Confiança a la xarxa per a tothom

L’Associació d’Internautes ha posat en marxa una pàgina web per assessorar als pares i mares preocupats per la seguretat dels seus fills a Internet. Aquest web estarà accessible online fins el proper 28 de febrer i forma part d’una campanya que, sota el lema “Protecció per als teus fills, confiança en línia per a tot@s”, vol protegir els drets dels menors que fan servir Internet i, alhora, evitar les desconfiances i la inseguretat que la xarxa genera, sobretot les xarxes socials. La campanya compta amb el patrocini de Telefónica, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, l’AGPG i la Confederació de sindicats del sector financer, administratiu, de les TIC, les ETT, Telemàrqueting, Oficines i altres serveis administratius.

La campanya se centra en aspectes com la protecció dels menors a Internet, la protecció de dades personals, la seguretat de les càmeres de vigilància connectades a la xarxa i l’ús més correcte de les imatges i continguts a les xarxes socials.

L’Associació fa set anys que realitza campanyes relatives a la seguretat a la xarxa. Fins ara ha donat recomanacions per protegir-se dels virus informàtics, software espia, intrusions i frau fiscal, a més de donar consells sobre software, antivirus i tallafocs.

10 consells per als menors d’edat

Segons l’associació, hi ha tres tipus de perills que un menor es pot trobar a la xarxa: continguts inapropiats (pàgines pornogràfiques, violentes o amb llenguatge inadequat); privacitat (facilitar dades personals); abusos o assetjament (sobretot en programes de missatgeria, xats, fórums).

Per garantir-ne la seguretat, l’associació ha redactat el decàleg següent adreçat als menors:

1. La informació que s’envia per la xarxa pot ser rastrejada.
2. Internet és un sistema de comunicació utilitzat per persones: cal tenir precaució i respecte per qui és troba a l’altra banda.
3. Internet s’assembla a la vida “física” més dels que pensem, cal desconfiar d’allò que ens faria desconfiar al carrer.
4. La informació a Internet sempre s’ha de contrastar. Sol·licita consell a un adult de confiança abans antes de actuar.
5. Internet disposa de tot el que hi posem. Hem d’evitar oferir massa informació personal i ser conscients de que és molt fàcil perdre el control sobre la informació personal accessible a Internet.
6. Internet no és il·legal, però pot ser un aparador per a la comissió d’un delicte. Vigila el que t’arriba a través de la xarxa i desconfia del que tingui un origen incert.
7. Internet és paral·lela a la vida real, no aliena. El que hi passa acostuma a tenir un reflex directe a l’àmbit personal i físic dels implicats.
8. Internet permet fer servir diners sense necessitat de tocar-los, les transaccions que realitzis, que siguin amb permís segur del banc en el qual confiïs. Desconfia dels enviaments de diners que no passen per una entitat bancària o una administració pública estatal.
9. Internet posa a la nostra disposició més dades dels que podem assumir i, de la mateixa manera que passa a la vida real, necessitem filtrar allò que sobra per a un desenvolupament personal ple, ja sigui fent servir el sentit comú, ja sigui amb l’ajuda de dispositius vos tècnics de filtratge.
10. Existeixen lleis que castiguen les activitats il·lícites a Internet, i també existeixen lleis que protegeixen als seus usuaris d’una mala utilització d’Internet, especialment quan afecta als seus drets als seus drets fonamentals (intimitat, secret de les comunicacions, dades personals, llibertat d’expressió, etc.). Si ets víctima, denuncia-ho.