Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina. 6 de febrer: Dia internacional contra la MGF

Abida i el seu fill viuen a la regió d’Afar (Etiòpia). En aquesta zona la prevalença de la mutilació general femenina s’ha reduït dràsticament, fis al 31% en alguns districtes, en àrees on actua el programa conjunt de la UNFPA-UNICEF per a l’eliminació de la MGF. Foto: Sara Elgamal per a la UNFPA.

 

La mutilació genital femenina (MGF) es una pràctica que implica l’alteració o lesió dels genitals femenins per motius no mèdics i que internacionalment és reconeguda com a una violació greu dels drets humans, la salut i la integritat de les dones i les nenes.

Pot causar complicacions de salut a curt i a llarg termini, com ara dolor crònic, infeccions, sagnats, risc més gran de transmissió del VIH, ansietat i depressió, complicacions durant el part, infecunditat i, en el pitjor dels casos, la mort.

Aquesta pràctica es concentra en uns trenta països d’Àfrica i a l’Orient Mitjà i l’Àsia meridional, així com a alguns països asiàtics (Índia, Indonèsia, Iraq i Pakistan) i en algunes petites comunitats de Llatinoamèrica. També persisteix en les poblacions migrades que viuen a Europa occidental, a Amèrica del Nord, Austràlia i Nova Zelanda.

Per promoure la seva erradicació és necessari fer esforços coordinats i sistemàtics i que les comunitats hi participin per conscienciar sobre els drets humans, la igualtat de gènere, l’educació sexual i l’atenció a les víctimes de l’ablació.

A Catalunya, on també hi és present aquest atac als drets humans, la Secretaria per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya, va coordinar el 2007,  l’elaboració del Protocol d’actuacions per prevenir la mutilació genital femenina.

➡ Preguntes freqüents sobre la Mutilació Genital Femenina (Font: Nacions Unides)
➡ La XTEC ha elaborat un recull de recursos didàctics que poden ser d’utilitat per abordar aquest problema en els centres educatius:
  • Prevenció de la violència masclista en l’àmbit educatiu. El Departament d’Educació disposa d’aquests materials formatius elaborats per Tamaia Viure Sense violència, adreçats al professorat i al professional d’atenció educativa i de suport a la docència, a fi de donar a conèixer el marc conceptual i legal de la violència masclista, facilitar-ne la detecció i dotar d’eines per la prevenció, detecció i intervenció per al seu abordatge en l’àmbit educatiu.
  • Educació intercultural: fonaments teòrics i aplicació en els centres educatius.  El Departament d’Educació disposa d’aquests materials adreçats a docents en què hi ha el Mòdul 6: Gènere i diversitat en l’àmbit educatiu i s’hi tracta específicament la mutilació genital femenina i els matrimonis forçats.
  • Guia bibliogràfica MGF. En aquesta guia bibliogràfica sobre MGF publicada per l’Institut Català de les Dones, hi ha monografies,relats personals i narratives, fullets, audiovisuals i recursos electrònics sobre el tema.
  • Assegura’t! Còmic de prevenció de les violències masclistes . En aquest còmic publicat pel Departament d’Interior, es dedica un apartat a la mutilació genital femenina, de la pàgines 15-22, i va acompanyat d’una guia didàctica.
  • Maite Carranza, El fruit del baobab, Edicions 62. En aquest llibre es presenta una història de relació entre dones, una metgessa catalana, una jove gambiana i la seva filla,  bona estudiant i disposada a trencar tabús. És una història marcada per l’existència de la pràctica de l’ablació.
  • Documental Bref. En aquest curtmetratge dirigit per Christina Pitouli i produït per Metges del Món amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, se’ns mostren les converses hagudes amb persones africanes que viuen a Espanya sobre l’herència cultural i el respecte als drets humans.
  • Homes contra la MGF. En el programa Els matins, 15 de març de 2019, de TV3, se’ns planteja una experiència de treball envers l’erradicació de la MGF i es fan reflexions sobre què és un tabú sexual, es distingeix entre la cultura i creença nociva i es posa de relleu la importància de parlar de la MGF.

Fonts documentals:

Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania

Nacions Unides. Dia internacional de la tolerància zero amb la mutilació genital femenina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>