La «Nutshell Library» de Maurice Sendak

En la seva línia de recuperar l’obra de grans clàssics de la literatura infantil i juvenil, l’editorial gallega Kalandraka posa a l’abast dels lectors catalans quatre noves obres de Maurice Sendak, l’autor d’Allà on viuen els monstres. Són quatre obres confomen la Minibiblioteca, publicada originàriament el 1962 amb el títol gèneric de «Nutshell Library». Són obres de petit format escrites en vers (excel·lent la traducció catalana de Miquel Desclot) que toquen algun dels temes i situacions recurrents de la literatura per a primers lectors (l’editorial recomana la lectura d’aquests llibrets per a infants de 4 i més anys): les números, l’abecedari, els mesos de l’any i la instrucció moral.

Inicialment podrien semblar unes obres menors sinó fos per dos aspectes que les singularitzen front d’altres sil·labaris, numeraris o obres moralitzants: les il·lustracions divertides i expressives, amb una reduïda paleta de colors, que accentuen els gestos i actituds dels personatges i el to irreverent, audaç, temerari i brillant que Sendak dóna a la seva obra.

“Aquí arriben com abans”  és un divertit abecedari protagonitzat per una família de caimans  que, a través de situacions molt diverses, ens van ensenyant  les lletres. De passeig, disfressats, cuinant o jugant, cada estrofa rimada comença successivament per A,  B,  C… i és una descripció  de l’escena representada a cada pàgina.

“Un és en Jan” presenta un nen absort en la lectura d’un llibre, fins que se’n duu un bon ensurt amb l’arribada sobtada de diversos animals i situacions que interrompen bruscament la seva soledat. És el primer d’una cadena que, fins a arribar al número 10, suma  la rata, la gata, el gos i altres personatges esvalotats. Després  de l’enumeració en sentit ascendent, en Jan decideix recuperar  la tranquil·litat i, un a un, els va acomiadant en ordre invers.

“Caldo de pollastre calent és un divertit almanac poètic amb un poema per cada mes.  Els seus versos saborosos alimenten la imaginació i revitalitzen  el sentit de l’humor. Des de patinar sobre gel al gener fins a convertir-se en arbre  de nadal al desembre, tot passant pels vents de març, les calors  de l’agost o viatjar pel món tot l’any.

“Adrià, conte exemplar”. Impertinent, mal educat i rebel, els pares de l’Adrià no troben  cap explicació pel comportament esquerp del seu fill.  Tampoc aconsegueix fer-lo canviar d’opinió un lleó afamat  que arriba a casa disposat a menjar-se’l. El lleó incaut  no sospitava com d’indigestos poden arribar a ser els nens insolents com el protagonista del conte.

Com els protagonistes d’Allà on viuen els monstres, A la cuina, de nit, o Allà fora els protagonistes de les quatre obres que formen la Nutshell Library tampoc tenen una vida fàcil ni idíl·lica. En Jan té una existència solitària, tot i així és feliç, malgrat ens pugui semblar tot el contrari (el compte enrere, amb la consegüent desaparició dels invasor de la casa ho demostra). La relació del petit caimà amb els seus pares no és fàcil, tot i així, aquesta difícil relació no treu ni mica de felicitat a allò que fan conjuntament. Finalment hi ha l’Adrià, un nen insolent que es devorat per un lleó, que posteriorment el vomita de tan insolent és indigest i el fa posar malalt (una faula moral difícilment igualable).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>