Orientacions de la Direcció General d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa per al desenvolupament d’accions de Servei comunitari per al curs 2020-2021

La Direcció General d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa, ha publicat unes orientacions sobre com desenvolupar, al llarg del curs que ve, les accions de servei comunitari integrades en els processos d’ensenyament i aprenentatge de tercer o quart curs de l’Educació secundària.

Les persones de la nostra demarcació que vàreu participar en les activitats formatives no hi trobareu gaires novetats perquè precisament ja vam abordar (en les tres edicions que vam fer sobre formació en aprenentatge i servei comunitari) com portar a terme aquesta tipologia d’activitats davant possibles eventualitats que no fessin possible, per diversos factors, fer-ho amb plena normalitat o tal com originàriament s’hagueren pogut planificar de disposar d’un altre context d’actuació. Val a dir que les orientacions posen molt l’accent en possibles adaptacions a contextos del servei comunitari i deixa en mans dels docents els contextos de l’aprenentatge que és, per definició consubstancial, en aquests tipus de propostes metodològiques,

Us deixem a continuació amb les esmentades orientacions:

El 30 de juny de 2020, des de la Secretaria General de Polítiques Educatives del Departament d’Educació, es van fer públiques les “Instruccions per al curs 2020-2021 dels centres educatius de Catalunya” en què es contempla que, malgrat començar el curs en un context de normalitat, els centres, en el marc de la seva autonomia, han de preveure possibles escenaris de virtualitat.
El desenvolupament del Servei Comunitari als centres s’ha d’ajustar a les instruccions donades per la Secretaria General de Polítiques Educatives i les que puguin arribar des del Departament de Salut quant a la prevenció del contagi per Covid-19.
A l’hora de planificar el Servei Comunitari per al curs 2020-2021, i tenint en compte que és una acció curricular obligatòria, s’hauria de garantir que l’alumnat el pogués dur a terme, fins i tot en un possible escenari de virtualitat. Així doncs, a escala orientativa es proposa:

1. Si ja s’ha planificat el Servei Comunitari
En el cas que el centre ja tingui feta la proposta d’accions de Servei Comunitari per al curs 2020-2021, caldria concretar, per a cada una de les accions, i juntament amb l’entitat receptora, la manera que els alumnes podrien fer el SC si fossin necessàries les restriccions del contacte personal.

2. Si s’ha de planificar el Servei Comunitari
En el cas que el centre encara no hagi planificat el Servei Comunitari, es pot tenir en consideració:
-Dur a terme accions que donin resposta a necessitats que s’han accentuat arran de la
pandèmia:
-Suport a les persones vulnerables (necessitats bàsiques)
-Capacitació i suport en noves tecnologies a adults i gent gran per reduir el seu aïllament.
-Facilitació de l’accés de l’alumnat vulnerable a l’aprenentatge virtual.
-Suport escolar presencial o virtual entre iguals o amb alumnes de cursos inferiors
-Prevenció de la violència de gènere
-Suport a l’activitat econòmica de proximitat
-Suport emocional per dol o aïllament.
-Crear xarxes d’accions solidàries. En són exemples els grups de joves que, en el confinament, s’han organitzat i han dut a terme accions com fer trucades a persones que viuen soles, fer la compra o dissenyar i elaborar mascaretes.
-Promoure accions de Servei Comunitari d’àmbits que requereixen poc contacte entre persones, per exemple accions ambientals, tecnològiques, patrimoni urbà…
-Dur a terme accions solidàries en el món virtual. Nombroses ONG tenen en el seu espai virtual accions en les quals es pot participar.
-Participar en projectes de ciència ciutadana.
-Dur a terme accions de compromís personal que incideixen en el bé comú. En són exemples la reducció del malbaratament alimentari, la reducció i gestió dels residus, la promoció d’hàbits saludables…

A més d’aquestes orientacions, podeu tenir en compte els exemples d’accions de Servei Comunitari possibles per realizar des de casa que us vam fer arribar en el temps de confinament:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>