa Blanca de Roberto Innocenti i Fer amics de Tomi Ungerer i reedita, després de força temps descatalogat, el clàssic de Janet i Allan Ahlberg, Els esquelets divertits.

Rosa Blanca de Roberto Innocenti i Christophe Gallaz, fins ara només només tenia la versió en castellà. Ara, Kalandraka dins la col·lecció Clàssics Contempranis publica una magnífica traducció de Bel Olid. Explica la història d’una nena alemanya que presencia la detenció d’un nen per part d’uns soldats. Seguint el camió on el traslladen, arriba a una tanca de filferro amb nens immòbils a dins, presoners, famolencs i que porten una estrella cosida a la roba. Les seves anades i vingudes a aquest camp de concentració seran contínues i d’amagat, per portar-los menjar.

Ambientada en l’Alemanya de la Segona Guerra Mundial, l’Holocaust jueu està en el rerefons d’aquesta obra. Enfront de la tragèdia humanitària i la desraó bèl·lica, la figura de la Rosa Blanca representa l’esperança, per mitjà dels sentiments més purs de la infància: bondat, innocència, generositat, absència de prejudicis. La protagonista porta simbòlicament el nom d’un grup de la resistència alemanya contra el règim de Hitler, del qual alguns dels seus membres van ser descoberts i executats.

Amb Fer amics, l’editorial continua la tasca de recuperar l’obra d’un dels grans mestres de l’àlbum il·lustrat: Tomi Ungerer. Amb aquesta obra, l’autor es manté fidel al seu estil ple de colors i de detalls de caràcter surrealista.

Explica la història d’una família africana que s’instal·la en un nou barri. Pel seu aniversari, el petit Rafi no té a ningú a qui convidar perquè encara no ha fet amics però, gràcies a les eines que el seu pare li ha anat regalant, decideix construir els seus propis amics, tot creant figures amb materials reciclats. Un dia coneix a la Ki, la filla d’una parella asiàtica que viu al costat de casa, qui s’ofereix per cosir roba per vestir als ninots. I és així com a més de ser veïns, esdevenen grans amics, units per un interès comú: la creativitat.

Tomi Ungerer, amb Fer amics porta cap a l’àlbum il·lustrat el seu compromís social amb els més febles i desfavorits: hi rebutja el racisme i la intolerància, i ironitza sobre els falsos tòpics associats a altres cultures i aplaudeix la diversitat de costums. També defensa formes de creació diferents de les convencionals: l’art urbà i l’art brut a partir del reciclatge.

Finalment amb Els esquelets divertits de Janet i Allan Ahlberg recupera una obra publicada el 1982 per l’editorial Altea.

És una divertida història protagonitzada pels esquelets d’un home, un nen i un gos que surten una nit a passejar i a espantar a la gent. Lluny d’infondre por, són personatges simpàtics i alegres que s’ho passen bé jugant, cantant i fins i tot espantant-se els uns als altres. És plena de situacions divertides com quan intenten reconstruir els ossos desllorigats de la seva mascota i ho fan tot al revés.

El divertidíssim sentit de l’humor que desprèn aquest llibre es reforça també mitjançant la repetició de fórmules narratives, l’ús de paraules que accentuen el clima pretesament tenebrós del relat, o el caràcter progressiu -en sentit ascendent i descendent- de les accions per potenciar la tensió i la intriga. Es tracta, doncs, d’una història ideal per ser llegida o explicada amb certa dramatúrgia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>