Aquell dia de 1714

DADES TÈCNIQUES
Text: A. Munné-Jordà
Il·lustracions: Òscar Julve
Editorial: Publicacions de l’Abadia de Montserrat
Any d’edició: 2013
Format: rústica (cosida)
Idioma: català
Pàgines: 65
ISBN: 978-84-9883-623-3
Nivell: Educació primària (Cicle Mitjà)

ESTUDI DEL LLIBRE
Temes principals: 11 de setembre de 1714

  • Subtemes: guerra, contes populars

Gènere: Conte

Resum/Argument
El conte ens explica la història de l’Eulària, una nena que vol ajudar a defensar la muralla de Barcelona durant el setembre del 1714, i per fer-ho compta amb l’ajuda de dos amics molt especials… en Patufet i el bou! El primer un titella que pren vida i el segon, una animal amb una gana descomunal que, per menjar-se una col faria l’impossible.

Ambientació:

  • Espai: Barcelona
  • Temps: 1714

Personatges: Eulària; Patufet; el bou, i personatges històrics (Casanova; Villarroel)

COMENTARI
Els personatges ficticis i els personatges reals es barregen en una aventura divertida i tràgica alhora, que apropa a tota la família aquest episodi tan important de la nostra història. Divertida, perquè només cal llegir com l’Eulària ajuda en Patufet a sortir de la panxa del bou i de retruc fa recular les tropes borbòniques que es preparaven per assaltar la muralla de la ciutat. Tràgica per diversos moments. Un: l’Eulària ens recorda diverses vegades que una bomba li ha destruït la casa. Dos: quan Casanova ferit li diu “Sí, Eulària. Perdrem la ciutat. D’ara en endavant haurem de resistir d’una altra manera”. Tres: quan l’Eulària i en Patufet decideixen marxar de la ciutat i van a les hortes de Sant Bertran a buscar el bou i diu “No vull que el matin! No vull que el matin! Sortim de la ciutat Eulària!”.

També val a dir que és un llibre carregat d’optimisme i sobretot una crida al record, a no oblidar uns fets que han marcat la nostra història de supervivència. Una crida que se sintetitza en les paraules de l’Euràlia: “No et deixis aixafar, Patufet. Ara ens tocarà explicar com va resistir la ciutat fins al final. Que tothom ho sàpiga i ho recordi. I un dia tornarem. I tot tornarà a ser com abans”.

A banda d’un text ple de connexions intertextuals i que enganxa des del primer moment per les situacions que explica, l’obra destaca per les divertidíssimes il·lustracions d’Òscar Julve (l’il·lustrador de les aventures d’Elvis Riboldi).

Gaudiu d’una mostra de les il·lustracions que l’Òsca Julve ha fet per aquesta molt recomanable història.

Ressenya: Jordi Dolcet (Centre de Recursos Pedagògics Baix Llobregat-6)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>