Històries [singulars] d’animals

kalandraka2017L’editorial Kalandraka acaba de publicar tres petites joies de la literatura infantil que tenen un denominador comú: els protagonistes són animals. Uns animals concebuts a la manera dels seus autors. Leo Lionni ens presenta de nou un ratolí ple de generositat; Tomi Ungerer incideix en fer protagonista un animal gens comú en les històries infantils, el ratpenat, i Arnold Lobel, fa dels porcs els protagonistes d’un llibre de poemes humorístics.

L’Àlex i el ratolí de corda, Leo Lionni, autor d’altres obres protagonitzades per ratolins (Frederick o El somni d’en Mateu), en presenta la història de l’Àlex i el Guim, dos ratolins ben diferents –un de carn i ossos; i l’altre mecànic– units per l’amistat. Les seves diferències no són pas obstacles per poder fer-se companyia i compartir aventures i felicitat.

El ratolí de joguina no troba a faltar la llibertat de moviments perquè se sent molt estimat per la nena de la casa. Per altra banda, l’Àlex sí que faria qualsevol cosa per aconseguir una mica d’afecte, ja que està fart que el facin fora amb una escombra i l’escridassin.

Al ratolí maltractat se li presenta l’oportunitat de ser igual que el seu amic, estimat i ple d’abraçades, tot i no tenir capacitat de more’s lliurement. Finalment l’Àlex se n’adonarà que l’afecte del qual presumia el Guim era molt efímer i, en un acte de generositat, demana pel seu amic un desig que guardava inicialment per a ell.

Es tracta d’un llibre de construcció molt senzilla, però gens simplista. Parteix de confrontar dues actituds davant la vida: la dels éssers dels quals hom pot disposar i que no tenen iniciativa pròpia, però, tanmateix, són éssers estimats i la dels éssers lliures i independents que són temuts i perseguits.

És una història plena de valors (com totes les de Leo Lionni): volatilitat de l’amor, el valors de l’amistat, la importància de la generositat o de l’acceptació de la diferència. És un llibre sobre les coses que hom desitja, les que es tenen i les que s’aconsegueixen.

Lionni per a il·lustrat aquest llibre utilitza la tècnica del collage i transmet els sentiment a partir d’una gran simplicitat gràfica.

Rufus. El ratpenat apassionat dels colors, Tomi Ungerer, recent premi Hans Christian Andersen, explica la història de Rufus, un ratpenat que quan  descobreix la lluminositat de l’alba i decideix pintar-se de rosa, blau, violeta, verd… la gent reacciona amb agressivitat i violència. Però gràcies a la sensibilitat d’un doctor, el petit quiròpter es cura de les ferides. Ell l’ajuda a acceptar el seu aspecte negrós i la seva naturalesa nocturna, que no seran cap impediment per la seva amistat.

No és el primer llibre de Tomi Ungerer protagonitzat per un animal:  Críctor, una boa que es converteix en l’animal de companyia d’una àvia; Adelaida, una cangur alada que recorre el món i Emili, un simpàtic i intel·ligent pop verd (també publicats per Kalandraka). El que uneix aquests quatre llibres és que els protagonistes són uns animals molt poc convencionals. No són animals arrodonits, ni peludes que inicialment puguin desprendre tendresa. Són espècies un xic estranyes per a esdevenir mascotes. Són uns animals que se saben diferents i que fan veritables esforços per a millorar i superar els prejudicis amb que se’ls mira la gent.

Les il·lustracions destaquen (com a Els tres bandits) pel traç gruixut i per l’alternança dels fons foscos i clars sobre els quals sobresurten els protagonistes.

El libro de los guarripios, Arnold Lobel dóna veu a uns porcs força singulars que ens fan viatjar per arreu del món a través d’unes històries divertides, esbojarrades, entremaliades i enginyoses que ens fan entrar dins el joc humorístic tan característic d’aquest autor.

Cada pàgina del llibre és una història en forma de poema. L’autor per un porc escriptor que en fa protagonistes altres porcs que viuen aventures, coneixen gent, viatgen, mengen, cuinen… El conte acaba quan el porc escriptor deixa d’escriure i s’adorm.

Les 38 històries de què consta el llibre són 38 poemes lemarick. El lemarick és una estrofa de cinc versos de rima consonant AABBA, en la qual els versos 1, 2 i 5 són hendecasil·làbics (11 sil·labes) i els versos 3 i 4 són heptasil·làbics (7 sil·labes).

Les il·lustracions que acompanyen els poemes són molt acolorides i plenes de detalls.

Amb aquesta edició, Kalandraka recupera un clàssic de 1983 que havia estat publicat en castellà per l’editorial Altea el 1995.

LES DADES

Títol: L’Àlex i el ratolí de corda
Autor: Leo Lionni
Traducció: Maria Luchetti
Editorial: Kalandraka
Col·lecció: Llibres per a somniar
Data: maig 2017
Pàgines: 40
ISBN: 9788416804146

Títol: Rufus. El ratpenat apassionat dels colors
Autor: Tomi Ungerer
Traducció: Carlos Mayor
Editorial: Kalandraka
Col·lecció: Llibres per a somniar
Data: juny 2017
Pàgines: 40
ISBN: 9788416804177

Títol: El libro de los guarripios
Autor: Arnold Lobel
Traducció: Miguel Azaola
Editorial: Kalandraka
Col·lecció: Libros para soñar
Data: juny 2017
Pàgines: 48
ISBN: 9788484642800

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>