Biblioteca escolar

Aquesta pàgina va patint modificacions amb l'objectiu d'anar millorant l'oferta de recursos. Obrim la porta a suggeriments!

ARTICLES RECENTS relacionats amb la biblioteca escolar i/o activitats de dinamització de la lectura.

Per treballar les habilitats lingüístiques s’han desenvolupat tres programes:  Impuls de la lectura (ILEC), araESCRIC i Tenim la paraula. També cal incloure el programa de Biblioteques escolars (en què es treballa la comprensió lectora específicament, però no exclusivament) i altres programes de millora de la competència en llengua estrangera, com el programa d’innovació Generació plurilingüe (especialment adequat per a l’alumnat del cicle superior, que planteja incrementar el temps d’exposició de l’alumnat a les llengües objecte d’aprenentatge i a acompanyar els centres educatius en el procés de desplegament i consolidació d’un projecte lingüístic plurilingüe propi.
El Departament d’Educació prioritza la lectura en el marc del Pla nacional del llibre i de la lectura, que desenvolupen conjuntament els departaments d’Educació i de Cultura.
En aquest sentit, l’ILEC s’alinea plenament amb aquest Pla (treball de l’hàbit lector, temps de lectura, gust per la lectura a l’educació primària i a l’educació secundària).
També cal recordar que convé enfocar la didàctica de la literatura com a enriquiment lingüístic i cultural de l’alumnat.
Cal atendre especialment l’ús professional de la llengua oral: els i les docents han de ser models lingüístics per als alumnes i dinamitzar l’ús oral de la llengua. En aquest sentit, el Departament d’Educació ha desenvolupat el Pla d’impuls de la llengua catalana per afavorir i incrementar l’ús de la llengua catalana en els centres educatius.
L’article 88 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’educació, prescriu la biblioteca escolar a tots els centres educatius com a recurs fonamental per al desenvolupament de la competència comunicativa de l’alumnat i com a espai d’accés a la informació i font de recursos informatius en qualsevol suport, per posar-los a l’abast d’alumnes, docents i comunitat educativa, i com a entorn d’aprenentatge que s’integra en els recursos del centre per a l’ensenyament i l’aprenentatge de les diverses àrees curriculars i especialment de l’hàbit lector.

Extret del document: Concreció i desenvolupament del currículum de l’educació bàsica: educació primària. curs 23-24. pàg. 11 i 12

9 Ensenyament i aprenentatge de les llengües a l’educació primària

FORMACIÓ

Sessió de presentació per donar a conèixer a la comunitat educativa els documents Orientacions didàctiques per a la lectura-de-0-a-18-anys en línia dimecres 28 de febrer de 17:30 a 19h amb la intervenció d’algunes de les autores, expertes en l’àmbit de la lectura i l’educació literària.

Els destinataris d’aquesta sessió formativa són tant educadors de llar d’infants, com professorat d’infantil, primària, secundària, batxillerat, adults i altres professionals de l’àmbit educatiu. Infografia amb tota la informació detallada. Accés a la inscripció.

2 conferències curs 23-24 al territori del Maresme-Vallès Oriental:
Presentació de la sessió del 23 de novembre de 2023 A00319050A Dinamització de biblioteques escolars I. Implicacions de la biblioteca en les pràctiques lectores  Els autors ens fan saber que pot utilitzar-se lliurement, sempre que se’n citi l’autoria, tant de Tàndem pel disseny de la proposta, com dels diferents autors dels quals hem tret les idees i accions exposades (estan citats a la presentació).
A la conferència “Dinamització de biblioteques escolars II. Recerca i fonts d’informació en els processos d’aprenentatge”, en Carlos Ortiz ens va oferir una multiplicitat d’enllaços interessants per acompanyar les diferents fases del procés de recerca.
Aquesta xerrada va tenir lloc a la Biblioteca Popular de Mataró al gener del 24 i anava dirigida a docents del Cicle Mitjà i Cicle Superior de Primària, així com de tota la Secundària.

Formació general de biblioteques escolars: enllaç a l’oferta    Oferta formativa de 1r torn 2023-24 del Programa Puntedu.

Infografia formació professorat sobre Educació literària (octubre-desembre 2023).   Inscripcions del 8 al 24 de setembre al web d’xtec.

Càpsules de formació ePergam :    Catalogació.         Difusió i visualització 

 Oferta formativa.  Aquesta formació consisteix en un taller de dues sessions formatives en línia. La primera sessió serà al voltant del gènere o l’autor que es treballen en els dossiers i la segona consistirà en una tertúlia sobre alguna de les propostes de lectura que s’ofereixen des del programa.

Nus: Un espai per a docents.  Al juny el 2022 s’estrena un espai de conversa i col·laboració on compartir experiències relacionades amb la pràctica docent. Els passos per registrar-se són:

    1. Registra’t al Nus amb el teu correu docent xtec
    2. Espera la confirmació per correu electrònic.
    3. Tria els grups del teu interès    Un d’ells és el de Biblioteques escolars on hi trobaràs un fil de benvinguda i també pots crear nous fils de conversa.
    4. Participa-hi!                                                                    Preguntes freqüents sobre el Nus

 

Formacions vinculades a la recerca (observació entre iguals):

L’objectiu principal de la proposta formativa del curs 23-24 és contribuir a la millora de la comunicació oral, comprensió lectora i expressió escrita en català.

  • Llegim en parella, per a la millora de la comunicació oral i comprensió lectora en català.
  • Llegim i escrivim en parella, per a la millora de la comunicació oral, comprensió lectora i expressió escrita en català, amb un èmfasi especial en la competència escrita.

Altres formacions d’interès:

Curso de gestión bibliotecaria  (5ª edició) Curs d’extensió universitària UNED del 20 de febrer al 27 de maig de 2024, 150 h. online.

Catalogación con Formato MARC 21 (9ª edición) Curs d’extensió universitària UNED del 13 de febrer a l’11 de març de 2024. 40 h. online.

NODES DE LA XARXA DE BIBLIOTEQUES ESCOLARS DE CATALUNYA

Amb la finalitat de revitalitzar i d’afavorir l’intercanvi entre centres del Programa biblioteca escolar “puntedu” es va obrir aquest espai NODES.

Us convidem a fer una visita per algunes de les seves seccions:

Busqueu-vos en el mapa i comproveu que l’accés al vostre espai web és correcte.  Formulari per demanar actualitzacions

      • Bones pràctiques de biblioteca: organitzades segons cinc eixos diferents. Per a visualitzar-les entreu des del menú superior; estan organitzades per línies de contingut i per etapes educatives.
      • Reinicia’t per a una BE activa:  recull d’experiències de com les biblioteques s’han reiniciat, repensat, reinventat, aprofitant allò que s’ha après en el context de la pandèmia. Espai padlet per llegir i també per afegir experiències. Animeu-vos!

La biblioteca del teu municipi …persones expertes amb ganes de col·laborar amb els centres.

 

Encara no has contactat amb el teu referent de la Xarxa de Biblioteques Municipals, a què esperes?

Comprova el nom de la persona de referència en aquest directori i no dubtis en posar-t’hi en contacte. Actualitzat setembre 2023.

Laboratoris de lectura

Els laboratoris de lectura, diuen des del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, ens conviden a descobrir l’univers dels llibres a partir d’una experiència vivencial i significativa per als infants. Un espai de creació per llegir amb tots els sentits, imaginar mons desconeguts i jugar amb totes les possibilitats artístiques i poètiques que ens ofereixen les històries.

El Laboratori de lletres i imatges parla del plaer literari i estètic en els laboratoris de lectura.
Una oportunitat per reivindicar el poder evocador de la paraula i la importància del valor simbòlic en els llenguatges artístics.

Aquí us deixem més enllaços d’interès per si voleu saber-ne més sobre aquest recurs provocador del gust per la lectura.

La Natàlia Martínez, coordinadora dels laboratoris de lectura del ClijCAT, en aquesta entrevista respon a preguntes com: Què és un laboratori de lectura?, Quines altres eines tenim per a promocionar l’interès per la lectura en els infants i joves?, Com veus la situació de la LIJ a casa nostra? i Cap a on ha d’anar el sector?

Durant els cursos escolars 2021-2022 i 2022-2023 el seminari de referents de biblioteques escolars de l’Eixample va elaborar el laboratori de lectura CAMINS, actualment està en fase de pilotatge als centres participants al seminari.

Clubs de lectura

Teniu un club de lectura al vostre centre? El Ministeri obre una convocatòria de premis per a clubs de lectura escolars duts a terme al llarg d’un curs. Trobareu la informació i la última convocatòria en aquest enllaç.
L’equip de Portals Educatius de l’Àrea de Cultura digital ha elaborat l’interactiu

La Bibliotecapp. Aventures literàries a un clic” per promoure el foment de la lectura.

A la Bibliotecapp l’alumnat podrà gaudir de 8 aventures literàries diferents. Totes les aventures estan estructurades en 3 apartats. En el primer apartat, que té el nom d’”Abans de la lectura”, trobarà un exercici autocorrectiu que l’ajudarà a comprendre millor el text que llegirà després. Després de resoldre l’exercici, trobarà la lectura, que va acompanyada d’un àudio perquè també la pugui escoltar. Finalment, a l’apartat “Després de la lectura” caldrà que resolgui quatre exercicis autocorrectius per practicar algunes qüestions ortogràfiques i gramaticals relacionades amb el text de la lectura.

Una campanya pensada per:

  • Difondre bons exemples de funcionament de BE de centres educatius.
  • Crear xarxa de biblioteques escolars.

Voleu que es pugui fer una visita virtual de la vostra biblioteca? Mireu com podeu fer arribar l’enllaç del vostre enregistrament a l’article original de biblioteques escolars de Catalunya.

El Servei de Suports i Recursos Lingüístics ha creat aquest espai dinàmic de comunicació transversal.

Si bé la competència literària desenvolupa en l’alumnat la sensibilitat estètica, el gust per la lectura, l’hàbit lector i la creativitat, l’educació literària contribueix a la formació de la persona en l’assoliment de les competències cultural, social i ciutadana. Interpretar, valorar i produir textos literaris dels diversos gèneres, temes i tòpics afavoreix la comprensió del món que ens envolta, el coneixement i vinculació a la llengua i cultura pròpia i d’altri.

Tot i que es parteix de models literaris, s’hi tractaran diverses disciplines com ara el teatre, el cinema, les arts plàstiques, etc. i es fomentarà el contacte amb formes literàries actuals impreses i digitals, així com amb pràctiques culturals emergents.

bdr_insAquest repositori d’informació és fruit d’una tasca de col·laboració entre diversos CRP de Catalunya que formen un grup de treball en xarxa. Conté una selecció acurada de recursos relacionats amb la lectura en tot el seu abast.

El BDR també publica un butlletí trimestral digital que consisteix en un recull de les novetats relacionades amb la lectura, en tot el seu abast, incorporades al BDR durant cada trimestre pel grup de treball en xarxa dels Centres de Recursos Pedagògics de Catalunya on també hi participa el programa de biblioteca escolar Puntedu. El butlletí es va deixar de publicar al finalitzar el curs 22-23.

Us destaquem, d’aquest número, la secció Pòdcasts, la lectura que s’escolta, on hi trobareu recomanacions, entrevistes i audiollibres, entre altres. També hi podreu trobar frases cèlebres i il·lustracions per fomentar la lectura (i decorar els espais de lectura de la vostra aula i centre!) de la mà de la Nati Bergadà o del mateix Banc de Recursos, contes de ciberseguretat, guies de lectura.

INICI de CURS- ePèrgam

1.-La càrrega de l’alumnat de les biblioteques es farà a les dates següents:

  • Infantil i primària: el 13 de setembre 2023 (també aquests nivells dels centres concertats i dels IE).
  • Secundària: el 18 de setembre 2023.
  • Centres d’educació especial: el 21 de setembre 2023.
  • EOI: el 2 d’octubre 2023.

2.- En els centres amb canvi de codi: IE o escoles de nova creació que algun dels centre ja tenien l’aplicació oberta, s’han fet les gestions necessàries per conservar els catàlegs i fer el traspàs amb la nova situació.

PROBLEMES amb l’ ePèrgam?

Formularis nous (novembre 2021) per comunicar una incidència amb l’ePèrgam o per recuperar la contrasenya

L’aplicació epèrgam per a biblioteques escolars té un problema de desestabilització i, constantment, queda fora de servei. Quan això passa no es pot accedir als entorns de consulta (apareix: error 404) ni de biblioteca (“identificació incorrecta”). De seguida que es detecta, des del Programa de biblioteques escolars Puntedu, es segueixen els passos següents:

-Es posa una resposta automàtica al correu epèrgam.

-Es fa una incidència a l’empresa informàtica que porta el manteniment de l’aplicació. Entre el moment que falla i el reinici pot passar un temps.

Des del Programa de biblioteques es revisa, de forma constant, el funcionament de l’aplicació, per detectar les caigudes al més aviat possible.

Són conscients del greuge que això causa als centres. Des del Programa de biblioteques escolars s’està vetllant per la resolució permanent del problema.

Si encara no te’n surts pots contactar amb la bústia epergam@xtec.cat
Publicacions.

Per tal d’acompanyar els docents en el desplegament del nou currículum a l’aula, al febrer del 2024, el Departament d’Educació publica tres documents d’orientacions per treballar l’educació literària en tots els nivells educatius.

Els podeu consultar i descarregar en el Repositori Digital d’Educació.

Accediu a les publicacions del programa puntedu des de la pàgina xtec  o des del nou wakalet del programa de biblioteca escolar 
Documents elaborats pel Programa mitjançant diversos grups de treball.

Documents de referència:  La biblioteca escolar com a eina d’inclusióDirectrius i estàndards per a les biblioteques escolars de CatalunyaLa lectura en un centre educatiu. Saber llegir, llegir per aprendre i gust per llegir. El pla de lectura de centre.

Organització i gestió de la biblioteca: Biblioteca escolar 2.0Les biblioteques als centres educatius de secundàriaBiblioteca d’aula: una oportunitat per a la lectura i el coneixementQuè, qui, com de la biblioteca: La posada en marxa de la biblioteca en un centre educatiuMobiliari de referència per a la biblioteca escolar.

Llegir per aprendre: Recursos digitals per a la biblioteca escolar de primàriaRecursos digitals per a la biblioteca escolar de secundària.

Gust per llegir: Avui ens visita…o com dinamitzar la visita d’un autor a l’aulaEls clubs de lectura a l’escolaEls àlbums i els llibres il•lustrats: una descoberta, diverses veus.

La col·lecció: Adaptació de la CDU per a les biblioteques d’infantil, primària i secundàriaAdaptació de la CDU per als CREDAEsporgar la biblioteca a l’escola i a l’institut.

Amb aquests segells, es tracta de donar visibilitat a pràctiques de qualitat que poden ser d’interès per altres centres. Es publiquen les bones pràctiques i es dona un reconeixement. 

Són experiències que mostren bons models de funcionament i el paper de la biblioteca com a centre de recursos per a l’aprenentatge i l’ensenyament, com a eix del pla de lectura de centre i com a motor d’innovació en el centre educatiu.

És una manera de poder difondre experiències de qualitat de biblioteques escolars, afavorir l’intercanvi entre centres i la consolidació d’una xarxa de biblioteques escolars.

Més informació.

Llegir en veu alta : un plaer compartit

La guia, elaborada amb la col·laboració de l’escriptora mataronina Lola Casas, vol ser una eina pràctica per a pares i mares, professorat i personal bibliotecari que volen practicar la lectura en veu alta amb infants d’edats compreses entre 6 i 12 anys.

Així, la guia inclou orientacions pràctiques, propostes literàries per a tots els gustos i poemes propis de la Lola Casas.

El 7 de febrer es celebra el Dia Mundial de la lectura en veu alta i des del gabinet tècnic de la Biblioteca del Departament d’Educació,  al febrer del 2024 preparen una mostra de publicacions per reivindicar una efemèride que va néixer de la mà de l’organització Lit World l’any 2010 amb l’objectiu de fomentar l’hàbit de la lectura, ajudant a la creació de vincles entre lectors, escriptors i narradors, així com l’adquisició de coneixements. Esperem que aquests recursos siguin del vostre interès!

IBBYcat és la marca del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, una federació d’organismes sense ànim de lucre que representa i aglutina tots els sectors de la Literatura infantil i juvenil en llengua catalana que promouen la lectura.

Alguns exemples:

-la publicació Faristol, una revista per a mediadors i lectors de LIJ en català, on es poden trobar articles, recomanacions i crítiques.   Consultar com subscriure-us i com accedir a la revista 

-els Premis Atrapallibres i Protagonista jove on proposen que infants i joves lectors es converteixin en crítics i crítiques literàries.   

Inscripcions des del juny fins a finals del 1r trimestre!   Votacions del jurat del març al maig!

I, com a novetat del desembre del 2022, el seu butlletí electrònic. Inscriu-te per rebre tota l’actualitat LIJ (literatura infantil i juvenil) setmana a setmana.

Recomanacions literàries

El Garbell. Butlletí periòdic de la Biblioteca de Rosa Sensat és un butlletí que pretén recolzar als mestres bibliotecaris perquè puguin trobar fàcilment les novetats editorials que han agradat més, tant pel seu interès com per la seva qualitat, i recomanen quins d’ells caldria que formessin part de la biblioteca escolar i personal i per fer lectors.

La pàgina web de GRETEL (Grup de Recerca de literatura infantil i juvenil i educació literària de la Universitat Autònoma de Barcelona) va ser creada per experts en educació.

Ofereix notícies del món escolar i permet fer cerques de llibres seguint diferents criteris: any de publicació, edat, format paper o digital.

També inclou manuals amb recomanacions i una secció molt útil de recomanacions de la crítica.

 

Gènius. Portal infantil de la Xarxa de Biblioteques Municipals adreçat a infants fins als 12 anys.

Té diverses seccions: jocs, especials temàtics, recomanacions, guies de lectura, accés al catàleg… I recursos web per a mestres i educadors.

 

Bloc del grup BibBoto del COBDC especialitzat en biblioteques infantils i juvenils.

Bloc elaborat per Pep Molist, Teresa Durant, Joan Portell… vinculats professionalment al món de la literatura infantil i juvenil que han creat aquest espai d’opinió, estudi, reflexió i informació.

Aquí també hi anireu trobant les recomanacions de lectura que ens fan arribar al CRP.

De la Biblioteca M. Serra i Moret, Pineda de Mar, cada mes, us fan recomanacions de les novetats de contes (diferenciats per edats)  i de novel·les juvenils.  Esperem siguin del vostre interès


 










Alguns recursos proporcionats per Tàndem LIJ Cooperativa (llibreries, biblioteques especialitzades, pòdcasts, seleccions, recomanacions i crítica i entitats i recursos)

Les biblioteques municipals elaboren butlletins per informar-vos regularment de les activitats més destacades, les novetats o els avantatges culturals de què disposeu amb el carnet de les biblioteques. També compteu amb butlletins temàtics sobre novel·la, cinema, música, còmics, infantil i turisme amb curiositats, novetats, recomanacions dels bibliotecaris o seleccions dels millors webs o app de cada tema.La subscripció a butlletins és un servei personalitzat per mitjà del qual rebreu a la vostra bústia de correu electrònic els butlletins del vostre interès. Únicament rebreu els butlletins coincidents amb la vostra subscripció.
CALENDARI D’ANIVERSARIS LITERARIS
 

El Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya és una corporació de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia i és l’entitat de gestió, participació i representació dels professionals de l’àmbit de la Informació i la Documentació. És propòsit del Col·legi vetllar perquè l’actuació dels seus col·legiats respongui als interessos i a les necessitats de la societat en relació amb l’exercici professional en aquest àmbit, i especialment garantir el compliment de la bona pràctica i de les obligacions deontològiques de la professió.

Des del COBDC ofereixen formació, a vegades, específica de biblioteques escolars. Entre els seus blogs temàtics també tenen:

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aneu a la barra d'eines