El centenari de Gianni Rodari i @KalandrakaEDIT

Amb motiu del centenari de Gianni Rodari, l’editorial Kalandraka ha iniciat la publicació d’algunes obres d’aquest autor itàlia que dignificà l’educació dels infants i aportà la seva idea revolucionària i alliberadora a la literatura infantil.

Des de la publicació del seu primer volum per a nens II libro delle filastrocche (1950), tota la seva obra (contes, novel·les, poemes) representa un gir renovador en la literatura infantil cosa que el va fer mereixedor del premi “Andersen” (el Nobel de la literatura infantil i juvenil).

Com a pedagog, va portar a terme una activitat incansable, sempre al servei de la renovació educativa. L’avui ja cèlebre Gramàtica de la fantasia és el principal exponent de les seves idees en aquest camp: aquest llibre s’ha convertit amb el temps en text de referència obligada per a professionals de l’ensenyament de la llengua i de la lectura.

Continuant amb la política de recuperació d’alguns clàssics de la literatura infantil com Sendak, Lionni o Ungerer l’esmentada editorial publica tres àlbums il·lustrats extrets de dues de les seves obres més conegudes: “Contes per telèfon” i “Tirallongues del cel i la terra“; i un relat.

Àlbums il·lustrats

Un conte embolicat, amb il·lustracions d’Alessandro Sanna (Kalandraka, 2015; Llibres per somniar)

Tot jugant a trencar amb el que coneixem, aquest conte per telèfon ens ofereix una sorprenent visió de la clàssica Caputxeta: una veu intenta explicar el conte de la Caputxeta Vermella, però no n’encerta ni una, com s’encarrega de recordar-li una segona veu que va esmenant el relat, alhora que les il·lustracions de la Caputxeta reaccionen tot adaptant-se expressivament al joc d’error i esmena de les veus.

 

 

Inventem els números, amb il·lustracions d’Alessandro Sanna (Kalandraka, 2017; Llibres per somniar)

Un altre dels contes per telèfon on Rodari a través d’un diàleg-joc fa sorgir preguntes tan versemblants com ara la longitud entre dos punts, i altres tan sorprenents i surrealistes com quant pesa una llàgrima o quant fa de llarg un conte. Les respostes desborden enginy, imaginació i creativitat, ingredients indispensables en el creixement dels primers lectors.

 

 

Què ens cal?, amb il·lustracions de Silvia Bonanni (Kalandraka, 2020; Llibres per somniar)

El relat segueix una successió lògica i esglaonada sobre l’origen d’un objecte quotidià, que culmina en una de les coses més profundes i, a la vegada, més belles de la naturalesa: per aconseguir quelcom ben gran, a vegades n’hi ha prou amb el mínim. Un llibre que uneix l’elegància de la geometria, tot seguint una estructura literària circular, amb la fragància de la poesia i l’originalitat de la proposta estètica.

 

Relat

Les dues vegades del baró Lamberto, amb il·lustracions de Javier Zabala (Kalandraka, 2020; Set llegües)

Les peripècies d’un vell aristòcrata que, gràcies a un antic remei, experimenta una gran millora en la seva salut, entre altres sorprenents efectes. Es tracta d’un text amb una elaborada estructura narrativa, plena de punts d’inflexió que introdueixen nous personatges i trames que mantenen en suspens l’atenció i l’interès lector. La naturalitat i la fluïdesa de l’estil, la precisió en la descripció dels llocs o accions, i la riquesa lèxica ens plantegen si estem davant una història real o fictícia; una mostra de fins a on Rodari és capaç de transportar-nos amb la imaginació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>