Es presenta CATCAR, un projecte de cooperació transfronterera que posarà a l’abast de tothom la història de la Catalunya carolíngia


Catalunya disposa d’un dels fons documentals d’aquesta època més rics d’Europa. La documentació referent a aquests comtats fins a l’any 1000 ha estat publicada en el si de la col·lecció «Catalunya Carolíngia» (Barcelona, Institut d’Estudis Catalans, 1926-2020), en vuit volums. Es tracta d’un total de divuit toms que reuneixen més de sis mil documents de l’àmbit del dret públic i, sobretot, del dret privat (testaments, vendes, donacions o permutes), que permeten conèixer l’evolució de la societat, la política, l’economia i la cultura de l’època.

CATCAR digitalitzarà els documents, que estaran disponibles per a la consulta en una plataforma virtual d’accés obert i amb llicència Creative Commons. En una segona fase, tot aquest patrimoni es transmetrà a la ciutadania i als centres educatius a través de la tecnologia.

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) és cap de fila del projecte i compta amb cinc socis més: l’Institut Méditerranéen d’Études et Recherche en Informatique et Robotique (IMERIR), la Universitat de Barcelona (UB), el Département des Pyrénées-Orientales (CD66), la Université de Perpignan Via Domitia (UPVD) i la Universitat de Lleida (UdL), com a soci associat.

Acte de presentació de CATCAR

El Palau dels Reis de Mallorca, a Perpinyà, acollirà el dimecres 5 de febrer la presentació del projecte CATCAR: Patrimoni Digital al Servei de la Innovació Social.

L’obertura de l’acte, a les 10 h, comptarà amb la intervenció de representants dels socis del projecte: Hermeline Malherbe, presidenta del Département des Pyrénées-Orientales; Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Bernard Fourcade, president de la Chambre de Commerce et d’Industrie des Pyrénées-Orientales i president de l’Institut Méditerranéen d’Études et Recherche en Informatique et Robotique; Mercè Puig, vicerectora d’Estudiants i Política Lingüística de la Universitat de Barcelona, i Martin Galinier, vicepresident de la Université de Perpignan Via Domitia i director del centre de recerca CRESEM.

Després de l’obertura es donaran a conèixer les accions de CATCAR i es presentarà un balanç de la cooperació transfronterera que s’ha portat a terme des del 2007.

El discurs de cloenda anirà a càrrec de Josep Puigbert, director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, i de Xavier Bernard-Sans, director general de l’Euroregió Pirineus Mediterrània.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>