Escornabot Manual Total

¿Qué és un Escornabot?

Pablo Rubio EscornaFAN

Escornabot és un projecte de codi/hardware obert, el seu objectiu és apropar la robòtica i la programació als nens i nenes.

L’Escornabot bàsic pot programar-se amb els botons o per executar seqüències de moviments. A partir d’aquí, la imaginació és l’únic límit a les possibilitats.

-Eh! Això s’assembla molt a la Bee-Bot!

-Sí, però molt millor per diverses raons. Entre aquestes destaquem:

El fas tu mateix. I els teus alumnes, fills, cosins petits… qualsevol pot ajudar participant en procés des del principi. El plaer de fabricar el teu propi escornabot fa que sigui una experiència estupenda sobretot si hi ha nens participant.

És un projecte de hardware obert (OSHW) i software lliure (FOSS) i pots adaptar ls seves característiques a les teves necessitats: posar-li sensors, leds, canviar l’obertura de l’angle de gir, la distància que avança… qualsevol cosa que puguis imaginar.

És (per un preu) més que accessible que molts altres. Muntar un escornabot pot costar menys de 20€ si saps on comprar els components. Aquest preu no és el seu valor, perquè porta un treball i altres costos en temps, etc. (impressió).

 

Filosofia

És un projecte d’open hardware i software lliure, el que significa que és obert a la comunitat i a qualsevol que pugui contribuir a la seva evolució. Si pots aportar quelcom al projecte, en forma de noves funcionalitats, redisseny, documentació o el que sigui estaran encants de llegir les teves idees i/o suggeriments.

Preguntes freqüentes i respostes

D’on ve el nom de l’Esconabot? És una composició acertada d’escornaboi i robot (escona + bot). Esconaboi és la paraula gallega pel lucanus cervus (cérvol volant, el més gran escarabat conegut a l’univers). Per altra banda, creiem que l’Esconabot és l’aniquilador definitiu del Beebot.

Quan i on va començar el projecte? Va néixer a Bricolabs Hacklab en un memorable dia de juliol de 2014. Més informació aquí.

Componentes

Si compres els components sense soldar a la teva botiga o pel teu compte, tens una guia de muntatge pas a pas on pots veure on col·locar cadascun:

Guía montaje

S’ha preparat una guia per tal de muntar el xassís , aquesta guia és molt útil, pot descarregar-la o visualitzar-la en GitHub o pdf.

 Subjecció de la placa
escornacpu-3_00-bracket.stl

 

Peces comns amb les altres versions

 Roda esquerra Roda dreta
 wheel-l.stl  wheel-r.stl
   
Subjecció piles  Subjecció motors
 battery-bracket.stl  motoresMotorBracket.stl
   
 Subjecció de la bola
ballcaster-v2.stl
 

Programacions

Al repositori de GitHub tenen disponibles dos programacions. Donar les gràcies a Jorge (Akirasan) per la seva aportació modificant el codi.

Programació per Arduino Nano realitzada per Albert Marqués corregint alguns problemes amb els leds i moviments enlace directo a su dropbox para descargar el archivo “configuration.h”

 


¿Com puc fer servir ogaki amb un  Arduino Nano?

La versió Ogaki es pot utilitzar amb Arduino Micro o Arduino Nano.

Sempre passa que no sabem on col·locar un Arduino Nano, en aquesta imatge de Celso  podeu veure com es col·loca.