L’institut de Pallejà celebra el “Dia de la Ciència” amb la conferència «La ciència de la cuina: la química complicada».

Avui s’ha celebrat el cicle de conferències “La ciència en primera persona” en el marc de la “Setmana de la ciència” . A la nostra demarcació, enguany és l’INS de Pallejà el centre on s’ha fet la conferència del Dr. Claudi Mans sobre la taula periòdica i els elements. El Dr. Claudi Mans l’ha emmarcada en la celebració, el 2019, de l’Any Internacional de la Taula Periòdica.

Claudi Mans Teixidó  (Badalona, 1948), Catedràtic emèrit del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona.
Antic degà de la Facultat de Química, President de la Divisió de Ciències, Director Acadèmic del centre de formació continuada Les Heures (actualment IL3-UB), i exdelegat del rector per a la coordinació del Campus de l’Alimentació de Torribera-UB.

Té publicats llibres de text i de divulgació, entre ells “La truita cremada” (2005), “Els secrets de les etiquetes” (2007), “La vaca esfèrica” (2008), “Sferificaciones y macarrones” (2010) i “La Química de cada dia” (2016), més de 150 articles científics i de divulgació, i més de 350 conferències i comunicacions a congressos. Assessor i col·laborador de CosmoCaixa  i de la unitat UB-Bullipèdia.

Diversos premis, el més recent el Premio Nacional de Química ANQUE 2011.

Director científic del Comité Español de la Detergencia (CED).Vocal de les juntes de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) i Col·legi de Químics de Catalunya.

Dos blogs de ciència (català i castellà) i un blog sobre l’Alícia de Lewis Carroll i temes afins. 

Blog de ciència en catalàhttp://cmans.wordpress.com
Blog sobre Alícies de Lewis Carroll: http://alicies.wordpress.com

 

La conferència parteix de la taula periòdica per fer una introducció a quins elements són els que es donen més freqüentment als aliments.  Després passa parlar de les reaccions físiques i químiques dels processos culinaris,  del fet que la cuina és similar a un laboratori on fem que els aliments es barregin i reaccionin entre ells, amb l’ajut de la calor i del fred. Molts aliments són substàncies complexes, que la química ens ajuda a analitzar. També la ciència química ens ajuda a  comprendre amb detall els fenòmens que tenen lloc durant la cocció i la preparació dels plats. Aquests coneixements ens permeten millorar les receptes de cuina, dissenyar noves preparacions i nous aliments a escala domèstica i industrial, i disposar d’aliments més saborosos, més segurs i més variats per a més població.

A la conferència el Dr. Claudi Mans presenta el mètode científic com a eina d’anàlisi i de predicció dels fenòmens culinaris. Es fan diversos experiments reals o en videoclip molt simples i visuals que relacionen ciència i la cuina quotidiana.. Alguns d’aquests experiments serveixen per comprendre la coagulació de les proteïnes quan es fan truites, ous ferrats i altres preparacions. Altres mostren les reaccions de Maillard que tenen lloc quan es cuina carn o es fa pa o pastissos.  I tot això es fa d’una manera divertida i comprensible adaptada al nivell del públic assistent.

L’alumnat de 1r i 2n de Batxillerat de l’Institut de Pallejà, per preparar la conferència, ha llegit el llibre 100 preguntes de química quotidiana publicat per l’editorial Cossetània, del qual és autor el mateix conferenciant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>