25 N Dia internacional contra la violència envers les dones. Materials i recursos.

Cada 25 de novembre celebrem el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Commemorem aquest dia arreu del món per denunciar la violència que s’exerceix sobre les dones, que té el seu origen en la manca d’equitat i la discriminació, i per reclamar la seva eliminació.

Des de l’àmbit educatiu, tenim present la importància i la necessitat d’educar els infants i joves en valors per l’equitat i la no-violència, en un marc coeducador i de no discriminació.

Amb motiu d’aquest dia, posem al vostre abast un seguit de materials i recursos que podeu aprofitar per dur a terme actuacions concretes al vostre centre. De ben segur ajudaran a treballar i a prendre consciència a l’alumnat sobre la importància de la prevenció i l’abordatge de les violències masclistes.

XTEC 2021: Dia internacional per a l’eliminació de la Violència envers les dones

Propostes d’activitats a dur a terme als centres educatius, tant a propòsit del 25 de novembre com al llarg del curs.

Recursos a XTEC

Programa formatiu de prevenció de la violència masclista

Primària: Vegeu l’apartat “Tolerància zero a la violència masclista i les relacions abusives” à Dossier alumnat + guia per a docents

Secundària: Vegeu l’apartat “Tolerància zero a la violència masclista i les relacions abusives” à Dossier alumnat + guia per a docents

Institut Català de les Dones

Campanya Ni agressor, ni còmplice. Atura les violències masclistes

Proposta de programació destinada a entitats, institucions i centres educatius. Activitats i cinefòrums en format presencial o virtual per a infants, joves, grups de dones i persones adultes.

Programes de curtmetratges per ESO  i Batxillerat: 

Si en toquen a una, ens toquen a totes i Masculinitats en revisió, nois en acció.

Cada sessió proposa el visionat de tres peces audiovisuals i la dinamització d’un debat participatiu orientat a reflexionar positivament al voltant del tema tractat.

Us recomanem que visiteu l’apartat de coeducació de la nostra pàgina web on trobareu materials, recursos i propostes per treballar a l’aula.

Blog del Coeduca’t. En el blog del Programa Coeduca’t amb el currículum, del Departament d’Educació, hi trobareu recursos que ajuden els centres a treballar aspectes bàsics de coeducació, de perspectiva de gènere i de sexualitat i, per tant, prevenir la violència masclista.

Infografies del Departament d’Educació sobre l’abordatge de les violències masclistes: Prevenció i detecció de la mutilació genital femenina (MGF) al sistema educatiu; ressò de la Modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones i les nenes a erradicar la violència masclista; Diversitat afectivosexual i de gènere en l’àmbit educatiu; Detecció i derivació a serveis especialitzats d’atenció als fills i filles en situació de violència masclista en l’àmbit familiar; Abordatge de les violències masclistes.

Curs de prevenció de la violència masclista en l’àmbit educatiu. Materials formatius del Departament d’Educació per a professionals de l’educació, sobre el marc conceptual i legal de la violència masclista, amb l’objectiu de facilitar-ne la detecció i dotar d’eines per abordar-la en l’àmbit educatiu.

Prevenció i detecció de la violència masclista. Informació i recursos del Departament d’Educació per a les famílies per saber què és la violència masclista i com afrontar-la.

Coeducació, perspectiva de gènere. En aquesta pàgina del Departament d’Educació hi trobareu programes, recursos i proposta d’activitats sobre coeducació i l’abordatge de les violències masclistes.

Racó violeta. A la Biblioteca Departament d’Educació, trobareu una selecció de llibres i publicacions sobre coeducació, tant teòrica per a docents com de narrativa infantil i juvenil adreçada directament a l’alumnat.

Prevenció i sensibilització. En el web de l’Institut Català de les Dones hi trobareu informació sobre les campanyes de sensibilització i el Programa Estimar no fa mal, programa que s’adreça a joves d’entre 10 i 19 anys, a professionals que treballen amb aquests joves i que poden actuar com a agents preventius, així com a pares i mares.

Guies sobre violències. En Recursos per a la recerca, de l’Institut Català de les Dones, hi trobareu: guia bibliogràfica (amb llibres per a infants i adolescents, entre d’altres), guia de pel·lícules i documentals sobre violència masclista, covid-19 i feminismes (audiovisuals, podcast, lectures)…

II Congrés internacional per a l’erradicació de les violències masclistes. En el web de l’Institut Català de les Dones trobareu aquest accés a la reproducció de l’emissió de les sessions del congrés d’enguany.  També podeu consultar les ponències del I Congrés internacional per a l’erradicació de les violències masclistes.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>