Kamishibai. L’art d’explicar contes al Japó.

Al CRP de l’Alt Maresme disposem d’aquest material, si el voleu fer servir a les vostres aules només cal que el reserveu contactant amb nosaltres.

Kamishibai significa “Teatre de paper” i és una forma molt popular, des de fa segles, d’explicar contes al Japó. El kamishibai fascina a l’audiència perquè les seves característiques i la manera de presentar-lo ajuden a aconseguir un efecte màgic i de concentració al voltant del conte.

Com funciona el Kamishibai?

  1. La lectura del Kamishibai es realitza col·locant les làmines en ordre sobre un petit suport del teatre, de cara a l’auditori i lliscant les làmines una darrera de l’altra, mentre es llegeix el text. Les làmines tenen un dibuix a tot color per una cara i text per l’altra.
  2. L’intèrpret es col·loca a prop del teatre, de cara al públic, i presenta la història fent servir la seva pròpia veu. El paper fonamental de l’intèrpret és conèixer i connectar amb el món de la història i transmetre’l a l’audiència, sintonitzant amb ella i compartint els sentiments i emocions que l’autor ha donat al conte.

Els narradors poden ser adults o, segons casos, els propis nens hi podran col·laborar en parelles per a què, quan un llegeix, l’altre pugui anar passant les làmines.
El moviment de les làmines fa balancejar contínuament l’atenció i les emocions entre l’anticipació del que ha de venir i l’estabilitat del present, afavorint la concentració de la història. Per tant, els nens assisteixen en grup a un espectacle en el que tots junts poden cridar de por o riure amb força.

Les històries dels contes es basen en valors com:
Cooperació – Amor – Aventura – Ajuda als altres – Responsabilitat personal – Estima pels animals – Perseverància – Compassió – Acceptació d’un mateix – Conseqüències inesperades – Generositat – Imaginació.

(article digital del 4 de setembre de 2012, Kamishibai, una forma diferent d’explicar contes, socpetit.cat)
Guia d’aprofitament pedagògic en diferents llengües.

 

PROPOSTA DIDÀCTICA: Una vegada els docents i l’alumnat estigueu familiaritzats amb aquesta manera d’explicar contes podeu animar-vos a crear contes en grup en aquest format (les làmines DINA3 de cartolina o plastificades encaixen perfectament). D’aquesta manera podeu treballar la tipologia textual del conte en un format diferent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>