17 de maig: Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia. Bibliografia i filmografia temàtica seleccionada per la Biblioteca del Departament d’@Educaciocat

El 17 de maig és el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, que commemora la decis​​ió del 1990 de l’Organització Mundial de la Salut d’eliminar l’homosexualitat de la llista de trastorns mentals. Cada vegada més els responsables polítics, els líders d’opinió, els mitjans de comunicació i el públic en general tenim el repte d’afrontar la necessitat urgent de combatre la violència i la discriminació contra les persones LGBTI i de construir societats inclusives, enriquides amb la seva diversitat

Des de la Biblioteca del Departament d’Educació, en ocasió d’aquesta celebració, han preparat una breu bibliografia i filmografia temàtica especial per aquests temps de confinament, ja que tots els llibres i pel·lícules són accessibles en línia.

 

L’objectiu d’aquest recull és apropar-nos des d’un vessant literari i audiovisual a la qüestió LGBTI.
    • Documents prestables des de la plataforma eBiblio​ de les biblioteques públiques 
​LITERATURA PER A ADULTS *

Captura de pantalla 2020-05-08 a las 7.25.12.png
Pilar Bellver
Madrid: Dos Bigotes, 2017.
Història d’amor real entre Vita Sackville-West i Virginia Woolf recreada en la imaginació de Bellver, que aconsegueix que admirem l’apassionat sentit de la llibertat de les seves protagonistes.​
​​​Rebassa.png
Carles Rebassa.
Barcelona: Angle, 2016.

Un grup d’adolescents cerquen la seva identitat en un univers propi, de relacions ocultes i exaltades, viscudes amb l’emoció a flor de pell.

Escrito.png
Escrito en el cuerpo
Jeanette Winterson.
Barcelona: Lumen, 2017.
La novel·la és una topografia del desig que pren cos en dos amants, la mesura de la fidelitat i del llaç conjugal.
Winterson.png
Los huéspedes de pago
Sarah Waters
Barcelona: Anagrama, 2017.
Anglaterra, anys vint. La Frances Wray és una dona de 26 anys i un passat escandalós. Viu amb la mare, una vídua que ha perdut a dos fills. De classe alta, veuen com la seva capacitat econòmica disminueix fins que es veuen obligades a llogar una planta de casa seva.
Malandar.png
Malandar
Eduardo Mendicutti
Barcelona: Tusquets, 2018.
Als vuit anys el Toni, el Miguel i l’Elena es fan amics. A poc a poc, el Toni i el Miguel van descobrint una especial relació entre tots dos que es prolongarà tota la seva vida.
Villena.png
Malditos​
Luis Antonio de Villena
Barcelona: Bruguera, 2010.
Homenatge a una època i a uns personatges memorables: el llegendari Madrid de la «moguda» dels anys setanta. Un grup de joves descobreixen la nit, la droga, l’alcohol, l’homosexualitat i l’amor en totes les seves facetes.
Cañete.png
Una nueva felicidad​
Curro Cañete
Barcelona: Destino, 2016.
Un testimoni commovedor sobre la importància de ser valent a la vida. La història d’un viatge extraordinari cap a la llibertat i l’amor.
Chirbes.png
Paris-Austerlitz
Rafael Chirbes
Barcelona: Anagrama, 2016.
El narrador d’aquesta història, un jove pintor madrileny de família benestant i afiliat al Partit Comunista, rememora els passos que l’han portat a l’últim trajecte de la seva relació amb el Michel.
Izaguirre.png
Tiempo de tormentas
Boris Izaguirre
Barcelona: Planeta, 2018.
Novel·la de caràcter autobiogràfic. L’autor fa un recorregut per la seva vida, des de seva infància a Caracas fins el salt a la fama a Espanya.​

LITERATURA JUVENIL *
 
Normal.png
L’art de ser normal
Lisa Williamson
Barcelona: Fanbooks, 2016.
Una història sobre la lluita per la normalitat de ser diferents. En el seu primer dia de curs, en Leo només té un objectiu: passar desapercebut i que ningú s’assabenti del seu passat. Però les coses es compliquen: la noia més guapa de la classe s’enamora d’ell i, a més a més, comença a fer-se amic d’en David, el raret de la classe. ​
boy meets.png
Boy meets boy
David Levithan
Madrid: Alfaguara, 2016.
Aquesta és la revolucionària història del Paul, una comèdia romàntica, alegre i significativa, sobre trobar l’amor, perdre’l i fer el que es necessiti per recuperar-lo en un món esbojarradament meravellós.
(Premi Lambda de Literatura)
Fuego.png
El fuego en el que ardo
Mike Lightwood
Plataforma, 2016.

El protagonista viu un infern per culpa dels que no l’accepten com és. Però quan les coses es compliquen, coneix un noi de ciutat amb una visió de la vida totalment diferent, que l’ajudarà a decidir si vol seguir igual o evolucionar.

George.png
George simplemente sé tú mismo
Alex Gino
Barcelona : Nube de Tinta, 2016.
Quan la gent veu al George, creu que és un nen. Però el George sap que és una nena i pensa que mai podrà dir-li a ningú que ella, en realitat, és una nena.
Jonas.png
Jonàs
Isabel-Clara Simó
Barcelona: La Butxaca, 2017.
L’Àlex viatja a Nova York i coneix al Jonàs. Descobreix la seva sexualitat oculta i l’amor sorgeix entre tots dos. Però la mort de la mare el fa tornar a Barcelona i la situació pren un gir dramàtic.
Solo tu.png
Sólo tú me conoces
N. LaCour; D. Levithan
Barcelona: Destino, 2017.
La Kate i el Mark, dos companys de classe que mai s’han dirigit la paraula, coincideixen en una nit en la que res surt bé per a cap dels dos. A partir d’aquest moment, la força de l’amistat els unirà fins a esdevenir grans amics.
Ventajas.png
Stephen Chbosky
Madrid: Alfaguara, 2012.
El Charlie té quinze anys i s’ha quedat sol després del suïcidi del seu millor amic. Viu amb els seus pares, la seva popular germana i un germà gran que és una estrella del futbol americà i que està a punt de començar la universitat.
​​​
​​
​* Selecció elaborada a partir de les guies i bibliografies especialitzades de les biblioteques públiques.
​​
LLARGMETRATGES
Against.png
Against the law
Dirigida per Fergus O’Brien
BBC, 2017.
Deu anys abans de la despenalització parcial de l’homosexualitat a la Gran Bretanya, el periodista Peter Wildeblood i els seus amics Lord Montagu i Michael Pirr-Rivers són declarats culpables i empresonats per indecència i sodomia.
Armari.png
Dins l’armari
Dirigida per Sophia Luvarà
Witfilm, 2015.
En una societat xinesa on l’homosexualitat és inacceptable, l’Andy i la Cherry lluiten per satisfer les expectatives dels seus pares.
dolan.png
Laurence anyway​
Dirigida per Xavier Dolan
Lyla Films, 2012.
El Laurence és un professor de literatura que viu un apassionat romanç amb la Fred, encara que un bon dia li confessa que se sent com una dona atrapada en un cos d’home. I emprendrà la transformació, encara que no per això deixarà d’estimar-la.
BBC.png
Pride
Dirigida per Matthew Warchus
BBC Films, 2014.
Estiu de 1984. Margaret Thatcher governa i el Sindicat Nacional de Miners (NUM) ha convocat una vaga. Durant la manifestació de l’Orgull Gai a Londres, un grup de lesbianes i gais es dedica a recaptar fons per ajudar a les famílies dels miners.
sciamma.png
Tomboy
Dirigida per Céline Sciamma
Karma, 2015.
Una família francesa amb dues filles, la Laure i la Jeanne, es muden a un nou veïnat. Amb el seu pentinat i les seves maneres masculines, la Laure decideix fer creure als seus nous amics del barri que és un noi, en Mikael.
  • ​​Documents accessibles des d’altres plataformes gratuïtes
CURTMETRATGES
 
2_Colell.png
Diversitat en curt: Aniversari
Dirigida per Judith Colell
CCMA​, 2016.
La història d’una nena que sempre ha desitjat ser nen.
​​​​3_Lacuesta.png
​​​Diversitat en curt: Besar-te com un home
Dirigida per Isaki Lacuesta

CCMA​, 2016.​​

Reflexió sobre l’homosexualitat a partir del primer petó.​

​​​4_Subirana.png

Diversitat en curt: Júpiter i Mart​Dirigida per Carla Subirana
CCMA​, 2016​.​
A partir d’aquests dos planetes brillants, la Bruna i el Josep parlen de la seva família, formada per dues mares.

5_Coixet.png

Diversitat en curt: Normal
Dirigida per Isabel Coixet
CCMA​, 2016.​
Des de l’estètica de videoclip, Coixet fa una reflexió sobre el que és o el que no és “normal”.
Mai.png
Dirigida per M. González de la Vega
Premi al millor curtmetratge – Certamen de Jóvenes Creadores del Ayuntamiento de Madrid, 2017.
La Carmeta, la Mari i la Pilar són tres veïnes de Sucs, un petit poble situat a la Plana de Lleida, que cada dia passen la tarda al banc de la cantonada. L’arribada d’una misteriosa parella de noies al poble es converteix en el tema principal de conversa entre les tres amigues.
Tras la piel.png
Dirigida per Antonio Ufarte
Premi del Públic – Festival Internacional de cine de Valladolid 2017.
Després de molts anys fora de casa, la Duna torna al seu poble natal per retrobar-se amb el seu pare malalt. A la seva arribada s’enfrontarà amb el rebuig i la incomprensió d’aquest per la seva transsexualitat.
MITJANS DE COMUNICACIÓ
idemtv.png
idemTV​ és una organització sense ànim de lucre, formada per persones provinents de diferents àmbits laborals i professionals que uneixen la seva experiència i formació per a donar forma audiovisual i informativa a les notícies i esdeveniments que es produeixen en el sector del moviment LGTBIQ.
Plurals singulars.png
Programa a favor de la igualtat i contra qualsevol discriminació. Vol representar les reivindicacions i les aspiracions dels col.lectius LGTBi.​​
RECURSOS
ORGANITZACIONS INTERNACIONALS
MARC NORMATIU, PROTOCOLS I INFORMES
Llei 11/2014, de 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia
​​
Lectura fàcil de la Llei 11/2014. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2015.
Vídeo de la Llei 11/2014 a Catalunya. El deure d’intervenció en casos de discriminació de persones LGBTI+. Barcelona: Escola d’Administració de Catalunya i la Direcció General d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya, 2015

Data d”elaboració: 11 de maig de 2020​​

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>