DIA DE LA MÚSICA 2023

Referent de l’activitat: Martí Boneta

FORMULARI D’INSCRIPCIÓ

(FINS EL 20 DE SETEMBRE DE 2023)

 


REALMENT CONEIXEM LA FLAUTA DOLÇA?

 

INTRODUCCIÓ:


En moltes escoles utilitzem la flauta de bec (o flauta dolça) com a instrument vehicular per aprendre música. Es un instrument que és senzill de fer sonar, i que a més té un preu molt assequible, doncs en la majoria de casos comprem una flauta soprano de plàstic. Tot plegat fa que considerem aquest instrument com a quelcom molt proper, senzill i que, fins i tot, el menyspreem una mica davant d’altres instruments com el piano, el violí, el clarinet,…

Però realment tenim a l’abast un instrument que és totalment desconegut per a nosaltres, amb una família molt gran (a l’audició es presenten més de 8 flautes diferents, totes flautes de bec), i amb una llarga història (des de l’Edat Mitjana fins a l’actualitat, amb obres escrites per aquest instrument de compositors tan grans com Bach, Vivaldi, Haendel, Telemann,…).

 

OBJECTIU DE LA PROPOSTA:

  • Donar a conèixer la flauta de bec, les seves característiques, la seva gran família i la importància que ha tingut aquest instrument al llarg de la història. I d’aquesta manera permetre als nens situar a la flauta de bec en el lloc rellevant que li pertoca.
  • Ser una estona d’entreteniment i aprenentatge, combinant, a més de les explicacions, recursos visuals (gaudir de veure en directe les diferents flautes, vestuari segons l’època, imatges projectades) i acústics (tant amb música en viu com amb audicions gravades).
  • Experiències anteriors en audicions de flauta ens han demostrat (dit pels mestres dels alumnes que hi han participat) que l’atenció que han prestat els nens a la flauta de bec en les classes de música després de l’audició ha estat notablement més alta.

 

LLOC: CENTRE CÍVIC JOSEP M. TRIAS I PEITX (Carrer de la Riera Blanca, 1)

DATES i HORES:

9,30 10,30 11,30
8 de novembre Pau Romeva Duran i Bas Duran i Bas
9 de novembre Lavínia Esclat /Fep Sant Ramon Fep Sant Ramon
15 de novembre IE Tres Fonts IE Tres Fonts
22 de novembre Itaca Itaca

 

FITXA TÈCNICA DE L’AUDICIÓ:

Realització: Glòria Segura i Espiell, flautista de bec

Duració : 40 minuts

Dirigit a l’alumnat de 1r i 2on de Primària.

No cal tenir coneixements de flauta dolça, ni tampoc cal que sigui l’instrument que es toqui a l’escola.

Nombre de nens: Al voltant de 50 nens per audició.

 

AGENDA DE L’AUDICIÓ:

  1. La flauta de bec soprano. Raó dels noms flauta de bec i flauta dolça. Edat Mitjana. Troballa de la primera flauta de bec. Interpretació de Stantipes.
  2. La flauta de bec contralt. L’Edat Mitjana. Època de trobadors. Història de Tristany i Isolda. Interpretació de Lamento di Tristano.
  3. La flauta de bec tenor. Parts de la flauta i com es produeix el so. El Renaixement. Danses altes i baixes. Interpretació de la dansa alta Tourdion.
  4. La flauta de bec baixa. El Renaixement. La pavana. Interpretació de la dansa baixa Pavana del Rei.
  5. El quartet de bec. Comparativa amb les veus humanes (cantants, corals). Una formació molt comú a l’època renaixentista. Audició d’un quartet de bec : La Moresca.
  6. La flauta de bec contrabaixa. Les claus, el tudell. Les gloses. Interpretació de la Pavana “Belle qui tens ma vie.
  7. La flauta sub-baixa. Interpretació d’una peça medieval del Llibre vermell de Montserrat.
  8. La flauta de bec sopranino. El Barroc. La importància de la flauta de bec. Interpretació del preludi de l’òpera “The Fairy Queen” de Henry Purcell. Audició d’un fragment del Concert per flautino de Vivaldi.
  9. La flauta excilent. Syntagma Musicum. Interpretació de la dansa del Renaixement “Bergerette Sans Roch.
  10. Desaparició de la flauta després del Barroc i reaparició al segle XX en ensenyament, música tradicional, recuperació d’instruments antics i música contemporània. Nous recursos sonors. Audició d’un quartet de bec: peça contemporània, molt coneguda…

* Depenent del curs al que s’adreça l’audició, s’expliquen també: Diferències entre flauta medieval, renaixentista i barroca. Flautes en do, en fa, en re, en sol. Afinades a 440, 415 i 460 segons les èpoques. Diferents fustes amb què poden estar fetes les flautes.

 

 

Organitza  Amb la col·laboració de
logocrp logodistrito