Les maletes d’Auschwitz

DADES TÈCNIQUES
Autora: Daniela Palumbo
Il·lustracions: Clara Battello
Editorial: Estrella Polar
Col·lecció: L’Odissea; 22
Any d’edició: 2012
Format: rústica (cosida)
Idioma: català
Pàgines: 172
ISBN: 978-84-9932-768-6
Nivell: Educació primària (Cicle Superior); Primer Cicle d’ESO

ESTUDI DEL LLIBRE
Temes principals: holocaust, nazisme, racisme

  • Subtemes: intolerància

Gènere:  Narrativa

Resum/Argument
A la contracoberta del llibre hi podem llegir:

A la sala número 4 del 5è bloc d’Auschwitz hi ha una gran vidriera que separa el visitant de milers de maletes amuntegades les unes damunt de les altres. En totes hi ha escrit un nom, un cognom i una adreça. Aquesta és la història de quatre d’aquestes maletes, la història de quatre nois que van viure l’horror de la deportació. En Carlo, un apassionat dels trens que acaba convertint-los en el seu amagatall; la Hannah, que passa les nits comptant les estrelles esperant retrobar-se amb el seu germà; l’Emeline, que no entén per què ha de dur una estrella groga a l’abric, i en Dawid, que fuig del gueto de Varsòvia amb el seu inseparable violí. 

Ambientació:

  • Espai: Milan, Leipzig, París i Varsòvia
  • Temps: Segle XX. 1939 – 1945

Personatges: Carlo, Hannah i Jacob, Émeline, i Dawid

COMENTARI
És una novel·la colpidora que permet conèixer com milions de persones van viure l’horror i les atrocitats del nazisme durant la primera meitat del segle XX.

Les quatre històries, que duen el nom dels protagonistes (Carlo, Hannah i Jacob, Émeline, i Dawid), són semblants i alhora molt diferents. S’assemblen perquè en cadascuna  l’amor dels pares cap als fills és un element cabdal de la trama, així com la creença que tot passarà aviat i fa que la majoria de jueus no marxin del país.

Es diferencien perquè en cadascuna la trama ens dona a conèixer aspectes concrets de com era la vida dels qui eren perseguits pels nazis pel sol fet de ser jueus. Així, a la història protagonitzada pel Carlo un element destacat és el buit que li fan els companys d’escola pel sol fet de ser jueu. La història protagonitzada per la Hannah i el seu germà Jacob ens dóna a conèixer un aspecte tan cruel com l’eliminació física de les persones discapacitades. La història protagonitzada per l’Emeline és la que et deixa un regust més dolç, ja que explica la manera com algunes persones facilitaven la fugida a qui eren perseguits. La darrera història, la del Dawid, que se situa al guetto de Varsòvia s’introdueix en el tema de les delacions.

Realment val la pena llegir-la i reflexionar i parlar sobre el que va passar per tal de no banalitzar amb el que va ser el nazisme.

Aquesta obra va guanyar el Premi Vaixell de Vapor 2010 a Itàlia i la 8a edició del Premi Atrapallibres 2012-2013, en la categoria d’11 i 12 anys.

Ressenya: Jordi Dolcet (Centre de Recursos Pedagògics Baix Llobregat-6)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>