Formació del professorat sense fonament científic?

Investigadors, científics, professors, divulgadors, etc., fa temps que denuncien l’emergència de formacions sense fonament científic que han aconseguit instal·lar-se en els cursos de formació del professorat. Us oferim un recull (amb informació complementària) d’algunes de les formacions considerades pseudocientífiques, o de “fomament dubtós” i un llistat d’articles i llocs web  dedicats a informar sobre la pseudociència i a evitar la intoxicació de l’opinió pública i la propagació del fals coneixement. Esperem que us sigui d’utilitat.

La investigadora Marta Ferrero, professora i Vicedegana d’Investigació en La Facultad de Formación de Profesorado y Educación de la UAM i col·laboradora en De la investigación al aula de #FECYTedu #coNprueba demana la col·laboració dels docents per recollir informació sobre els cursos de formació del professorat sense fonament científic (pseudociències, pseudopedagogies) que s’ofereixen des de les diferents administracions educatives, sindicats, col·legis de llicenciats, universitats etc.

Podeu fer aportacions a través de twitter en aquest fil.

Entre les formacions que apareixen citades sense fonament científic, o de “fomament dubtós”, apareixen aquestes:

 

Coaching, mindfulness, intel·ligències múltiples, estils d’aprenentatge, kinesiología, pedagogia sistèmica, conste·lacions familiars, gestalt, pedagogia Waldorf, bioneuroemoció, PNL, etc.

 


És una exigència del professorat mantenir una actitud escèptica i crítica davant de pràctiques o teories que no mostrin evidències comprovables, que es guien per modes pseudocientífiques que busquen més convertir-se en marques de diferenciació en el mercat educatiu que el benestar i l’aprenentatge crític del nostre alumnat.

→ Extret del Dossier Nuevas Pedagogías, publicat en la revista El Escéptico: número 48


Bibliografia en línia: (Clicant a sobre dels títols accedireu als documents)


Mindfulness/ Coaching
→El mindfulness no tiene evidencia científica que respalde su ‘boom
→Francia dice “no” al mindfulness en la enseñanza pública: éstas son sus razones
→El parany de l’educació positiva
→Educar per a la felicitat?
La trampa del pensamiento positivo extremo

 

Més bibliografia en aquest enllaç


Pseudociències i pseudopedagogies
En quin grau afecten les pseudociències el professorat? (Enllaç amb bibliografia en línia)
→Noves pedagogies 

Dossier Nuevas Pedagogías, publicat en la revista El Escéptico: número 48

“Las pedagogías alternativas utilizan nociones pseudocientíficas para contenidos didácticos y objetivos específicos en el aula. Están arropadas por versiones varias de un esoterismo inmune al razonamiento y, como pseudociencias, enlazan con la New Age.”

¿Por qué la gente cree en las pseudociencias?

“las pseudociencias no han sido demostradas empíricamente“, reflexiona Prieto. “La medicina de verdad no necesita apellidos. Si emplean palabras como: alternativa, holística, natural, tradicional, energética, biológica, entre otras, son pseudoterapias que jamás han demostrado que sirvan para otra cosa que para llenar el bolsillo del supuesto terapeuta”.

Alonso-Marcos engloba todas estas pseudociencias en un conjunto de “palabrería emocional-espiritual” que se retroalimenta a través de una demanda social. “Estamos en una sociedad secularizada que ya no sabe en qué creer, pero que todavía no está lista para no aceptar no creer en nada, y exige y busca cosas nuevas en qué creer. En este caso, para muchos es más fácil creer en teorías que hacen que el mundo real y cotidiano sea más mágico antes que aceptar la realidad tal y como es”, reflexiona.”

Més bibliografia sobre pseudociència en aquest enllaç.

 


Éstas son algunas de las pedagogías esotéricas o sectarias presentes en el mundo de la educación 

(Article de Luis Santamaria en Aleteia)

Pedagogia sistèmica

→«Pedagogia» sistèmica: educació o esoterisme?
→Pedagogías iluminadas: pedagogía sistémica
→Por qué no creo en la Pedagogia Sistémica
→Constelaciones familiares: lo que no se cuenta
→Constelaciones familiares, un peligroso método pseudocientífico
→Constelaciones familiares: una peligrosa pseudoterapia

Gestalt

→La mala ciencia de la terapia gestalt
→El dilema de la terapia Gestalt: entre la pseudoterapia, las sectas y la psicología
→De la gestalt a la secta

PNL

→La PNL no compta amb evidència cièntífica

Metodologies

→Metodologies actives a revisió

Dins de l’àmbit del que s’anomena “aprenentatge actiu” podem trobar, metodologies com l’aprenentatge basat en projectes, l’aprenentatge basat en tasques, l’aprenentatge basat en problemes, l’aprenentatge per descobriment, o l’aprenentatge basat en reptes.

Totes aquetes estratègies d’ensenyament i aprenentatge actualment es considera que són més favorables a l’aprenentatge que “la instrucció directa” de coneixements per part del docent. Segons els resultats de l’estudi de John Sweller Sweller res no justifica el pes que es dóna als enfocaments basats en l’aprenentatge per descobriment en les lleis educatives i en els currículums que es redacten. Més informació.

→Per què els enfocaments basats en la investigació perjudiquen l’aprenentatge dels estudiants?

→Metodologías activas: ¿hacen de la escuela un lugar mejor?

Cada vez más docentes recelan de que gamificación, ABP, aula invertida o aprendizaje por descubrimiento sean la panacea. Los expertos recomiendan huir de dogmas y consideran que aunar tradición e innovación es posible y puede procurar aprendizajes más significativos.

¿Por qué no funciona el aprendizaje por descubrimiento?

Flipped classroom

→¿Qué dice la investigación sobre el aula invertida?, Marta Ferrero

ABP

Un excepcional estudio de Marta Ferrero, Miguel Ángel Vadillo y Samuel Parra León sobre el Aprendizaje Basado en Proyectos en Infantil y Primaria. ¿Hay suficientes evidencias de calidad para que su uso esté tan extendido?


→Les intel·ligències múltiples a revisió
→Cuidado con los mitos de la neuroeducación
→Por qué funcionan los mitos en educación y cómo combatirlos

Inteligencias múltipes, lateralidad cruzada, estilos de aprendizaje, gimnasia cerebral… Intentamos dar una explicación y alguna solución ante las resistencias frente a las prácticas basadas en evidencias científicas.


On mantenir-se informat?

 

Infopseudociència

Troba tota la informació de cada pseudociència mitjançant l’abecedari, el cercador o per les seves categories

 

 

 


Portada | #coNprueba#FECYTedu  / #coNprueba

#CoNprueba es la marca que engloba las acciones frente a las pseudociencias y las pseudoterapias que impulsa el Gobierno de España.

Es una iniciativa, basada en el pensamiento crítico y racional, que tiene como finalidad trasladar información rigurosa, veraz y accesible a la ciudadanía sobre salud y ciencia.


Cerebrotes

Clara García és la creadora del canal de YouTube Cerebrotes, on divulga sobre neurociència i psicologia, i ha escrit, presentat i produït el documental de ciència Shaping Our Brain, on parla de com els nostres hàbits modelen el nostre cervell.

Neuroparides: com detectar-les. En aquest vídeo parla de termes que porten el prefix “neuro” però que no tenen res o poc de neurociència. Per saber detectar-les és important primer conèixer les principals disciplines de l’àmbit de les Neurociències. Comenta també les pseudoteràpies o conceptes que tenen més màrqueting que evidència científica.

 


Ensenyament guiat per l’evidència

Són vàlids tots els canvis que s’introdueixen als centres educatius?

 

 


Psyacademy es un projecte de Psicología Educativa i de divulgació científica

A la seva pàgina web hi ha un apartat amb diferents articles sobre Aprendizaje basado en la Evidencia Científica.


Asociación para Proteger al Enfermo de Terapias Pseudocientíficas

Lista con algunas terapias/”disciplinas” pseudocientíficas.


La lista universitaria de la vergüenza

La Lista de la Vergüenza Universitaria es una iniciativa del abogado y escéptico español Fernando L. Frías Sánchez, destinada a denunciar aquellas universidades españolas que oferten carreras profesionales o cursos de pseudociencias.​​ La intención es, más que opinar, ofrecer un listado de universidades que “imparten másters, cursos de postgrado, cursos de verano o títulos propios en pseudociencias” que buscan legitimarse en un institución cultural pero que representan un desprestigio de estas.

Grupos escépticos del mundo han denunciado la emergencia de teorías pseudocientíficas que han conseguido abrirse paso y masificarse en la sociedad, instalándose en universidades para ser enseñadas como carreras profesionales y cursos de perfeccionamiento. Fernando Frías organizó esta lista en España como una forma de denunciarlas y exponerlas ante la opinión pública. El 29 de octubre de 2010, J. M. Hernández publicó el manifiesto “Por una Universidad libre de pseudociencias y oscurantismo”. (Wikipedia)


ARP Sociedad para el Avance del Pensamiento Crítico | escepticos.es : el mayor repositorio de documen… | Pensamiento crítico, Estudiante de doctorado, En castellano

ARP Sociedad para el Avance del Pensamiento Crítico

ARP-Sociedad para el Avance del Pensamiento Crítico (ARP-SAPC) impulsa el desarrollo de la ciencia, el pensamiento crítico, la educación científica, el uso de la razón y el laicismo; promueve la investigación crítica de las afirmaciones paranormales y pseudocientíficas desde un punto de vista científico y racional, y divulga la información sobre los resultados de estas investigaciones entre la comunidad científica y el público en general.

 

 

 


Investigación docente – El blog con los mejores libros y artículos sobre educación, traducidos y comentados Articles científics, blogs, entrevistes, etc. sobre investigació en educació a disposició de tots els docents que tinguin interès i ganes d’investigar, i de conèixer l’estat actual de les investigacions educatives.

Creencias y edumitos


Una web per a docents que vulguin saber sobre l’educació basada en l’evidència. que intenta reduir la bretxa entre la investigació educativa i l’aula.

 


Redune (Asociación para la prevención de la manipulación sectaria)

Red de Prevención Sectaria (RedUNE)

www.redune.org.es

Les sectes destructives en l’àmbit educatiu (Seminari de la UB)

Alerta nuevas terapias y fraudes sanitarios