Els Objectius de Desenvolupament Sostenible en el procés d’aprenentatge

Aquest cicle de conferències vol aprofundir en com els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides poden incorporar-se en els processos d’aprenentatge i són una eina valuosa per al treball als centres educatius per fer accions locals que tinguin incidència global.

Implicats amb els ODS.

A càrrec de M. del Mar Lluelles

Professora d’informàtica a l’Institut Caparrella de Lleida. Formadora del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Coordinadora del Projecte Implica’t+. Afiliada a la Carta de la Terra Internacional. Sòcia de l’Associació amigues i amics de la UNESCO de Tortosa.

L’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible consisteix en un pla d’acció a favor de les persones, el planeta i la seva prosperitat. L’Agenda planteja 17 ODS que abracen aspectes fonamentals per a la humanitat com l’educació, l’energia, la pau o el clima. Cadascun dels objectius desplega, al seu torn, un conjunt de metes més assolibles que esdevenen responsabilitat de tothom. En aquesta sessió plantejarem propostes didàctiques per treballar els ODS a l’aula amb tecnologies favorables i recursos digitals, i ens centrarem en elements com els reptes ODS i en documents de la importància de la Carta de la Terra. Sempre amb l’objectiu, com a docents, de formar ciutadans responsables, solidaris amb els altres i que tinguin cura del planeta.

La competència global i els ODS, reptes de futur que ja són present.

A càrrec de Jordi Serarols

L’educació formal i reglada ha estat sempre el centre de la meva trajectòria professional; primer com a professor de secundària, després com a director d’institut i actualment com a inspector d’educació. He participat en projectes educatius europeus, dels quals destaco un sobre l’avaluació de l’equitat en els centres educatius i el que estem coordinant actualment sobre el desenvolupament de la competència global als centres.

Els mitjans de comunicació es fan ressò, cada cop amb més freqüència, dels ODS. Per poder-los abordar educativament, és imprescindible emmarcar-los en un context d’aprenentatge que faciliti comprendre i actuar sobre qüestions d’importància global, pròpies del nostre temps i alhora desenvolupar destreses que ens hi ajudin. És el que acadèmicament es coneix com a competència global

 

L’art per aprendre. Com implicar una mirada artística als processos d’aprenentatge.

A càrrec de Dimas Fàbregas

Mestre especialista d’Educació Artística: Visual i Plàstica. Director de l’Escola La Immaculada de Vilassar de Dalt. Formador/Assessor en aprenentatge interdisciplinar i processos de transformació educativa. Membre de l’Equip de Formadors d’Aliances MAGNET de la Fundació Jaume Bofill, facilitador del Laboratori de Transformació Educativa del DE i membre de la Comissió Coordinadora d’ Els Futurs de l’Educació impulsat per la UNESCO.

En un moment en que ens trobem repensant l’educació, val la pena plantejar-nos quin paper hi poden tenir els llenguatges artístics com a eina generadora d’aprenentatges globalitzats. Les aproximacions emocional, conceptual i tècnica davant el fet artístic ens propicien desenvolupar projectes que connecten diferents camps de coneixement i ajuden en processos de transformació educativa.

 

Viatgem amb els ODS. Encara hi som a temps !

A càrrec de Mònica Carrasco

Mestra especialista d’anglès de l’escola La Serreta de Santpedor. Formadora del Departament, actualment imparteix una formació sobre l’aprenentatge basat en ODS en anglès ‘Let’s Have an impact beyond class implementing the 17 SDGs’

“És essencial que a nivell educatiu es coneguin i es posin en pràctica les necessitats de l’Agenda 2030. Cal fomentar els valors de la UNESCO a l’alumnat del present i futurs habitants del món, per tal de poder viure en una societat el més sostenible possible i cuidar del planeta. Amb aquesta xerrada coneixerem què són els ODS, qui els treballa tant a nivell global com local, per què és important implementar-los a les aules i com podem fer-ho de forma competencial”

 

 

1 Sessió – 16 de setembre de 2021 Viatgem amb els ODS. Encara hi som a temps ! – Mònica Carrasco enllaç vídeo
2 Sessió – 23 de setembre de 2021 L’art per aprendre. Com implicar una mirada artística als processos d’aprenentatge – Dimas Fàbregas enllaç vídeo
3 Sessió – 30 de setembre de 2021 La competència global i els ODS, reptes de futur que ja són present – Jordi Serarols enllaç vídeo
4 Sessió – 07 d’octubre de 2021 Implicats amb els ODS – Ma Mar Lluelles enllaç vídeo