Recursos per al treball de recerca

recursosForum¿Quines són les possibilitats que ofereix el treball de recerca al batxillerat i com explotar-les? Aquesta és la preocupació que ha motivat i orientat la confecció d’aquests article. Creiem que el TR permet la confluència o integració de dos elements que no sempre es donen junts en el context de la institució educativa: el coneixement com a recerca que parteix inexorablement de la curiositat i la iniciativa personal, i la també necessària exigència de rigor metodològic pròpia del treball intel·lectual i científic. A banda d’els beneficis més instrumentals, el TR permet a l’alumnat endinsar-se en un camp de coneixement escollit voluntàriament des de la perspectiva de l’agent. L’estudiant s’hi enfronta no com a receptor de coneixements produïts per d’altres sinó com a actor que pot i ha de generar i defensar un discurs propi. I això sembla un bon revulsiu pel què té d’exigència d’una certa maduresa i autonomia tant intel·lectual com personal.

Tot seguit es presentaran, en forma d’enllaços, una sèrie d’eines i elements, elaborats pel professor Ivan Nadal Latorre, que tenen com a objectius:

  • Comentar raonadament els diferents elements que formen un projecte / treball de recerca.
  • Valorar la importància de la recerca en secundària i en batxillerat.
  • Proporcionar al professorat i alumnat les eines adequades de treball en classe per fer una recerca.
  • Ponderar la presentació del projecte o del treball de recerca en certàmens externs al centre acadèmic.

  1. Què és el Treball de Recerca?
  2. Com escollim el tema?
  3. Com desenvolupem el projecte?
  4. Com processem o analitzem la informació?
  5. Com elaborem un informe?
  6. Com subratllem, fem un esquema o un resum?
  7. Com duem a terme la investigació? Com redactem el treball?
  8. Com presentem el projecte?

També us poden interessar els següents enllaços:

ASSESSORAMENT, INFORMACIÓ I PRÉSTEC DE MATERIAL

  • Servei Educatiu del Departament d’Ensenyament (c. del Riu Cardener, 2-4. Telèfon 93 379 80 82, a8930034@xtec.cat). El Servei Educatiu (CRP) ofereix suport a la tasca pedagògica del professorat per a l’elaboració del treball de recerca i facilita el contacte i la interlocució amb especialistes relacionats amb les temàtiques sol·licitades.
  • Arxiu Municipal (Regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Prat de Llobregat. Telèfon 93 478 28 58). Responsable: Marga Gómez. L’Arxiu Municipal ofereix suport documental, hemerogràfic, fotogràfic i audiovisual a l’alumnat que desenvolupi treballs de recerca relacionats amb el patrimoni documental, històric i cultural del Prat de Llobregat, i assessorament en la realització dels treballs esmentats. L’arxiu organitza sessions formatives i d’assessorament prèvies, adreçades als tutors/ores dels treballs de recerca, per donar-los a conèixer el fons i la documentació de què es disposa en aquest servei. Cal telefonar-hi per concertar dia de visita i atenció personalitzada (Responsable: M. Pau Pàmpols, www.patrimonicultural@elprat.cat, tel. 93 478 28 58).
  • Biblioteca Municipal Antonio Martín (Regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Prat de Llobregat.  Telèfon 93 370 51 52). Responsable: Cristina López. Aquest servei ofereix suport bibliogràfic i documental a l’alumnat que desenvolupi treballs de recerca. Per complementar aquest suport, la Biblioteca Antonio Martín organitza tallers formatius de contingut teoricopràctic, concertats prèviament amb el/la tutor/a. Els tallers es desenvoluparan en una sessió d’una hora amb els continguts següents: – coneixement dels serveis de la biblioteca i de la col·lecció – coneixement dels principals tipus de documents de referència – coneixement del fons de la col·lecció local – funcionament del catàleg automatitzat – funcionament de la localització en la col·lecció – referència a altres fonts d’informació (Internet, arxius, serveis d’informació…). A posteriori ofereix suport personalitzat, amb els recursos de cerca de la biblioteca, a les activitats de cerca documental que l’alumnat es plantegi durant la realització del seu treball de recerca.
  • La Porta del Delta, Servei d’Informació i Promoció del Delta el Llobregat (pl. de Catalunya, 39 – 41. Telèfon: 93 374 13 79) www.portadeldelta.cat; info@portadeldelta.cat. Ofereix suport bibliogràfic, documental i tècnic als alumnes que desenvolupin treballs sobre el delta del Llobregat. L’alumnat hi trobarà documentació sobre la situació actual del territori, els seus espais naturals, els possibles itineraris, el parc agrari, els productes típics del Delta i les infraestructures que en formen part. El Centre també disposa d’un arxiu de consulta amb documentació tècnica sobre els canvis i les transformacions que s’han donat al territori els últims anys, com poden ser: l’ampliació de l’aeroport, l’ampliació del port, l’endegament del riu Llobregat, la depuradora del Baix Llobregat, la protecció mediambiental (mesures compensatòries) i les repercussions socials de la transformació.
  • Regidoria d’Educació (Ajuntament del Prat de Llobregat, c. del Centre, 28, primera planta. Telèfon 93 379 00 50). Sovint, els treballs de recerca requereixen disposar d’informació, documentació i materials que es generen als diferents departaments de l’Ajuntament, com poden ser: mapes i plànols de la ciutat, dades del cens municipal, informació sobre campanyes específiques dels diferents departaments, etc. La Regidoria d’Educació vehicularà i articularà les demandes d’aquests materials. Cal fer la sol·licitud, per escrit, del material o documentació que es desitgi i lliurar-la al Departament d’Educació de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, quinze dies abans de dur a terme l’activitat acadèmica.