Sopa de carbassa

DADES TÈCNIQUES
Autor: Helen Cooper
Il·lustrador: Helen Cooper
Editorial: Joventut
Any d’edició: 2010
Format: àlbum il·lustrat
Idioma: català
Pàgines: 32
Nivell: educació infantil i cicle inicial.

ESTUDI DEL LLIBRE
Temes principals: El treball cooperatiu, la convivència, l’amistat, els conflictes amb els altres i la resolució d’aquests.

  • Subtemes: Les carbasses i la manera de cuinar-les.

Gènere: Narrativa (conte)

Resum/Argument
Hi viuen junts un gat, un esquirol i un ànec. Cada dia fan sopa de carbassa per sopar: el gat trosseja la carbassa, l’esquirol remou la sopa i l’ànec li posa la sal. Viuen els tres molt feliços, tot tenint cadascun la seva tasca diària. Però un dia l’ànec decideix canviar els papers i s’organitza un gran embolic entre els tres amics. S’enfaden i l’ànec decideix marxar de la casa. Veient que no torna els amics decideixen anar a buscar-lo, pensen que ja haurà trobat uns altres amics que l’estimin més. Finalment, l’ànec torna a casa i preparen tots una sopa de carbassa deixant que aquest ho faci a la seva manera i, tot i que no ho va fer com sempre, va esdevenir una boníssima sopa de carbassa.

Ambientació:

  • Espai: el bosc i una vella cabana blanca
  • Temps: podria ser l’actual o una altre.

Personatges: Un gat, un esquirol i un ànec.

PROPOSTES D’ACTIVITATS
1-. Podem fer aquesta lectura a l’hora del conte amb els nens d’educació infantil. El mestre presenta el conte i també una o més carbasses, una cullera de fusta i una petita cassola. S’explica el conte tot fent servir els materials i després fem reflexionar als infants sobre el que ha passat a la història.
El mestre farà participar als nens i nenes tot fent una sèrie de preguntes:  com ens sentim quan ens enfadem amb els amics? què passa si fem les feines tots junts? què podem fer per solucionar els problemes?…

2-. Un cop explicat el conte podem tornar-lo a mirar, pàgina per pàgina observant les il•lustracions i que els nens i nenes puguin anar parlant d’allò que està passant, d’allò que els hi suggereix cada imatge,… ja que les imatges expliquen perfectament el conte.

3-. Fer entre tots una sopa imaginaria d’emocions i sentiments. Així doncs, aniran posant a la cassola un paper on hagin escrit un sentiment envers algun company i anar ficant-lo d’un en un, tot dient en veu alta allò que han posat, i remoure entre tots. Així entre tots haurem elaborat la sopa més bona que podrem menjar.

ALTRES ASPECTES A DESTACAR
Un altre tipus de treball que es podria dur a terme és el tema de les “carbasses”. Es pot proposar mirar receptes de cuina on l’ingredient principal sigui la carbassa, fer observació i tast d’aquest aliment,… I deixar als nens i nenes que expliquin quins són els aliments o menjars que més i menys els hi agrada. Així doncs, alhora, amb aquest conte també podem fer explícit el treball d’alguns exponents lingüístics. Com per exemple el següent: “a mi m’agrada menjar,…”.

Ressenya: Noelia Acedo (Escola Joan Juncadella, Sant Vicenç dels Horts)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>