Reciclem l’oli fent sabó


Aquest taller es realitza conjuntament amb el Consorci del Bages per a la gestió de residus. El taller fa possible realitzar un procés de reciclatge complet, és a dir, convertir un residu en un recurs. A partir de l’oli d’oliva usat, barrejant-lo amb sosa càustica i altres ingredients, s’obté un sabó que posteriorment es pot utilitzar per llevar taques o a la rentadora. Així, a més de realitzar un procés de reciclatge, reproduïm pràctiques passades, fem una pràctica de química i li donem un bon destí a l’oli utilitzat.

Amb els alumnes de batxillerat es treballa més a fons la reacció de saponificació.

El taller es pot realitzar al laboratori del Camp d’Aprenentatge del Bages o al centre que ho sol·liciti, en cas de venir al vostre centre caldria disposar d’un espai ampli, que es pugui ventilar, amb taules i accés a l’aigua.

ATENCIÓ: Per realitzar aquest taller utilitzem sosa càustica al 99%. Portem guants de nitril i ulleres de protecció.

En els següents enllaços hi ha els guions que utilitzarem durant el taller per a fer sabó en pastilla i sabó líquid. Si algú que no hagi realitzat el taller té interès en fer sabó, en aquests altres enllaços la informació està més detallada, sabó en pastilla i sabó líquid.

PROGRAMACIÓ DE L’ACTIVITAT DIDÀCTICA

MATERIAL NECESSARI: Dur envasos i motlles de làctics o cremes per untar, a poder ser de polipropilè (PP) o poliestirè (PS) per posar-hi la pasta de sabó.
RECOMANACIONS: Portar bata o davantal.
DURADA: 1 1/2h. – 2 hores
NIVELLS: Consulteu la taula Totes les activitats