Llenguatge i cervell. Cicle de conferències

Què ens pot revelar el llenguatge d’algunes malalties com la demència? Com poden conviure les diversitats lingüístiques provocades per desordres cognitius com ara l’autisme o l’esquizofrènia? Un cicle de conferències, coordinat per Wolfram Hinzen i Jaume Bertranpetit, vinculat amb l’exposició “Talking Brains” i relacionat amb els últims avenços en investigació cognitiva, neurociència i llenguatge.

Dimarts 3 d’octubre, a les 19 h

El llenguatge pot desemmascarar la demència?

A càrrec de Peter Garrard, professor de Neurologia a l’Institut de Recerca en Ciència Clínica i Molecular de la Universitat Saint George’s de Londres. José Luis Molinuevo, neuròleg de l’Hospital Clínic de Barcelona i la Fundació Pasqual Maragall. Joana Rosselló, professora de Lingüística a la Universitat de Barcelona i membre del Laboratori de Gramàtica i Cognició. Moderat per Ruth de Diego, professora ICREA a la Universitat de Barcelona.

Dimarts 10 d’octubre, a les 19 h 

Genètica i llenguatge: què (no) en sabem?

Faraneh Vargha-Khadem, professora de Neurociència i Neuropsiquiatria al University College of London, directora del Centre de Neurociència Cognitiva del desenvolupament i codescobridora del gen FoxP2. Dan Dediu, investigador sènior al departament de Llenguatge i Genètica del Max Planck Institute for Psycholinguistics de Nijmegen. Tony Monaco, president de la Universitat de Tufts, codescobridor del gen FoxP2. Moderat per Jaume Bertranpetit, catedràtic de Biologia a la Universitat Pompeu Fabra, director de la Unitat de Biologia Evolutiva i exdirector de l’ICREA.

Dimarts 17 d’octubre, a les 19 h

Diversitat cognitiva i lingüística entre els humans

Helen Tager-Flusberg, professora del departament de Psicologia i Ciència Cognitiva de la Universitat de Boston i directora del Centre d’Excel·lència de Recerca en Autisme. Wolfram Hinzen, professor ICREA a la Universitat Pompeu Fabra, director del Laboratori de Gramàtica i Cognició i comissari de l’exposició “Talking Brains”. Berta Salvadó, neuropsicòloga especialista en comunicació al Centre d’Orientació, Assistència i Desenvolupament Integral. Moderat per Stephanie Durrleman, investigadora sènior al departament de Psicolingüística de la facultat de Psicologia de la Universitat de Ginebra i especialista en les relacions entre llenguatge i cognició.

Dimarts 31 d’octubre, a les 19 h

Caracteritzacions del llenguatge al cervell

Mavi Sánchez-Vives, investigadora ICREA a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques Pi i Sunyer (IDIBAPS) i directora del grup de Neurociència de Sistemes. Marco Catani, professor de neuroanatomia i psiquiatria al King’s College de Londres i director del Laboratori de Neuroanatomia i Tractografi. Albert Costa, investigador ICREA a la Universitat Pompeu Fabra i director del grup de recerca Speech Production and Bilingualism. Moderat per Gerard Conesa, cap de Neurocirurgia a l’Hospital del Mar de Barcelona i col·laborador del projecte Sylvius.

Resum del cicle 

I amb l’entrada al museu, pots visitar l’exposició “Talking Brains” gratuïtament qualsevol dia fins al 5 de novembre. Preu: 4 euros. 50 % de descompte per als clients de CaixaBank.

Border Comprar entrades Border