L’Any Brossa, el poeta i el seu sonet sobre la mort de Sa Excremència Francisco Franco

Enguany, des del 19 de gener del 2019, se celebra l’Any Joan Brossa amb motiu de la commemoració del centenari del naixement del poeta. L’Any Joan Brossa és comissariat per Manel Guerrero i coordinat des de la Fundació Joan Brossa per Judith Barnés.

Avui que és 20 de novembre, i abans de prosseguir amb les principals actuacions que es porten a terme a l’Any Brossa, podem reparar en el sonet que el poeta va escriure un cop es va confirmar la mort del dictador Francisco Franco.

FINAL

-Havies d’haver fet una altra fi;
et mereixies, hipòcrita, un mur a
un altre clos. La teva dictadura,
la teva puta vida d’assassí,

 

quin incendi de sang! Podrit botxí,
prou t’havia d’haver estovat la dura
fosca dels pobles, donat a tortura,
penjat d’un arbre al fons d’algun camí.

Rata de la més mala delinqüència,
t’esqueia una altra mort amb violència,
la fi de tants des d’aquell juliol.

Però l’has feta de tirà espanyol,
sol i hivernat, gargall de la ciència
i amb tuf de sang i merda, Sa Excremència!-

Glòria del bunyol,
ha mort el dictador més vell d’Europa.
Una abraçada, amor, i alcem la copa!

El cantant badaloní Miguel Poveda, en el seu disc “Desglaç” dedicat a poetes catalans, interpreta aquest sonet de Joan Brossa amb una peculiar fusió entre el tango i el flamenc.

“Final”, no era l’únic sonet que Brossa havia dedicat a Franco, força anys abans de la mort del dictador, va escriure “La pau de l’abisme”


LA PAU DE L’ABISME

Fill de puta, no marxes? L’abisme és un perill
pel ramat i les plantes. Infeliç, ¿quin bandarra
sopa a la teva mina? ¿No veus el port senzill
del clar de lluna? El brau prepara la guitarra

per les portes i els cràters. Trist cabdell de cordill,
avar de les ortigues, tanques el cel amb barra
i degolles els bous. ¿Per què no marxes, fill
de puta? ¿Per ventura la tenebra t’amarra

damunt de tu mateix? ¿O potser el teu gran cul
troba el món tosc i gruny i amaga l’arma bruta?
Oh poble, salta el mar! Rebat aquest insult 

tan sinistre, amor meu. Escorxa el qui et disputa
la paret de la platja. Ah, tant d’odi insepult,
suma de res! Per què no marxes, fill de puta?

 

L’Any Brossa, a banda de consolidar la seu de la Fundació com un espai de referència per a la ciutat de Barcelona, l’Any Joan Brossa té alguns objectius a assolir. En primer lloc, aconseguir l’edició i/o reedició de la poesia de Brossa per tal que s’hi pugui accedir fàcilment i es fomenti la lectura i el coneixement del corpus poètic brossià. En segon lloc, generar noves mirades a partir de l’obra del poeta per afavorir-ne la representació en l’àmbit del teatre i l’experimentació en el camp de la pràctica artística tot donant cabuda a noves generacions de creadors. Per acabar, teixir una constel·lació brossiana potent que aculli totes aquelles entitats que vulguin retre homenatge al poeta i que tinguin interès a formar part de l’Any Brossa.

En l’àmbit de les publicacions cal destacar l’edició del catàleg raonat sobre la poesia visual de Joan Brossa a càrrec de la Fundación Azcona i el tancament de l’edició del teatre complet Poesia escènica d’Arola Editors a cura de Glòria Bordons i d’Héctor Mellinas. Altres esdeveniments rellevants per a l’Any Brossa són el congrés acadèmic ‘II Simposi Internacional Joan Brossa. Els arbres varien segons el terreny’, organitzat pel grup de recerca Poció. Poesia i Educació de la Universitat de Barcelona, i la presentació del documental ‘Brossa’, produït per ZEBA, a la Filmoteca de Catalunya i emès a TV3.

La Fundació sumarà esforços amb altres entitats culturals afins i col·lectius com són l’Escenari Joan Brossa, el MACBA, el Teatre Nacional de Catalunya, la Filmoteca de Catalunya, la Fundació Joan Miró, la Fundació Antoni Tàpies, L’Auditori, etc. per tal de fer arribar l’univers creatiu del poeta arreu.

També és interessant destacar el paper que tenen els centres educatius en la celebració de l’Any Brossa. Mitjançant una sinapsi dels nodes de la XTEC, podem comprovar la diversificació de propostes fetes tant a l’educació primària com a l’educació secundària.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>