FULL INFORMATIU

 

 

 

 

 

21è Premi Argó

Us informem que la Universitat de Barcelona convoca el 21è Premi Argó 2024 per a treballs de recerca de batxillerat i projectes de cicles formatius de grau superior, amb la finalitat de reconèixer l’esforç dels estudiants i d’incrementar els vincles amb els centres d’ensenyament secundari.

Els treballs han de ser anònims, en cap punt del cos del treball pot aparèixer el nom de l’autor/a, ni del tutor/a, ni del centre. A continuació, teniu les bases de la convocatòria.

Per consultar les bases i accedir als formularis en aquesta pàgina. Enllaç 

Data límit de registre:

-Projectes de CFGS: 12 de juny de 2024

-Treballs de recerca de Batxillerat: 29 de març de 2024

Sessió Informativa dels Programes d’Innovació de la convocatòria de març

El proper 26 d’abril de 2024 de 11:30 a 13:30h tindrà lloc la Sessió informativa dels Programes d’innovació.

Lloc: Sala de formacions dels Serveis Territorials al Baix Llobregat (carrer Hospitalet, 9-11. Sant Feliu de Llobregat)

Formulari d’inscripció

Més informació

Estiu actiu amb ciència 2024

Des de explora 360 fan una proposta d’activitats per a infants i joves novells a la comunitat, així com per a tots els infants i joves en general, amb l’objectiu de proporcionar-los una experiència enriquidora de ciència durant l’estiu. Son propostes tecnològiques i pedagògiques adaptades a diferents nivells.

Es fan tallers per oferir experiències d’aprenentatges d’Astronomia, com per exemple treballar el Sistema Solar o el paper de la dona en el sector espai.

Contacte: isabel.rius@explora360.com

Jornada Final de les Xarxes Territorials de Transformació Educativa

El divendres 24 de maig es celebrarà la jornada de tancament de XTTE 23/24 “Enxarxa’t per a la transformació” amb tots els centes educatius de les diferents Xarxes Territorials de Transformació Educativa.

Serà una jornada col·laborativa amb l’objectiu d’aprendre entre iguals compartint experiències per ajudar a avançar en la transformació del centre i posant el focus en les 5 dimensions del Marc de la Qualitat Educativa de Centre. Es farà a l’Institut IES Joaquim Blume d’Esplugues de Llobregat.

Inscripcions fins el 24 d’abril.  Inscripció

Imatge
La indústria s’obre a l’escola amb perspectiva de gènere

El programa “La indústria s’obre a l’escola amb perspectiva de gènere”, impulsat pel Departament d’Igualtat i Feminismes en col·laboració amb el Departament d’Educació, busca connectar l’escola amb la indústria catalana de proximitat per fomentar vocacions industrials, especialment entre les nenes i les noies, amb l’objectiu d’incrementar el nombre de dones a la indústria.

El programa es concreta en sortides escolars de l’alumnat de primària, secundària, batxillerat i formació professional a les indústries de proximitat. A Catalunya només el 32,5% de les persones ocupades en el sector industrial són dones. Inscripció

Més informació a: curestempstreballs.igualtat@gencat.cat

Setmana sense soroll

Del 22 al 28 d’abril es celebra a Catalunya la setmana sense soroll que promou iniciatives pel marc de la contaminació acústica, com ara la difusió, sensibilització i educació mediambiental. Té com a objectiu donar visibilitat a les eines de gestió i control, així com impulsar la col·laboració entre administracions amb diferents responsabilitats i/o competències en la matèria.

Amb el lema Gaudeix del silenci, la SSS del 2024 té com a objectiu posar en valor totes aquelles mesures permanents, actuacions i accions que permeten millorar la qualitat acústica del nostre entorn. Podeu consultar la web de la SSS2024.

Formulari

Presentació de recursos per despertar vocacions en TIC

Des de ITSCOOL fan un acte de presentació de recursos per inspirar a l’alumnat en les TIC. Es farà el 24 d’abril de 17:00 a 20:00h al CaixaFòrum Macaya a Barcelona. Inscripció

Jornada: Emoció i creativitat, un camí cap a la prevenció de l’assetjament escola

Jornada formativa en commemoració del dia Internacional contra l’Assetjament Escolar oberta per a tots els docents. La jornada de sensibilització tindrà lloc el 4 de maig de 9:30 h a 14:00 h al recinte de la Fabra i Coats de Barcelona.

L’objectiu de la formació és actualitzar el treball preventiu en el fenomen de l’assetjament escolar i el ciberassetjament i dotar d’eines als docents per a dinamitzar activitats sensibilitzadores vivencials a l’aula.

Període d’inscripció: 5 al 25 d’abril.  Formulari d’inscripció

FILOSOFIA 3/18

FILOSOFIA 3/18 és un projecte educatiu per aprendre a pensar i donar eines per estimular el diàleg. Es fan formacions a centres educatius i cursos i tallers en línia per al professorat d’infantil, primària, secundària i estudiants universitaris.

Més informació

CONCURS ESCOLAR DE VÍDEOS CIENTÍFICS EN CATALÀ X(p)rimenta 2024

L’alumnat de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius poden presentar els vídeos d’experiments científics en català al XIV Concurs Escolar de Vídeos Científics en Català X(p)rimenta 2024.

Tant els centres educatius com l’alumnat que participin en els vídeos guanyadors, rebran uns premis increïbles. Des de xecs regals de 500€ per bescanviar-los per material de laboratori escolar, lots de fruits secs, tallers experimentals, lots de robòtica educativa, visites a museus, calculadores de científiques, entre moltes altres coses!

Dates:

  • 15 d’abril de 2024: data límit per enviar els vídeos.
  • Del 3 al 10 de maig de 2024: publicació dels finalistes.
  • 28 de maig de 2024: acte de lliurament de premis i guardons.

Inscripció

VI CONCURS DE CINEMA MENTS DESPERTES

Entra en el sorteig de xecs en material escolar i envia un curt de màxim 5 minuts en el que puguin relatar qualsevol tema relacionat amb la salut mental i emocional.

Data límit per enviar: 5 d’abril de 2024

Més informació

XIII Jornades d’Ensenyaments Econòmics, Administratius i Comercials

L’Associació d’Ensenyants d’Economia i Empresa (AEEE) i l’ ICE de la UAB, en col·laboració amb l‘Associació Finançament Ètic i Solidari (FETS), organitzen les XIII jornades de l’àmbit econòmic i empresarial. Adreçat a docents de secundària i cicles formatius, d’economia, administració i comerç.

Data i horari: 12 d’abril de 2024 (en línia) de 16:00 a 18:15 h;  i 13 d’abril de 2024 (presencial) de 9:15 a 14:00 h

Informació de la jornada en aquest enllaç

https://mmaca.cat/
Formacions al Museu de Matemàtiques de Catalunya
Es tracta de tallers de creació de materials manipulables per l’aula de Matemàtiques de Primària o Secundària en format:
1 sessió presencial de 4h + 1 projecte de 6h que inclou el disseny, la fabricació i el pilotatge dels materials.
  • 20/3 de 16h a 20h, dedicat a la probabilitat i l’estadística al Palau Mercader de Cornellà de Llobregat. Inscripció
  • 17/4 de 16h a 20h, dedicat als jocs d’estrategia al tauler 5×5 al Palau Mercader de Cornellà de Llobregat. Inscripció: Inscripció
  • 22/5 de 16h a 20h, dedicat als materials que es poden fabricar amb paper al Palau Mercader de Cornellà de Llobregat. Inscripció: Inscripció

Qualsevol dubte podeu escriure a: carlos.luna@mmaca.cat

Marc per a l’Aprenentatge Basat en Projectes (ABP) d’alta qualitat

L’Aprenentatge Basat en Projectes (ABP) és un enfocament d’aprenentatge important, que permet als estudiants dominar les competències acadèmiques i
el coneixement del contingut, desenvolupar les competències necessàries per a l’èxit futur i construir l’autonomia personal necessària per a enfrontar-se als desafiaments de la vida i el món.

El Marc per a l’ABP d’alta qualitat es basa en l’experiència acumulada, la saviesa i la recerca de centenars d’educadors que han compartit amablement les seves idees i crítiques. Descriu sis criteris:

  1. DESAFIAMENT I ASSOLIMENT INTEL·LECTUAL: Els alumnes aprenen en profunditat, pensen críticament i s’esforcen per assolir una alta qualitat.
  2. AUTENTICITAT: Els alumnes treballen en projectes que són significatius i rellevants per a la seva cultura, les seves vides i el seu futur.
  3. PRODUCTE PÚBLIC: El treball dels alumnes es mostra públicament, es discuteix i es critica.
  4. COL·LABORACIÓ: Els alumnes col·laboren amb altres estudiants en persona o en línia i/o reben orientació de mentors i experts adults.
  5. GESTIÓ DE PROJECTES: Els alumnes empren un procés de gestió del projecte que els permet treballar de forma efectiva del principi al final.
  6. REFLEXIÓ: Els alumnes reflexionen sobre el seu treball i el seu aprenentatge al llarg del projecte.

Més informació

PFZ 2n torn (5).jpg
Taller d’escriptura creativa a l’aula- Formació 2n torn

L’objectiu del taller, que impartirà la formadora Zuleika Valero, és oferir propostes, recursos i activitats que ajudin el docent a exercir el rol de dinamitzador del procés d’escriptura creativa a l’aula en l’àmbit literari. Aquesta formació és oberta a tots els docents i adreçat a les etapes de primària, secundària i post obligatòria, i es realitzarà en dues sessions presencials al nostre Servei Educatiu:

Lloc: Servei Educatiu Baix Llobregat VIII (Esplugues de Llobregat)

Sessió 1: Dilluns 22/04/2024  17:00 a 19:00 h
 
Sessió 2: Dilluns 29/04/2024  17:00 a 19:00 h 
Aquest és l’enllaç per poder fer la inscripció
Concurs escolar de vídeos científics en català X(p)rimenta

Fins al 15 d’abril del 2024, l’alumnat de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius poden presentar els vídeos d’experiments científics en català al XIV Concurs Escolar de Vídeos Científics en Català X(p)rimenta 2024.

Els participants guanyadors, podran rebre de regal 500€ per bescanviar-los per material de laboratori escolar, lots de fruits secs, tallers experimentals, lots de robòtica educativa, visites a museus, calculadores de científiques, entre moltes altres coses!

  • 15 d’abril de 2024: data límit per enviar els vídeos.
  • Del 3 al 10 de maig de 2024: publicació dels finalistes.
  • 28 de maig de 2024: acte de lliurament de premis i guardons.

Més informació i inscripcions

Imatge que conté dibuix, Art infantil, il·lustració, art Descripció generada automàticament
IV Trobada Col·la-Clic

Jornada docent per compartir activitats didàctiques d’aula mitjançat la tecnologia digital amb l’objectiu de millorar les metodologies.

Lloc:  Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona. Edifici P2. UdG

Data: 6/4/2024

Hora: de 9:00h a 18:00h

🎓 Activitat reconeguda pel Departament d’Educació (10 hores). Per obtenir la certificació caldrà lliurar una tasca en els 15 dies posteriors a la jornada, de durada de realització d’una hora.

A aquest canal de YouTube, podràs veure els resums de les trobades anteriors.

+INFORMACIÓ / PROGRAMA/ INSCRIPCIONS

Taller sobre la Unió Europea

Taller adreçat a alumnat de 1r d’ESO que té per objectiu fer una presentació general de la Unió Europea d’una manera atractiva i divertida. Es definirà què és la UE, quines son les seves funcions i s’ampliarà amb algunes explicacions i exercicis sobre la seva raó de ser i les seves principals actuacions.

Places limitades: màxim 2 grups per centre

Data: 2 de maig de 2024

Activitat gratuïta

Podeu consultar el programa i realitzar la inscripció en aquest enllaç

 

 

Formació d’Estiu 2023

Us comuniquem que ja s’han obert les inscripcions per a les activitats corresponents a la formació d’estiu 2023.

📅 Inscripcions fins al 28 de maig!

Més informació i inscripcions

Formació sobre Batxillerat competencial i situacions d’aprenentatge

El Servei de Currículum de Secundària i Batxillerat ofereix una formació pel professorat de batxillerat de les diverses especialitats en el marc del nou currículum.  A partir d’una situació d’aprenentatge model, els participants elaboraran, de manera col·laborativa, la seva pròpia situació d’aprenentatge acompanyats per la persona formadora.

Més informació i inscripcions

III Jornada d’intercanvi d’experiències #aquiproubullying

El proper dissabte 3 de juny tindrà lloc la III Jornada d’Intercanvi d’Experiències #aquiproubullying, de 10 a 13:30 hores, en format presencial al Citilab de Cornellà de Llobregat.

Més informació i inscripcions

Inscripcions a Camps i entorns d’aprenentatge

Us informem que les sol·licituds d’inscripció en període ordinari als CdA per al curs 2023-2024 s’obriran del 2 al 31 de maig.

Més informació i inscripcions

#ErasmusDays 2023

#ErasmusDays és la campanya de celebració que posa en valor els beneficis del programa Erasmus+ de la Unió Europea. Es tracta d’una oportunitat única per a donar més visibilitat als projectes Erasmus+ i els testimoniatges dels seus participants, involucrar a la comunitat educativa (estudiants, docents, formadors, personal no docent, alumnat…), arribar a la ciutadania en general i implicar els actors socials (institucions públiques i privades, empreses, comunitats, associacions, responsables polítics, mitjans de comunicació, etc.)

Més informació

II Jornada sobre Acolliment i Interculturalitat (dijous 25 de maig)

Us convidem a la II Jornada sobre Acolliment i Interculturalitat, que tindrà lloc el proper 25 de maig, dijous, de 9 h a 12 h, al Centre Cívic Delta, del Prat de Llobregat.

Més informació i inscripcions

Jornada celebració 10è aniversari mSchools (dissabte 10 de juny)

Ja són 10 anys que la comunitat educativa de mSchools treballa amb passió i dedicació per fer de la transformació digital una realitat a les aules, ajudant a milers d’estudiants a esdevenir ciutadans digitals actius i responsables amb les habilitats necessàries per navegar pel món d’avui i de demà.

Més informació

Formació d’estiu. Contra les “fake news”, verificació digital a l’aula

Es tracta d’un curs per al professorat interessat en treballar a l’aula la desinformació, la verificació i el pensament crític.

El curs té una durada de 15 hores; 4 sessions presencials de 3,5 hores i 1 hora de treball individual fora de l’aula.

Més informació i inscripcions

Formació en Coeducació per a la comunitat educativa del Prat. Imprescindibles

L’Ajuntament del Prat proposa dues formacions intensives d’estiu, adreçades a la comunitat educativa del Prat de Llobregat: mestres, famílies i personal educatiu de lleure.

Més informació i inscripcions

Projecte 22 dies en 22 peus

Des del Museu Marítim de Barcelona, juntament amb la Fundació Barcelona Capital Nàutica, s’organitza el programa educatiu 22 dies en 22 peus, aventura en solitari a l’Atlàntic 2023 que ofereix a docents un recurs per a un aprenentatge basat en situacions i globalitzat, i dona a conèixer a l’alumnat el món de la navegació oceànica i els valors que hi estan associats.

Més informació i inscripcions

4a Trobada vers les escoles feministes a l’INS Salvador Dalí

El proper dissabte 27 de maig, l’Institut Salvador Dalí del Prat de Llobregat acollirà la 4a Trobada vers les escoles feministes organitzada per l’Assemblea Escoles Feministes amb la col·laboració de l’AFFAC.

Més informació i inscripcions

Presentació del projecte Giravolt – Viu el patrimoni català en 3D

Ens plau convidar-vos a la presentació del projecte Giravolt 3D de l’Agència de Patrimoni Cultural que tindrà lloc el proper dilluns 15 de maig, a les 17 hores, a l’Escola Honorable Josep Tarradellas (vegeu mapa), en el marc del taller “Altres realitats: una visió educativa de la realitat augmentada, virtual i el metavers“.

Més informació

Usuaris XTEC. Reactivació del procés de canvi de contrasenya

S’inicia un procés general de reactivació de contrasenyes dels usuaris del domini XTEC.

Si no l’heu canviada en els darrers 6 mesos, cal fer-ho abans del 30 de juliol i així evitareu el bloqueig del vostre usuari.

Més informació

Nou canal de YouTube XTEC

Us presentem el nou canal de YouTube on trobareu tots els vídeos publicats a la XTEC.

S’ha classificat el contingut en llistes de reproducció associades a les seccions del portal.

Més informació

Jornada de Programació i Robòtica educatives

El proper dissabte 20 de maig de 2023 se celebrarà la XV edició de la Jornada de Programació i Robòtica educatives, dedicada a l’intercanvi d’experiències didàctiques on s’empren entorns de programació i de robòtica educativa.

La jornada serà presencial, en horari de matí i tarda de 9’00 h a 17’30 hores amb una pausa per a dinar a les 14’30 h, al Citilab de Cornellà de Llobregat.

Més informació

Festival Sopes del Món

El proper 6 de maig, a partir de les 10h, a la Plaça de la Remodelació, se celebrarà la 13a edició del festival Sopes del Món. El Festival Sopes del Món és un festival gratuït que es celebra al carrer i on es genera un espai de construcció cultural i comunitària.

Més informació i inscripcions

Dia internacional contra l’Assetjament Escolar

El 2 de maig amb motiu del Dia Internacional contra l’Assetjament Escolar, el Departament d’Educació posa a l’abast de la comunitat educativa activitats relacionades amb aquesta problemàtica.

Més informació.

Cicle de xerrades de Servei Comunitari

El departament d’educació organitza un cicle de xerrades en línia sobre Servei Comunitari dirigit als docents de secundària.

Les xerrades es realitzaran en quatre dimarts del mes de maig.

Per a més informació i inscripcions feu clic en aquest enllaç.

Activitats i Recursos per treballar la LGTBI-fòbia

El departament d’educació posa a disposició una sèrie d’activitats i recursos per treballar la LGTBI-fòbia a les aules. Aquests recursos s’emmarquen dins de la commemoració del dia internacional contra l’Homofòbia, la Lesbofòbia, la Transfòbia, la Bifòbia i la Interfòbia que se celebrarà el proper dia 17 de maig, enguany sota el lema “Junts sempre: units en la diversitat”.

Per obtenir més informació i accedir al materials feu clic en aquest enllaç.

L’escola inunda el carrer

Ja s’ha iniciat la campanya “L’escola inunda el carrer”, en la qual es realitza una exposició de diferents relats breus escrits per l’alumnat de l’institut escola El Prat, l’institut escola Pepa Colomer, i l’escola Jaume Balmes.
Aquests relats els trobareu plasmats a diferents comerços i serveis del barri de Sant Cosme fins el proper 19 de maig.
Fent clic a l’enllaç podreu accedir a la informació publicada al web del servei educatiu.

CÀPSULES FORMATIVES I ITINERARIS DE CULTURA DIGITAL

Ja s’ha obert el 3r torn de formació de les càpsules i itineraris de l’Àrea de Cultura Digital. Igual que en els torns anteriors s’oferten Kudis (formacions de 10 hores), que es corresponen a formació de nivell bàsic de competència digital docent, i Macrokudis (formacions de 15 hores). També teniu l’opció de fer itineraris que agrupen kudis i macrokudis i certificar 25 h.

Més informació al següent enllaç.

TEMPLE PROJECT: EDUCACIÓ CIENTÍFICA I SENSIBILITZACIÓ CIUTADANA

El portal Eduxarxa ha creat el projecte Temple Project, una iniciativa d’educació científica i sensibilització ciutadana que busca implicar l’alumnat en la construcció d’una comunitat cientificotecnològica diversa i la creació d’un coneixement ampli, universal i inclusiu.

Amb el suport de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, han creat 4 càpsules educatives, formades per un vídeo divulgatiu i una proposta d’activitat d’aula d’una hora de durada. Les càpsules estan pensades per ajudar els docents a treballar la ciència i la tecnologia des d’una nova perspectiva, més àmplia, universal i inclusiva.

Més informació

SETMANA DE LA NATURA 2023

La Xarxa per la Conservació de la Natura (XCN) ens convida a participar a la Setmana de la natura 2023, que tindrà lloc del 22 de maig al 5 de juny.

Des de la plataforma se’ns convida a organitzar activitats des del centre de cara a visibilitzar la necessitat d’implicar-nos col·lectivament per fer front a la pèrdua de biodiversitat i a la crisi climàtica.

Per a més informació feu clic en aquest enllaç

ACTIVITATS I RECURSOS SANT JORDI 2023 

Hem preparat un llistat d’activitats i recursos que esperem que us puguin ser útils per celebrar la diada de Sant Jordi amb els vostres alumnes. Al genially hi trobareu des d’activitats que es realitzaran per Sant Jordi al Prat, activitats i recursos per treballar a l’aula i espais amb recomanacions de llibres.

Per accedir al genially feu clic en aquest enllaç.

XXII JORNADA ROBOLOTCon23

El dissabte 6 de maig se celebra la jornada RobolotCon23 adreçada a docents de tots els nivells educatius interessats en la didàctica de la programació i la robòtica. Té per objectiu principal apropar els nous recursos, eines i línies de treball dels principals projectes i grups de recerca en l’àmbit de la innovació en la programació i la robòtica educatives.

🗓 Dissabte 6 de maig
🕛 De 9 a 19 hores
📍 Sala “El Torin”, Carrer Roser, 13, 17800 Olot, Girona

Més informació en aquest enllaç.

ODS a l’ARC

El portal ARC ha incorporat un apartat on ha classificat algunes de les propostes segons els ODS que s’hi treballen. Aquesta pot ser una eina molt útil per apropar els Objectius de Desenvolupament sostenible mitjançant propostes d’aprenentatge amb sentit, tenint en compte que els alumnes actuals seran els que hauran d’entomar i afrontar aquests reptes en el futur.

Per a més informació feu clic en aquest enllaç.

JORNADES INCLUSIÓ

El 5 i 6 de maig de 2023 se celebren les Jornades IncluSIó. Serà un punt de trobada i de reflexió sobre l’educació inclusiva amb diferents professionals de diferents àmbits.

🗓 5 i 6 de maig de 2023
📍 Plaça Angeleta Ferrer 2, Barcelona

Per a més informació feu clic al següent enllaç.

CICLE DE XERRADES DE DIVERSITAT I INCLUSIÓ

El portal docents.cat ofereix durant els mesos d’abril i maig un cicle de 13 xerrades en línia, gratuïtes i obertes a tothom. En aquestes xerrades es parlarà de diversitat i inclusió, i aportaran coneixements, recursos i estratègies per poder atendre la diversitat d’alumnat que es té a les aules.

🗓 dimarts i dijous dels mesos d’abril i maig a les 18 hores.

Per obtenir més informació i accedir als enllaços de les xerrades cliqueu en aquest enllaç.

PROJECTE #RADIODELCENTRE

La XTEC ofereix diverses orientacions, recursos i eines per poder dur a terme aquest projecte ja consolidat des de fa més de 15 anys a molts centres de Catalunya.

Si esteu interessats en engegar aquest projecte, podeu fer un cop d’ull en aquest enllaç per obtenir-ne més informació.

9es JORNADES D’APRENENTATGE SERVEI

El Centre Promotor d’Aprenentatge Servei convoca, des de la seva creació i de forma biennal, un espai de trobada, reflexió i diàleg entre persones que, com a professionals o com a voluntàries, estan interessades i treballen en projectes d’aprenentatge servei.

🗓 Divendres 19 de maig de 15:30 a 20:00
📍 Universitat de Barcelona – Edifici Històric. Gran via de les Corts Catalanes 585. Barcelona.

Per a més informació cliqueu al següent enllaç.

PREMI ESCOLA, AGRICULTURA I ALIMENTACIÓ ECOLÒGICA

Aquest premi, creat per la Generalitat de Catalunya i l’Associació Vida Sana pretén reconèixer i incentivar la realització de projectes i línies de treball dels centres educatius de Catalunya destinats a promoure el coneixement de l’agricultura, la ramaderia i l’alimentació ecològiques en concordança amb els amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i els 10 elements de l’Agroecologia de la FAO.

La convocatòria va dirigida a centres educatius d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat, formació professional, educació especial i llars d’infants de Catalunya

Per a més informació i inscripcions feu clic al següent enllaç.

FORMACIÓ “MESURES I SUPORTS UNIVERSALS”

S’ha obert la inscripció al curs “Mesures i suports universals”. Aquesta activitat formativa va dirigida al professorat dels centres educatius i s’inicia el dia 3 de maig. L’activitat consta de 5 sessions online.

Per a més informació i inscripcions feu clic al següent enllaç.

FORMACIONS D’ÀMBIT CIENTÍFIC

El departament d’educació ha organitzat dues formacions d’àmbit científic que són les següents:
Actualitat científica i recursos d’aula (15h):
Conferències i espai de debat a càrrec d’experts en recerca científica puntera, presentació de recursos d’aula inspiradors relacionats i reflexió sobre la incorporació a les aules.
El projecte Química en context, en la perspectiva del nou currículum (15h):
Situacions d’aprenentatge (SA) pilot elaborades en el marc del projecte Química en context accessibles al Moodle de la formació. Materials del Projecte Química en context, i noves incorporacions al web del projecte (Metalls i piles).

Per a més informació feu clic en aquest enllaç.

ELABORAR INFORMES D’AVALUACIÓ MÉS QUALITATIUS

El departament d’educació mitjançant la Xarxa de competències ha elaborat un espai on es donen orientacions diverses per avançar cap a l’elaboració d’informes d’avaluació més qualitatius. En el web també hi trobem un document que dona diferents propostes per fer partícips els i les alumnes en els informes d’avaluació, a part de diversos exemples d’informes qualitatius classificats per etapes i per indicadors.

Per a més informació i accedir al web feu clic en aquest enllaç.

JORNADA MAMBO: MATEMÀTIQUES AMB BOMBOLLES

El proper dissabte 15 d’Abril de 2023 se celebra la jornada MAMBO (MAtemàtiques aMb BOmbolles) que pretén explorar les possibilitats que ofereixen les experiències amb bombolles de sabó tant per a l’educació matemàtica (infantil, primària, secundària, universitat…) com per a la divulgació.

Als tallers s’abordarà aspectes vinculats amb la construcció d’estructures, materials, trucs i recursos, modelització amb superfícies, GeoGebra i molt més.

Per més informació i inscripcions feu cliqueu a l’enllaç.

PRESENTACIÓ DEL NOU CURRÍCULUM D’EDUCACIÓ INFANTIL

Des dels Serveis Territorials del Baix Llobregat ens fan arribar la informació i l’enllaç del webinar que tindrà lloc el proper 13 d’abril a les 17:30 per presentar el DECRET 21/2023, de 7 de febrer, d’ordenació dels ensenyaments de l’educació infantil.

Formació digital bàsica per a les famílies

S’ha elaborat la guia Acompanyem les famílies. Eines pràctiques per reduir la bretxa digital que pretén donar eines pràctiques per reduir la bretxa digital i ajudar a les famílies a fer el seguiment de les tasques escolars dels fills i filles en entorns virtuals.

Els objectius generals d’aquesta formació són:
1. Aprendre a acompanyar els fills i filles en el procés d’aprenentatge en línia.
2. Conèixer eines i recursos per fer l’acompanyament escolar a casa.
3. Conèixer els canals de comunicació amb l’escola.

Per a més informació podeu clicar en aquest enllaç.

Cursos de formació gratuïts dirigits a mestres d’Educació Bàsica (Infantil-Primària-Secundària), Batxillerat i d’Educació al llarg de la vida.

L’Institut Desenvolupament Professional (IDP-ICE) conjuntament amb el Departament d’educació ofereixen una sèrie de formacions per docents d’educació bàsica (infantil – primària – secundària), batxillerat i de centres de formació d’adults de Catalunya.

Amb la finalitat que aquestes activitats formatives siguin accessibles a totes les persones del país, s’han dissenyat de manera que la major part siguin en línia, modalitat síncrona i/o asíncrona-tutoritzada, excepte tres que es realitzaran de forma presencial.

Per altra banda, també us presentem un nou cicle de CONFERÈNCIES EN LÍNIA, on podreu trobar en format encapsulat i gratuït propostes formatives fàcilment traslladables a l’aula.

Per a més informació podeu clicar en aquest enllaç.

FAIG: Publicació de la convocatòria per a la participació dels centres

Us informem que ja s’ha publicat la resolució de convocatòria pública per a la participació dels centres educatius en el programa experimental FAIG (Fent per aprendre, imaginant globalment), impulsat per la Direcció General d’Innovació, Digitalització, Currículum i Llengües, a través del Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i a la Recerca Educativa (CESIRE).

El termini per a la presentació de sol·licituds i documentació per part dels centres interessats, és fins el 21 d’abril de 2023.

S’han organitzat dues reunions telemàtiques informatives amb l’equip CESIRE. Les dates i l’enllaç per les reunions són les següents:

D’altra banda us adjuntem l’enllaç a la notícia publicada al web del CRP, on hi podreu trobar més informació.

QUÈ ÉS BIBLIOTECA DIGITAL (eBiblioCat)?. BIBLIOTEQUES PÚBLIQUES DE CATALUNYA

L’eBiblioCat, ara Biblio Digital, és la plataforma de préstec de continguts digitals del Sistema de Lectura Pública de Catalunya accessible a tota la ciutadania amb el carnet de biblioteca pública. Hi ha recursos en diversos formats (llibres, audiollibres, revistes, diaris, pel·lícules, audiovisuals, música, enciclopèdies…) i en diferents idiomes. Es poden llegir en tauletes, telèfons intel·ligents, ordinadors personals o lectors de llibres electrònics.

Podeu accedir-hi a l’adreça: https://biblioteca.ebiblio.cat/ i també a les aplicacions mòbils (APPs) disponibles pels sistemes operatius de iOS i Android.

Per a més informació feu clic en aquest enllaç.

El Grup de Treball Catesco-UPF Competències per a la sostenibilitat, format per docents i altres professionals de l’educació, va elaborar durant el curs 2021-2022 la “Guia ABPxODS: Disseny de projectes per desenvolupar les competències clau per a la sostenibilitat”.

La guia és un recurs molt complet per treballar les competències per a la sostenibilitat de la UNESCO, a través de l’ABP i en qualsevol etapa educativa, inclosa l’educació superior. A més de proveir eines per facilitar el disseny de projectes, la guia fa un èmfasi particular en l’avaluació, essent aquest un repte rellevant en el disseny de l’ABP i en la millora de la qualitat de l’aprenentatge al nostre país.

Per obtenir més informació i accedir a la descàrrega de la guia i els seus materials cliqueu a l’enllaç.

S’ha obert la convocatòria unificada de programes d’innovació pedagògica. El termini d’inscripció finalitza el 15 de maig de 2023.

Per conèixer els programes i accedir a la plataforma d’inscripció feu clic en aquest enllaç.

La guia, elaborada per Mar Camarasa, politòloga especialitzada en gènere i polítiques públiques i Clara Sánchez, llicenciada en ciències de la comunicació i especialista, des del tercer sector, en educació per la transformació social, proposa certes paraules inclusives que cal començar a utilitzar a les aules.
El passat 28 de febrer es va publicar la resolució per participar en el projecte #aquiproubullying.

Ateses les situacions esdevingudes en els últims mesos, el programa ha plantejat diferents novetats que s’indiquen en el document que us compartim.

Compartim amb vosaltres tota la informació proporcionada pel Programa d’innovació pedagògica #aquiproubullying de prevenció, detecció i abordatge de l’assetjament escolar per a la convivència positiva.

S’ha publicat a l’espai Famílies del web d’Educació el tema Prevenció i detecció de l’assetjament i el ciberassetjament amb informació, recomanacions i eines per acompanyar a les famílies en la promoció de la convivència positiva, les relacions saludables i la gestió positiva dels conflictes. Així com recursos per detectar i acompanyar en aquests casos des de l’àmbit familiar.
Des de l’Agència Catalana de Salut Alimentària han preparat un material que esperem que us sigui útil. És una petita guia de seguretat alimentària per tenir en compte a l’hora de fer àpats de celebració als centres educatius.
Des del grup de recerca de limnologia del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i en el marc del projecte Plastic0Pyr Swich han generat material didàctic dirigit als centres de secundària que creiem que pot ser del vostre interès. Amb aquest projecte s’ofereix participar de manera activa a una campanya de mostreig, utilitzant els protocols que fa servir l’equip científic a les seves sortides de camp. Alhora, s’introdueix una guia didàctica amb el contingut científic que hi ha darrere l’activitat.Podeu trobar tota la informació aquí: Ciència ciutadana (wordpress.com)
Us facilitem una guia de 120 lectures coeducatives perquè els infants i joves creixin sota el paraigua de la llibertat i el respecte, i perquè estableixin relacions saludables, igualitàries i no violentes. Aquest recull de contes per Infantil, Primària i Secundària és dins la proposta educativa EnCORatja’t de Fundesplai per a la igualtat de gènere i la violència zero.Podeu accedir a la guia fent clic en aquest enllaç.
mSchools Student Awards és un concurs i cerimònia de lliurament de premis que reconeix la tasca realitzada per alumnes i docents durant el curs escolar dins el programa mSchools i les seves diferents iniciatives. La 10ª edició del concurs tindrà lloc el proper 10 de juny.

Per a més informació feu clic a l’enllaç.

XIII CONCURS ESCOLAR DE VÍDEOS CIENTÍFICS

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) organitzen el 13è Premi de Comunicació Científica Audiovisual anomenat X(p)rimenta 2023, dirigit a alumnes i docents entre primària i batxillerat o cicles formatius.

Podeu consultar tota la informació del concurs clicant a l’enllaç següent:

Informació i bases del concurs

RECURSOS PER TREBALLAR EL PENSAMENT CRÍTIC

L’Escola de Cultura de Pau, en col·laboració amb Fora de Quadre pel que fa als vídeos, ens comparteix un recurs en el que porten treballant molts mesos. Es tracta d’una pàgina web amb recursos per treballar el pensament crític, i que han treballat amb docents.

Per accedir als recursos podeu clicar en aquest enllaç.

ASSETJAMENT ESCOLAR, ACTUACIONS I MESURES

Us presentem un seguit d’actuacions i mesures orientades a resoldre situacions d’assetjament i/o ciberassetjament davant la sospita o el coneixement de bullying.

BANC DE RECURSOS PER ABORDAR EL DOL MIGRATORI A L’AULA

A partir de l’activitat formativa que vam realitzar “Emigrar i conflicte. El dol migratori”, hem elaborat un espai on hem recollit tots els recursos, fonts d’informació i lectures recomanades que us permetran ampliar els coneixements per treballar amb el vostre alumnat.

Per accedir a l’espai podeu clicar en aquest enllaç.

Us presentem una guia d’orientació educativa sobre el TEL/TDL, elaborada per logopedes del CREDA Jordi Perelló. Aquesta guia pretén oferir eines i recursos que puguin ajudar als equips docents a la planificació i organització de la millor resposta educativa per tal d’afavorir l’evolució d’aquests alumnes.

Per accedir a la guia cal clicar al següent enllaç:  Guia sobre el TEL/TDL

De cara a evidenciar la realitat amb què una persona migrant es troba quan arriba a l’Estat espanyol, fronteres invisibles ofereix un joc de taula pensat per alumnes a partir de 12 anys, però fàcilment adaptable a infants més petits. A més a més, s’ofereix als centres educatius dos dinamitzadors, que fan una introducció general de la temàtica a través d’una dinàmica i proposen jugar a l’aula. Podeu trobar més informació clicant en aquest enllaç.
El  8 de març és el Dia internacional de les dones, i per aquest motiu, ens sumem al missatge de l’ONU Per un món digital inclusiu: Innovació i tecnologia per a la igualtat de gènere i proposem activitats, a XTEC per sensibilitzar l’alumnat i tota la comunitat educativa sobre els drets de les dones i la necessitat d’un món digital inclusiu. Us animem a consultar l’enllaç següent, Dia Internacional de les Dones 2023, on hi trobareu molts recursos per treballar el 8M a les aules.
El nou currículum a Batxillerat

Informes d’avaluació qualitatius

Aquí podeu trobar un recull de materials i recursos que us poden anar bé per a millorar els vostres informes d’avaluació. L’han elaborat els companys del CRP del tarragonès i us pot resultar d’utilitat per iniciar reflexions al claustre.

ACREDITACIÓ COMPETENCIA DIGITAL DOCENT

Us informem de la publicació de la Resolució, de 3 de febrer de 2023, per la qual es defineixen les modalitats i els procediments d’acreditació de la competència digital docent (CDD).

El col·lectiu docent podrà acreditar algun dels sis nivells de CDD: A1 i A2 (nivell d’iniciació i coneixement), B1 i B2 (nivell intermedi amb evidències d’implementació a l’aula) i C1 i C2 (nivell avançat amb lideratge).

Com acreditar CDD? Més informació

En Josep Mª Piulachs, formador del seminari d’EF, és membre l’equip #EFteam.

Entre d’altres materials i recursos que trobareu a la seva web, us compartim el seu model de graella de situacions d’aprenentatge, aplicable a la resta les especialitats.

EMOTOUR: dijous 23 de març a les 18h al Caixa Fòrum (GRATUÏT)

Enguany tractarà el tema de l’EMPATIA, element clau a l’aula i una competència bàsica per a aconseguir unes relacions humanes sanes (també entre els adults, en el claustre o amb les famílies). Entendre l’empatia des de diferents perspectives, amb recursos pràctics per a fer a l’aula, però també a casa o amb el claustre. Les persones assistents s’enduran una bossa amb recursos d’Educació Emocional.

INSCRIPCIONS i us donarem una bossa amb recursos d’Educació Emocional

Exemples de projectes reals realitzats a diferents centres de Catalunya

Orientacions per a l’elaboració dels informes d’avaluació a l’educació bàsica   –   Document  (2 pàgines)

Materials per compartir l’avaluació com a motor de l’aprenentatge   –    Enllaç als materials

Aquests materials es presenten organitzats en 4 mòduls:

7 FEBRER: DIA DE LA INTERNET SEGURA

L’INCIBE (Instituto Nacional para la Ciberseguridad) organitza tallers on-line gratuïts de ciberseguretat per a diferents edats. Es realitzaran mitjançant Zoom el 7 de febrer. Hi haurà una activitat practica i dinàmiques participatives mitjançant Kahoot!

  • 6 a 8 anys: ‘Crea tu contraseña secreta’
  • 9 a 12 anys: ‘Detecta el fraude en videojuegos
  • més de 13 anys: ‘Aprendiendo a configurar nuestro dispositivo’

 Més informació i inscripcions

Trobareu més propostes per treballar aquest àmbit a les diferents etapes  a l’Edu365 —> INTERNET SEGURA

En línia amb la celebració de l’Any Europeu de les Capacitats, el Centre Nacional Europass promou la nova edició de concurs escolar: “Demuestra tus capacidades con Europass” / “Showcase your skills with Europass”.

El concurs va dirigit a estudiants entre 14 y 18 anys. El termini de participació finalitza el 27 de febrer.

Més informació i inscripcions

Des del Servei Educatiu estem fent una selecció de recursos per treballar els ODS a les aules.

Hi trobareu activitats que han realitzat altres centres, projectes, vídeos… si coneixeu algun altre recurs interessant o genereu materials que voleu compartir amb la resta de centes, feu-los arribar a l’adreça electrònica del CRP: a8930034@xtec.cat.

NOU: Situacions d’aprenentatge

L’objectiu d’aquest projecte és difondre l’ús del llenguatge planer en els textos de la Generalitat de Catalunya, de manera que siguin clars i inequívocs, i que tothom en pugui entendre la informació rellevant amb facilitat.

La primera acció d’aquest projecte és la publicació de la Guia de llenguatge planer. Aquesta guia ofereix consells, exemples i nombrosos recursos així com una llista de comprovació per saber com de planer i entenedor és un text ja redactat.

Més informació

La Secretaria de Política Lingüística us ofereix VDJOC, l’espai web que mostra l’oferta de videojocs comercials disponibles en català per promoure’n el consum.

Més informació

III Simposi 10 i 11 de març (Manresa)

  • 1.1 Crear un espai de formació, trobada, reflexió i intercanvi d’idees per tal de millorar la pràctica diària de les persones docents dels centres educatius de la XESC.
    1.2 Donar a conèixer iniciatives, projectes innovadors i nous marcs teòrics que permetin la millora i el desenvolupament de nous projectes d’educació per a la sostenibilitat (ES) en els centres educatius i entre ells.
  • 1.3 Posar en valor el treball en xarxa, compartir coneixement entre iguals i fomentar aliances per tal de construir una escola de qualitat, transformadora i oberta a la comunitat.

Més informació

Concurs Joves i mobilitat

  • Alumnes de secundària, batxillerat, CFGM i IFE. Nois i noies de 12 a 18 anys de casals de joves o centres de lleure.
  • Individualment o en equips de fins a 4 membres.
  • Modalitats: Anunci gràfic. // Vídeo per a Instagram. // Projecte de millora de seguretat viària.  // Projecte educatiu en mobilitat segura (centres).
  • Inscripcions fins al 16 d’abril de 2023.

Més informació

El Departament d’Educació convoca els X Jocs Florals Escolars de Catalunya amb l’objectiu de promoure l’escriptura tant en prosa com en poesia en infants i joves de sis a divuit anys. La categoria del conte il·lustrat està adreçada a l’alumnat de primària de centres ordinaris i també d’educació especial.

Més informació

L’Associació El Racó dels Robotaires us conviden a participar en la 7a edició de la ROBOCATEl Campionat de Robòtica de Catalunya. Enguany la temàtica i el repte de la ROBOCAT 2023 s’ambienten en l’Agricultura Sostenible.

🗓️ Inscripcions obertes fins el 13 de febrer de 2023 en aquest enllaç.

Més informació

 

Programa de benestar emocional: Benestar per estar bé

L’objectiu del programa és acompanyar els docents i d’altres professionals educatius dels centres, oferir-los eines per a la millora del benestar emocional, donar-los suport quan detectin dificultats de gestió emocional amb l’alumnat, i assessorar-los davant de situacions greus que es puguin donar en el centre educatiu.

Més informació

Guia per a l’abordatge de la conducta suïcida i de les autolesions no suïcides en el centre educatiu

Aquesta guia recull orientacions sobre com cal actuar de forma coordinada entre els agents educatius i de salut davant d’una verbalització d’intencionalitat suïcida, d’una temptativa o del suïcidi pròpiament dit. En cada apartat es descriuen el circuit d’actuació i les propostes d’acompanyament a docents i alumnes davant aquestes conductes

Més informació

La Secretaria de Política Lingüística ha convocat les proves del 2023 per a l’obtenció de certificats de llengua catalana. Poden inscriure-s’hi totes les persones que vulguin obtenir qualsevol dels certificats que s’ofereixen (A2, B1, B2, C1 i C2).

Més informació

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya convoca la 20a edició dels Premis eduCAC en col·laboració amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu dels Premis eduCAC és promoure l’educació mediàtica en el sistema educatiu i reconèixer la feina de la comunitat educativa en aquest àmbit.

Termini de presentació de sol·licituds de participació finalitza el 27 de febrer però el treball es podrà lliurar fins el 10 de març. Hi ha tres categories:

  • Centres educatius
  • Treballs de recerca de Batxillerat
  • Professorat

Des de l’Agència catalana de consum ens proposen aquest concurs  sobre consum responsable adreçat a centres escolars de tot Catalunya. Us agrairíem  que en feu difusió a la vostra zona:

https://consum.gencat.cat/ca/detalls/noticia/Consumopolis-18

Aquesta edició té per lema “A Internet, et creus tot el que veus?” , el treball en equip és la realització d’un vídeo, l’objectiu del qual serà convèncer al seu entorn escolar, familiar i social de la necessitat d’utilitzar de forma responsable Internet, donant a conèixer les bones pràctiques en aquesta matèria.

Maletes de préstec de materials del CESIRE

No us perdeu l’apartat “materials amb propostes didàctiques”!!

Formulari de sol·licitud  de maletes pedagògiques.

Com cada any, el proper divendres 10 de febrer per celebrar el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, es fa la campanya  #100tífiques .Podeu sol·licitar per al vostre centre una xerrada, presencial o virtual, d’una científica, fent la inscripció abans del 30 de desembre.

Aquesta activitat va adreçada a l’alumnat de 6è de PRI i 1rd’ESO de totes les escoles i instituts de Catalunya. Els Instituts Escola (IE) poden demanar dues científiques, una per 6è de primària i una altra per 1r de l’ESO.

Novetat d’enguany: aquest curs incorporem també formacions per a docents – 15h (opcional). 

Podeu trobar més informació en aquest article del nostre Nodes.

Curs d’educació per a la mobilitat segura, formació per al professorat.  (Telemàtic 30h, gratuït)

L’objectiu és integrar a l’aula el model didàctic de prevenció d’accidents i que els i les participants puguin conèixer i utilitzar diferents recursos pedagògics per posar en pràctica activitats formatives relacionades amb la mobilitat.

Els continguts que es tracten estan directament relacionats amb temes com l’accidentalitat, el risc, l’aprenentatge de la prevenció i les competències de mobilitat segura.

Inscripcions fins al 17 de gener.

Iniciativa adreçada a alumnat de 1r d’ESO que promou la conscienciació sobre la importància de la memòria i altres funcions cognitives. L’objectiu és millorar la salut cognitiva dels nois i noies per alentir l’envelliment del cervell i ajudar a preservar la qualitat de vida davant malalties neurodegeneratives. 

El termini de preinscripció finalitza a mitjans de desembre ho podeu fer aquí. Per més informació consulteu l’enllaç a la pàgina web.

La Fundació Catalunya Europa convoca la tercera edició del premi “Què és per a tu Europa?” amb el propòsit d’acostar Europa als joves a través de la fotografia i l’audiovisual. Està adreçat a alumnat de segon cicle de secundària, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà o superior. La convocatòria dels premis es farà al gener i estarà oberta fins a l’abril.

Trobareu tota la informació actualitzada a partir del gener a la pàgina web 

El Servei de Suports i Usos Lingüístics del Departament d’Educació ha creat el Nodes d’Usos Lingüístics on trobareu recursos i orientacions per millorar la gestió de la diversitat lingüística en els centres educatius i incentivar l’aprenentatge i l’ús del català a l’escola com un valor d’enriquiment compartit. Pretén ser un punt de trobada i d’intercanvi d’experiències docents en l’aplicació de metodologies i estratègies per fomentar l’ús de la llengua.

Us animem a visitar l’espai web Nodes d’Usos Lingüístics i subscriure-us-hi!

El Tetraedre de l’Aprenentatge amb Sentit (TAS) és fruit de la construcció col·lectiva de l’equip CESIRE (amb la col·laboració d’experts de l’àmbit educatiu) amb l’objectiu de potenciar la innovació pedagògica envers nous entorns d’aprenentatge amb sentit, altament eficaços, inclusius i connectats amb la vida.

Partint d’aquest marc pedagògic, el curs passat es va iniciar al CESIRE un nou projecte: guiar centres educatius (escoles, instituts i instituts escola) en el marc del nou currículum, amb l’objectiu d’innovar les pràctiques d’aula, a través de la reflexió, el disseny, la implementació i l’avaluació d’Experiències d’Aprenentatge amb Sentit (EAS).

Més informació

El CESIRE ofereix un servei de préstec de materials amb propostes didàctiques per treballar les ciències a qualsevol etapa educativa.El proper dissabte 14 de gener tindrà lloc un taller en el que ens en compartiran activitats i propostes d’aula a partir de preguntes investigables.

Més informació

Article: Las situaciones de aprendizaje en el corazón de la LOMLOE   Aula de Secundaria (nov 2022) Pilar Pérez Esteve

“Las situaciones de aprendizaje vienen definidas en el real decreto de enseñanzas mínimas para todas las etapas educativas. En este artículo se ofrecen las claves para crear situaciones de aprendizaje memorables”.

Lectures per salvar el món

Material elaborat per les companyes ELIC del Servei Educatiu de la Garrotxa on es relacionen diferents àlbums il·lustrats amb els 17 ODS. Amb aquesta selecció volen donar a conèixer àlbums il·lustrats de qualitat literària i artística per reflexionar sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per les Nacions Unides a l’Agenda 2030.

16a edició Concurs Joves i Mobilitat

El concurs està adreçat a alumnes de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius de
Grau Mitjà, així com nois i noies de 12 a 18 anys que són membres de casals de joves o centres de lleure catalans.
Es pot participar de forma individual o en grups de fins a 4 components i tutoritzats
pels seus centres educatius, casals o clubs, podran presentar els seus treballs en tres categories: Anunci gràfic, Vídeo per a Instagram i Projecte de millora de la
seguretat viària.
Bases – Termini: 16 d’abril de 2023

Concurs UB de Cristal·lització a l’Escola.

En aquest projecte de divulgació científica, el professorat de secundària rep una formació en cristal·lografia a la Universitat i després trasllada la seva experiència a l’aula perquè l’alumnat aprengui a crear cristalls. Amb els cristalls obtinguts, s’organitza una jornada en format de congrés científic en què s’exposen els cristalls treballats i se n’escullen els guanyadors. Aquesta jornada final es farà el divendres 26 de maig de 2023 a la Facultat de Ciències de la Terra.

L’organització subvenciona a cada centre participant la compra de 10 kg de dihidrogenfosfat d’amoni (ADP).

Al Butlletí Digital del Banc de Recursos. La Lectura, font de plaer i de coneixement hi podeu trobar articles tan interessants com Potenciem l’hàbit lector, recursos i kits didàctics de diferents serveis educatius o la convocatòria de concursos i programes de foment de la lectura, entre molts altres.

A l’apartat d’Art i Lectura hi trobareu cites i imatges on es relacionen aquests dos camps.

El projecte europeu Science4Pandemics, que té com a objectiu educar als adolescents en la prevenció i gestió de pandèmies i promoure la participació en activitats de ciència ciutadana.

Des de la Fundació Sant Joan de Déu, han dissenyat un kit adreçat a l’alumnat d’entre 12 i 18 anys (Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Formació Professional), per fomentar el coneixement de l’alumnat en relació amb els conceptes bàsics de ciència ciutadana a través de la realització d’activitats d’investigació participativa sobre l’acceptació de les vacunes i la digitalització dels assajos clínics.

El Departament d’Educació ha publicat el Mapa de Recursos de l’Educació Inclusiva a Catalunya. El 2/12 s’ha publicat una versió provisional i s’hi poden fer aportacions, propostes de millora fina al 13/1/23.
Us compartim la nova composició musical del projecte LA VEU DE LA TERRA, del Camp d’Aprenentatge Pau Casals, del Vendrell, la teniu disponible a Youtube: “El gran regal” .

Els centres educatius poden trobar les partitures i material per treballar-la de cara a les festes que s’apropen a: www.PeTaCa.cat

Us recordem el lloc web del projecte: www.laveudelaterra.cat 

Accés a recursos de prevenció de Bullying i Ciberbullying per secundària:

RECOMANACIÓ:

Aquest és un llibre que dona arguments als mestres perquè defensa des de la investigació allò que es fa evident en la pràctica escolar. A partir de reflexions sobre situacions quotidianes en aules d’educació infantil, una mestra i una experta en neurociència dialoguen sobre com ens comuniquem, què ens desperta curiositat i com explorem el món, de quina manera captem informació i l’organitzem, com construïm teories; en definitiva, com habitem el món.

La neurociència ens ajuda a entendre com aprenen els infants, com afronten la vida, com reaccionen, com creixen. Ens ajuda a ser millors mestres.

Si voleu llegir el primer capítol, el trobareu aquí.

El 25 de novembre celebrem el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Commemorem aquest dia arreu del món per denunciar la violència que s’exerceix sobre les dones, que té el seu origen en la manca d’equitat i la discriminació, i per reclamar la seva eliminació.

Us hem fet un recull de recursos per treballar aquest tema a l’aula, el trobareu a la web del SE.

Es realitzaran el 16 de març de 2023 i abasten tots els nivells des de 5è de primària a 2n de batxillerat. 

Els centres podeu realitzar la inscripció a la prova des d’un formulari a la web http://www.cangur.org. Al mateix web s’hi troben instruccions més precises sobre el procés d’inscripció així com sobre les característiques i el funcionament de la prova.

INSRIPCIONS: 15 de novembre de 2022 a 20 de gener de 2023.

Per a qualsevol dubte o aclariment es pot visitar al web del concurs o escriure als correus específics de cada comissió, que són:

UNICEF Catalunya proposa celebrar el 20 de novembre, Dia Mundial de la Infància, amb l’activitat Drets i emocions.

A la seva web hi trobareu el formulari d’inscripció gratuït, la guia de l’activitat així com les plantilles per imprimir. Aquesta activitat pot ser un suport per enfortir les competències emocionals, lingüístiques i relacionals de l’alumnat i es pot adaptar al moment maduratiu de cada grup. 

Ja s’ha publicat al Portal de Centre la convocatòria de reconeixement de Projectes d’Innovació de Centres Educatius. Aquesta convocatòria és bianual i s’alterna amb la convocatòria de Pràctiques Educatives de Referència.

Presentació de sol·licituds del 4 de novembre al 13 de gener de 2023.

Trobareu més informació en aquest article web.

A la web que té en funcionament el Departament d’Educació per a la difusió del nou Currículum (https://projectes.xtec.cat/nou-curriculum) ja hi podeu trobar el model i un document de suport per a programar les situacions d’aprenentatge.

La Fundació de La Marató de TV3 arranca la campanya La Marató 2022.

Entre el 18 d’octubre i el 19 de desembre, professionals de la salut faran milers de sessions divulgatives per acostar els joves a la realitat mèdica i humana de la salut cardiovascular i despertar el seu esperit solidari envers les persones afectades i les seves famílies.

Trobareu més informació en aquest article web.

Ja són obertes les inscripcions a la formació inicial d’escoles verdes. Lhan de realitzar entre 3 i 4 persones del centre, una d’elles de l’equip directiu.

Les sessions formatives comencen al gener però entre novembre i desembre es realitzarà una sessió inicial amb el claustre del centre per conèixer el punt de partida del centre, els interessos i motivacions i informar del procés i del que vol dir incorporar-se a  la xarxa d’escoles verdes i els compromisos que el centre assumeix.

Cal fer inscripció i també emplenar aquest formulari (un per centre).

INSCRIPCIÓ: Iniciació a l’educació per a la sostenibilitat. Formació inicial escoles verdes(Baix Llobregat)

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), amb el suport del Departament d’Educació, organitza la 27a edició de la Setmana de la Ciència, que se celebrarà del 12 al 21 de novembre, arreu de Catalunya.

L’activitat “La ciència en primera persona” que es celebrarà el dia 16 de novembre al matí s’emmarca en la Setmana de la Ciència,  amb la finalitat del foment de les vocacions científiques i tecnològiques entre l’alumnat del nostre país, pretenent apropar els i les científiques als instituts.

Hi poden participar tots els centres de secundària, i està adreçada a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO va a càrrec de científics/ques que es dediquen a la investigació i que expliquen la seva tasca, tant des del vessant científic com del vessant humà.

Formulari d’inscripció dels centres  (Fins al 7 d’octubre)

Més informació a www.setmanaciencia.cat

El XIX Certàmen de Lectura en veu alta és un projecte de Fundació Enciclopèdia que té com a objectiu incentivar la lectura en català entre els nens i les nenes i animar-los a compartir-la. Al web de Veualta. Hi trobareu els títols que proposem per a les semifinals, les bases i una pila de recursos.

INSCRIPCIONS: Fins al 8 de novembre al web del Veualta.

La Setmana Bio a l’escola , tindrà lloc del 15 al 23 d’octubre del 2022.

És una proposta que forma part de la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, amb els mateixos objectius de promocionar i donar a conèixer el sistema de producció i alimentació ecològica, concretament entre les persones de la comunitat educativa.

Si des del vostre centre educatiu esteu interessats en realitzar, qualsevol activitat destinada a reflexionar al voltant de la producció agrària i l’alimentació, el seu impacte i sostenibilitat, i donar a conèixer i promoure la producció i l’alimentació ecològica entre el vostre alumnat, us proposem que la inclogueu dins del programa de la Setmana Bio a l’escola. Podeu contactar-nos al correu info@setmanabio.cat o bé al dinamitzador/a territorial de la producció ecològica del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que trobareu en aquest enllaç

Engega la VII edició de Recerkids, un programa organitzat pel Departament de Recerca i Universitats i produït per Eduxarxa, que té com a objectiu apropar la recerca a les aules a través d’un projecte científic dirigit a alumnat de 5è i 6è de Primària. Inclou material didàctic pautat i acompanyament durant el procés.

El tema d’aquesta edició és l’estudi de la Biologia i zoologia, concretament, de la biodiversitat i l’afectació de les espècies invasores als ecosistemes.

Inscripcions fins al 31 d’octubre de 2022.

Més informació: https://www.recerkids.cat/

Aquesta iniciativa pretén engrescar als centres educatius a iniciar un projecte de ciència ciutadana comptant amb l’assessorament i el guiatge del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals).

Aquesta formació és, per tant, una primera parada que ha de permetre als instituts incorporar aquests projectes en el seu dia a dia. Es tracta de fer-se les primeres preguntes, escollir i fer germinar una idea que, amb l’assessorament del CREAF, s’acabarà materialitzant en un projecte de ciència ciutadana al centre.

Dates: 4 i 13 d’octubre de 17:30 a 19:00h | Formació en línia a través de la plataforma Zoom

InfografiaMés informació