Dia de la Llengua de Signes Catalana

La Llengua de Signes Catalana és la llengua natural de les persones sordes i sordcegues signants de Catalunya i va ser reconeguda el 2006 en l’Estatut d’Autonomia i, posteriorment, la Llei 17/2010, del Parlament de Catalunya la protegeix i regula el seu aprenentatge i difusió. Per aquest motiu avui, 3 de juny, es celebra el Dia de la Llengua de Signes Catalana.

L’origen d’aquesta llengua es pot situar a partir de la creació el 4 de febrer de 1800 de la primera escola per persones sordes a Barcelona, és a dir 222 anys enrera. Des d’aleshores ha anat evolucionant fins a l’actualitat.

La Llengua de Signes Catalana és l’idioma natural de moltes de les persones sordes que viuen a Catalunya. S’estima que al món hi ha més de 300 llengües de signes diferents. Habitualment se solen identificar amb sigles, així la Llengua de Signes Catalana habitualment es denomina com a LSC, l’espanyola com a LSE, la francesa coma LSF, l’americana com a ASL, etc. 

Per saber-ne una mica més podeu mirar el vídeo de presentació de l’LSC,  consultar la pàgina web de llengua catalana  o també el portal de la llengua de signes de l’IEC.

Per altra banda, informar-vos que l’Ajuntament de Terrassa organitza aquestes accions per al dia d’avui i compta amb la col·laboració d’APESOTE (Associació de Persones Sordes de Terrassa):

  • Il·luminació de la façana de l’Ajuntament i del Monument de la Dona de color blau. El color blau és el color amb el qual el nazisme va classificar les persones sordes, i reflecteix la lluita de les persones sordes per defensar els seus drets humans i lingüístics.
  • Publicacions a xarxes socials per donar a conèixer la llengua de signes.