Sortides “Terres de Cruïlla”

Des de 2015 hem encetat la col·laboració amb l’associació “Terres de Cruïlla”, formada per nombroses entitats culturals i centres d’Estudis de les comarques del Baix Ebre, Baix Maestrat i Montsià, amb l’objectiu de donar a conèixer a la gent el nostre patrimoni històric i natural.


Curs 2018 – 19

“La ruta dels baluards”

5 de maig de 2019

Itinerari senderista per tal de visitar els 6 Km de fortificacions que encara es poden veure a Tortosa, des del fort de Tenalles
fins al fortí d’Orleans, passant per les avançades de Sant Joan, el castell de la Suda, el fortí de Bonet i els baluards del turó del Sitjar. L’itinerari va ser circular, sortint de la plaça de Barcelona, i va permetre conèixer els sistemes defensius aixecats als s. XVII i XVIII, les seves estructures i el context històric.

Vegeu les fotos en https://photos.app.goo.gl/rwqTM5GhoAUmwPBL9

Quadern de la sortida “La ruta dels baluards”


Curs 2017 – 18

“Els espais de la Guerra Civil a la Ràpita”

28 d’octubre de 2018

Itinerari per conèixer alguns dels indrets de La Ràpita que van protagonitzar els esdeveniments des de l’esclat de la Guerra el juliol del 1936 i fins a l’entrada dels Nacionals l’abril del 1938. Vam fer  una primera aturada a la Torre de la Guardiola, per contextualitzar els fets des de la perspectiva privilegiada de la Torreta,  d’allí, vam baixar al barranc del Solito per veure els refugis antiaeris (que mai es van fer servir), i les coves de l’avinguda de la “Luz”, passant al “xalet de Ríes” que fou casa d’acollida de refugiats i hospital de sang. El recorregut va continuar per la plaça Carles III on hi havia els principals edificis de l’època i que van patir sort diversa durant el conflicte (confiscacions, incendis, allotjaments de tropes …). El recorregut finalitzà al port (Club nàutic), des d’on es va comentar la construcció de les bateries de defensa i trinxeres de Quico, a la zona dels Hortets.

Quadern de la sortida “Els espais de la Guerra Civil a la Ràpita


Curs 2016 – 17

“Muralles de Tortosa: Castell de la Suda i Avançades de sant Joan”

17 de juny de 2017

Itinerari al voltant del recinte emmurallat de Tortosa, per tal de visitar les muralles i fortificacions existents i conèixer la seva evolució i funcions al llarg de la història. Després de la visita al Museu històric de Tortosa, es va poder fer el recorregut de la muralla medieval del s. XIV i la Torre del Cèlio, visitar l’exposició de les avançades de Sant Joan i finalment el castell de la Suda, on es va pòder veure els restes de muralla àrab i les galeries subterrànies.

Quadern de la sortida “Les muralles de Tortosa”


Curs 2015 – 16

“Les ermites de la Vall de Cardó”

19 de juny de 2016

Prop de 40 persones ens vam ajuntar per fer una ruta circular, visitant bona part de les ermites de Cardó i alguns dels llocs més emblemàtics de la zona: la Cova Lluminosa, el potell de Cosp, la Roca Foradada, la font de l’Argelagar… Sant Elies, Santíssima Trinitat, Sant Àngel, Sant Roc, Sant Josep, l’espectacular Sant Simeó, Sant Onofre, Sant Joan, Sant Jeroni i Santa Teresa. Ermites malmeses però que encara conserven bona part de l’encant del conjunt monacal de Cardó.
Història, patrimoni, natura, esport i bona companyia. que més es pot demanar?

 

 

 


Quadern de la sortida “Les ermites de la vall de Cardó”


Curs 2014 – 15

“El Delta de l’Ebre: llacunes i arrossars”

20 de juny de 2015

Des del Camp hem proposat una visita a les llacunes, on hem parlat de la seva importància per a la biodiversitat, i dels aprofitaments humans: la pesca i la caça. També hem vist els arrossars i hem visitat la finca del Riet Vell, seu al delta de SeoBirdLife, on ens han parlat de l’arròs ecològic i de la importància de recuperar el conreu tradicional de l’arròs. El Sr. Polet, un gran coneixedor del món de l’arròs, ens va ensenyar a plantar. Un arrosset a la Casa de Fusta i unes pràctiques de l’ancestral art de perxar, van ser la cirereta d’una diada rodona al Delta.

Quadern de la sortida “El Delta de l’Ebre: llacunes i arrossars”