Kit ESERO: Detecció d’exoplanetes

Descripció

Quines eines necesitem per detectar exoplanetes?

En aquest kit trobareu experiències senzilles (mètode del trànsit, cromatografía bàsica per a detectar components en la atmosfera, detecció del campo magnètic, vida en condiciones extremes, etc.) que permetran a l’ alumnat realitzar hipòtesis sobre la possible existència de vida en altres sistemes planetaris reals. Aquí teniu un vídeo de l’Ins Ca n’Oriac.

En aquest enllaç trobareu la descripció del contingut de la maleta amb propostes i enllaços externs.

ESERO (http://esero.es/ és l’oficina de recursos educatius de l’Agència Espacial Europea (ESA, https://www.esa.int/). L’Agència està participada pels estats membres de la Unió Europea, actualment té unes 80 missions en actiu i, entre els seus objectius està la difusió i promoció de les ciències espacials en el món educatiu.

El partner preferent d‘ESERO, a nivell estatal, és el “Parque de las Ciencias”, de Granada. Actualment estan fent formació a diverses comunitats autònomes. En el nostre cas l’impulsor és el CESIRE.

El web de l’ESA compta amb un espai anomenat “Teach with space” on recull diversos educatius tant per a primària com per a secundària. En relació a aquests recursos, ESERO està generant un total de cinc kits o maletes pedagògiques, organitzades per temàtiques. Els kits que s’estan produint són els següents:

  • Enginyers d’astronaus
  • Explorador espacial
  • Explorador exoplanetes
  • Coets
  • Observació terra

Els diferents documents amb les propostes educatives per a primària i secundària es poden consultar des d’aquest enllaç.

A més dels kits, des d’ESERO també s’impulsen concursos i altres activitats:

  • Cansat: concurs on els estudiants, en equip, han d’enlairar un petit satèl·lit, del tamany d’una llauna de refresc i, durant el trajecte, recollir diverses dades.
  • Astro Pi: utilitzant una Raspberry Pi, els estudiants han de desenvolupar el codi d’una aplicació informàtica que s’executarà a l´ISS (International Space Station).
  • Mission X: un repte educatiu d’abast internacional que, amb el nom “Entrena com un Astronauta”, està focalitzat en l’entrenament i la nutrició que cal seguir per a ser un bon astronauta.
  • Moon Camp Challenge: els alumnes són invitats a participar en la futura exploració espacial dissenyant en 3D un refugi humà a la Lluna, on s’hi pugui sobreviure.
  • Climate Detectives: en aquest cas el repte és canviar el present. Cal observar l’entorn, detectar un problema i actuar com a detectius climàtics per a proposar solucions.

En aquest enllaç es troben recollits dins la web d’ESERO.

En relació amb aquesta temàtica, el CESIRE ha recollit en un espai web les diverses propostes educatives i recursos que s’hi relacionen: https://sites.google.com/xtec.cat/stemalespai/

Contribució a impulsar aquesta branca de les STEM!!


Disponibilitat Kit ESERO: Detectiu d’astronaus(Reg. )

Disponible