Kit ESERO: Enginyers d’astronaus

Descripció

La missió ORION està a punt de completar-se, el proper any veurem les primeres proves sense tripulació. La nau que permetrà viatjar per l’ espai profund a una nova generació d’ astronautes ja està en marxa. Pots ajudar-nos a seleccionar els millors materials per acabar de construir-les?

Conté un kit de materials reals del Satélite CHEOPS. Materials que han estats utilitzats en la construcció del satèl·lit que s’ha llançat al en desembre de 2019 y que ens ajudarà a a caracteritzar exoplanetes.

En aquest enllaç trobareu la descripció del contingut de la maleta amb propostes i enllaços externs.

Aquí teniu un vídeo de l’INS Altafulla

ESERO (http://esero.es/ és l’oficina de recursos educatius de l’Agència Espacial Europea (ESA, https://www.esa.int/). L’Agència està participada pels estats membres de la Unió Europea, actualment té unes 80 missions en actiu i, entre els seus objectius està la difusió i promoció de les ciències espacials en el món educatiu.

El partner preferent d‘ESERO, a nivell estatal, és el “Parque de las Ciencias”, de Granada. Actualment estan fent formació a diverses comunitats autònomes. En el nostre cas l’impulsor és el CESIRE.

El web de l’ESA compta amb un espai anomenat “Teach with space” on recull diversos educatius tant per a primària com per a secundària. En relació a aquests recursos, ESERO està generant un total de cinc kits o maletes pedagògiques, organitzades per temàtiques. Els kits que s’estan produint són els següents:

  • Enginyers d’astronaus
  • Explorador espacial
  • Explorador exoplanetes
  • Coets
  • Observació terra

Els diferents documents amb les propostes educatives per a primària i secundària es poden consultar des d’aquest enllaç.

A més dels kits, des d’ESERO també s’impulsen concursos i altres activitats:

  • Cansat: concurs on els estudiants, en equip, han d’enlairar un petit satèl·lit, del tamany d’una llauna de refresc i, durant el trajecte, recollir diverses dades.
  • Astro Pi: utilitzant una Raspberry Pi, els estudiants han de desenvolupar el codi d’una aplicació informàtica que s’executarà a l´ISS (International Space Station).
  • Mission X: un repte educatiu d’abast internacional que, amb el nom “Entrena com un Astronauta”, està focalitzat en l’entrenament i la nutrició que cal seguir per a ser un bon astronauta.
  • Moon Camp Challenge: els alumnes són invitats a participar en la futura exploració espacial dissenyant en 3D un refugi humà a la Lluna, on s’hi pugui sobreviure.
  • Climate Detectives: en aquest cas el repte és canviar el present. Cal observar l’entorn, detectar un problema i actuar com a detectius climàtics per a proposar solucions.

En aquest enllaç es troben recollits dins la web d’ESERO.

En relació amb aquesta temàtica, el CESIRE ha recollit en un espai web les diverses propostes educatives i recursos que s’hi relacionen: https://sites.google.com/xtec.cat/stemalespai/

Contribució a impulsar aquesta branca de les STEM!!


Disponibilitat Kit ESERO: Enginyers d’astronaus(Reg. )

Reservat del 26 de febrer al 4 de març (FEPTS)