Dues lectures sobre neurociència i educació

L’avenç considerable que, els darrers anys, ha experimentat la neurociència cognitiva dona una base teòrico-científica a la neurociència educativa. Aquesta és «una disciplina incipient que neix d’un interès creixent entre mestres i docents per trobar un marc teòric de referència que permeti fonamentar la seva pràctica pedagògica des de l’evidència científica […]. En aquest sentit, la neurociència educativa, neurodidàctica o neuroeducació, s’orienta cap a l’estudi dels processos d’ensenyament i aprenentatge des d’una perspectiva científica i basada en el funcionament del cervell, a partir de tres àmbits de coneixement diferents: les neurociències, la psicologia i l’educació» (Anna Carballo i Marta Portero, Graó, 2018).


Neurociència per a educadors, de David Bueno i Torrens (Rosa Sensat, 2016).

Una obra que du un subtítol prou explícit on els lectors hi trobaran «tot allò que sempre han volgut saber del cervell dels seus alumnes i mai ningú s’ha atrevit a explicar-los de manera entenedora i útil». Per sorpresa de molts, el resultat no és una esmena a la totalitat de la pedagogia moderna, sinó una explicació científica complementària de per què, si es treballa amb coneixement i dedicació, les coses funcionen raonablement bé. I un argument sòlid per no fer marxa enrere, com semblen voler algunes veus desmemoriades. Un llibre rigorós, clar i plaent, ple d’idees per meditar sobre l’ofici de ser aprenents.


10 ideas clave. Neurociencia y educación : aportaciones para el aula, d’Anna Carballo Márquez i Marta Portero Tresserra (Graó, 2018)

Una obra de síntesi i de referència sobre neurociència i educació que presenta una estructura en forma de 10 idees bàsiques que facilita la comprensió. Cadascuna d’aquestes idees pretén donar resposta a preguntes de manera detallada i objectiva. Una mirada a com aprèn el nostre cervell al mateix temps que es fomenta la cultura i l’actitud científica necessàries per posar en valor l’evidència empírica en l’àmbit de l’educació.

Les idees clau plantejades responen a preguntes com ara: · Què és i que no és la neurociència educativa? · És important conèixer com funciona i aprèn el cervell per al disseny de metodologies pedagògiques? · Com intervenen els processos atencionals en l’aprenentatge? · Està el nostre cervell dissenyat per a l’aprenentatge cooperatiu?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>