La deportació femenina. Dones de Ponent als camps nazis

El 8 de març s’ha convertit en un símbol per a les dones dels cinc continents. Coincidint amb aquesta data, el grup de memòria històrica DEMD Lleida presenta el seu treball sobre les dones de Ponent als camps nazis, un treball que ara es presenta en format virtual (PDF que podeu visualitzar clicant la imatge de sota), però que tindrà l’acabat definitiu en forma d’exposició, concretament 13 plafons que seran cedits en préstec als centres educatius que ho sol·licitin.

El curs 2019-2020, DEMD Lleida va dedicar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust a recordar la figura de Neus Català i Conxita Grangé. La recerca que es va fer per preparar la commemoració fou el motiu principal que va impulsar els/les components del grup a ampliar el record a les dones de Ponent que van ser víctimes dels camps nazis. D’aquest esforç conjunt neix l’exposició “La deportació femenina. Dones de Ponent als camps nazis”.

Tota la informació recollida es mostra en aquesta exposició, que ha comptat amb la col·laboració de Míriam Roma, que va investigar les trajectòries d’aquestes dones en el seu treball de final de Màster. Actualment el grup DEMD està treballant en l’elaboració de la guia didàctica que acompanyarà els plafons, una guia que aprofundirà en alguns dels aspectes que veureu a l’exposició i pensada en un format escolar per poder treballar amb l’alumnat de 4t d’ESO i Batxillerat.

En aquesta exposició podreu trobar els següents continguts:

  • Presentació de l’exposició

  • Les dones en l’exili republicà

  • Les dones als camps nazis

  • El camp de concentració de Ravensbrück

  • Les biografies de: Dolors Casadellà Puig, Maria Castelló Ibarz, Generosa Cortina Roig, Felicitat Gasa Nadal, Conxita Grangé Beleta, Elvira Ibarz Ibarz, Maria i Pepita Maranges Bober i Coloma Seró Costa.

  • Conservem la memòria femenina

MÉS INFORMACIÓ:  web del grup DEMD