La central Lletrera

 

central2(de 4 a 12 anys)

Els components del llenguatge, a més de ser una eina per comunicar-nos i adquirir coneixements, són una font inesgotable de possibilitats lúdiques.

La Central Lletrera vol fomentar i desenvolupar la capacitat creativa del llenguatge i arribar on el llenguatge deixa de ser simplement una eina de comunicació i coneixement.

Aquesta maleta (77x90x42) facilita als nens elements per construir i manipular les lletres com si fossin objectes amb els quals explorar les possibles associacions que fan del llenguatge un sistema obert.

Exteriorment La Central Lletrera té forma de camió. Un cop desmuntada, el camió esdevé una fàbrica estructurada en cinc parts:

  • Vista panoràmica:

una pancarta de roba introdueix els nens en el món de les lletres.

  • Tallers de Construcció:

peces de mecano de plàstic, arquitectura de escuma i de cartró per a construir lletres, paraules, cal·ligrames,rètols.

  • Gabinet de Decoració:

creació de lletres divertides o animades amb adhesius, joc de tampons, caixetes amb objectes diversos.

  • Cadenes de Muntatge:

joc de monosíl·labs, joc de jeroglífics, cal·ligrames en relleu.

  • Departament Secret:

escriure missatges en clau amb rodes de missatges secrets i tinta invisible

 

Com fer servir la maleta

Tots els materials de la maleta persegueixen uns objectius lingüístics, en el sentit més ampli del terme. No serveixen per aprendre a llegir o a escriure. Pretenen contagiar el gust pel llenguatge i obrir noves possibilitats a la manipulació de les paraules i dels seus components.

S’ha procurat posar dins el reduït espai del camió la màxima quantitat possible d’elements, perquè pugui participar al mateix temps el màxim nombre de nens, i a la vegada perquè les possibilitats del joc no s’esgotin massa de pressa. Podem inventar els nostres propis jocs o complicar tant com vulguem els que ens proposa, introduint-hi nous elements.

En un mateix grup de treball hi pot haver nens de diferents edats, amb interessos diferents. Podem organitzar formes de treball en cadena on cada grup es reparteix la feina: uns fan les lletres, els altres les decoren o les pinten.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>