Laboratori de matemàtiques

Des del CREAMAT del CESIRE es va dissenyar aquesta maleta pedagògica de matemàtiques adaptada a tots els nivells educatius. Un material molt complet que podeu disposar en préstec durant un trimestre i que va acompanyat de diverses propostes didàctiques que us poden ajudar a desenvolupar activitats manipulatives amb l’alumnat del vostre centre.

A continuació trobareu informació sobre els diferents materials que trobareu dins de la maleta (extret del site de CREAMAT):

Cubets encaixables

Es tracta d’un material molt versàtil, que fareu servir a totes les edats, i per fer activitats de numeració i càlcul, espai i forma, patrons…

A la campanya hi trobareu propostes a diferents articles: 

El trobarem amb noms diferents segons les marques que el comercialitzen: multilink©, multicubs nathan©, linking cubs©, en paquets de 100 i 200 unitats.  Per activitats col·lectives amb propostes per investigar, per fer amb tot el grup classe, creiem que cada parella hauria de tenir un mínim de 24 cubs. 

La nostra maleta de materials inclou 2 paquets de 200 cubs. 

Us proposem aquestes miniapcreamatlicacions per treballar virtualment amb els cubets.

Pattern Blocks

Els Pattern Blocks (blocs de patrons) són un material didàctic desenvolupat als anys seixanta per l’Education Development Center. És un material molt indicat per treballar qüestions de geometria plana (mosaics, angles, classificació de polígons, àrees i perímetres, simetria, composició i descomposició de figures…) però que ens permet connectar-la amb altres tòpics del currículum com la descoberta i construcció de patrons (Canvi i relacions) o el càlcul de fraccions (numeració i càlcul).

A la campanya hi trobareu propostes a diferents articles: 

El comercialitzen diferents marques amb nom com geomosaic miniland© però moltes opten pel nom de pattern blocs. En trobareu en plàstic i fusta. 

La nostra maleta de materials inclou 4 caixes de 250 peces. Una caixa té prou material per treballar amb un grup de 4 o 5 alumnes. 

Us proposem aquestes miniaplicacions per treballar virtualment amb els patterns.

Poligons encaixables

És un material de plàstic que permet ajuntar arestes per formar mosaics i poliedres. El quit bàsic es composa de quadrats, triangles equilàters i pentàgons. Altres assortits tenen altres peces, però ens sembla que per l’aula de matemàtiques aquestes ja donen molt de joc. 

A la campanya hi trobareu propostes d’activitats a: 

Es comercialitza amb diferents noms: lokon©, jovo©, polydron© i altres. També hi ha versions magnètiques, però, tot i que permeten fer construccions espectaculars i molt ràpidament,  de moment són molt cares. 

La nostra maleta inclou 2 caixes de 250 peces.

Us proposem aquestes miniaplicacions per treballar virtualment amb els patterns.

Tangram

És un dels materials més coneguts i present a moltes aules a diferents nivells educatius. A més de servir com a joc ens permet fer investigacions interessants a classe, que van des de la descomposició del quadrat i el triangle, a les primeres edats, fins a l’estudi de l’arrel de 2 o exemples del teorema de pitàgores. 

A la campanya trobareu propostes d’activitats diverses a : 

Hi ha molts tangrams diferents al mercat. A la nostra maleta hem optat pels tangram miniland© en un envàs que té 12 jocs de tangram. Tot i que per a determinades activitats és convenient que les peces siguin precises, per poder comparar perímetres i àrees, també podeu optar per construir els tangrams a classe, en fusta, goma eva, spontex© o paper. A l’article de la campanya teniu un tutorial per fer-ne amb papiroflexia. 

És convenient que cada alumne pugui disposar d’un joc. 

Us proposem aquestes miniaplicacions per treballar virtualment amb el tangram.

Volums per omplir

En trobareu de diferents mides, però ens sembla que la millor opció és la que inclou el cub d’un decímetre cúbic. Al lot que hem incorporat a la nostra maleta hi ha cubs, prismes, cilindres, piràmides, un con i una esfera. Això permet fer activitats interessants que arriben fins als cursos més alts de secundària. 

A la campanya hi trobareu propostes d’activitats a: 

És un material car i fràgil, i pensem que un joc permet treballar amb tota la classe. 

Taula de nombres o graella del 100

Podeu construir-la fàcilment vosaltres, amb velcro o bluetack© si teniu un pany de paret lliure. El que us proposem té les fitxes dels nombres amb el dors d’un color diferent . També podeu fer servir taulers de nombres en format virtual. 

A la campanya hi trobareu propostes d’activitats a: 

Un tauler és suficient per a tot el grup classe. Però potser us podeu plantejar tenir-ne un a cada aula a determinats nivells. 

Us proposem aquestes miniaplicacions per treballar virtualment amb la graella.

Pentòminos

És un material molt específic, fet de 12 peces diferents de 5 quadrats de superfície cada un. Fa pensar en les peces del joc del tetris (que eren peces de 4 quadrets de superfície) 

A la campanya hi trobareu propostes d’activitats a: 

Es comercialitza amb el nom de “pentominos”, i n’hi ha de diferents formats. 

També és un material que podeu construir amb material de baix cost, com cartolines. A la maleta tenim dues caixes de 12 jocs cadascuna, de manera que gairebé hi hagi un joc per alumne. 

Us proposem aquestes miniaplicacions per treballar virtualment amb pentòminos.

És un material específic per al treball de les fraccions de manera manipulativa, i ajuda a entendre el funcionament de les operacions amb fraccions, de l’equivalència i moltes altres idees clau. 

A la campanya hi trobareu propostes d’activitats a: 

La maleta disposa de 4 cercles de fraccions. Per a un grup-classe seria convenient tenir-ne més, però es pot construir amb material de baix cost. 

Us proposem aquestes miniaplicacions per treballar virtualment amb fraccions.

Diagrama de fraccions de Freudenthal

És un material específic per al treball de les fraccions de manera manipulativa, i ajuda a entendre el funcionament de les operacions amb fraccions, de l’equivalència i moltes altres idees clau. 

A la campanya hi trobareu propostes d’activitats a: 

La nostra maleta conté de 4 diagrames de Freudenthal de fraccions. Seria convenient tenir-ne més, però us en podeu construir amb material de baix cost. Per a un grup-classe seria convenient tenir-ne més, però es pot construir amb material de baix cost.

El comercialitzen en plàstic i fusta diferents empreses com goula@, elearnings@ i altres. 

Us proposem aquestes miniaplicacions per treballar virtualment amb fraccions.

Miralls i llibre de miralls

El mirall permet treballar la simetria de manera experimental. Al mercat podeu trobar miralls de 10×10 cm irrompibles. Si els uniu amb cinta adhesiva per un dels costats del quadrat, com es veu a la imatge, podreu construir un llibre de miralls, que obre un gran ventall de possibilitats didàctiques. 

A la campanya hi trobareu propostes d’activitats a: 

Els comercialitza abacus© i l’empresa elcuadradomagico ©

A la nostra maleta de matemàtiques hi han 20 miralls, amb els que podeu construir 10 llibres de miralls. 

Els daus són un material que ens permet jugar i fer descobertes en atzar i probabilitat. També podem fer-los servir a propostes de càlcul. 

Si voleu fer activitats amb resultats de probabilitat fiables, assegureu-vos de fer servir daus ben calibrats, de bona qualitat, perquè en altres casos els resultats obtinguts s’allunyen dels que haurien de ser. 

És interessant tenir daus amb diferents nombres de cares, daus amb operacions, amb nombres positius i negatius… Una bona opció són els daus en blanc, als que podeu escriure el que vulgueu a les seves cares. També podeu fer servir daus normals enganxant-hi gomets o etiquetes. 

A la campanya hi trobareu propostes d’activitats a: 

La maleta de daus de la imatge conté 162 daus de diferents tipus. 

Us proposem aquestes miniaplicacions per treballar virtualment amb daus.

Hodòmetre: Una roda per mesurar distàncies

L’hodòmetre és un estri de mesura de distàncies composat per una roda amb mànec. La mida de la roda fa que a cada volta l’espai que recorrem sigui d’un metre. 

A la campanya hi trobareu propostes d’activitats a: 

El comercialitza invicta©. 

El metre cúbic

Està fet de varilles d’un metre que s’encaixen pels vèrtex. Ens permet posar-nos-hi a dins, construir i desmuntar. També us el podeu fer a l’escola o institut fent servir tubs de plàstic (en venen als magtzems de ferreteria) i tub de manguera d’un diàmetre una mica superior al diàmetre extern al tub de pvc. Haureu d’unir trossos de manguera amb cargols i femelles, de manera que a cada vèrtex pugueu enganxar 3 arestes. 

A la campanya hi trobareu propostes d’activitats a:

Geoplà

És un material manipulable de matemàtiques dissenyat per Caleb Gattegno, que està format per una superfície plana, amb claus o pivots col·locats de forma regular.  Segons la distribució en què els posem obtenim diferents geoplans: el geoplà ortogonal (amb els claus col·locats de manera que formen quadrats), el geoplà isomètric (els claus formen triangles equilàters) o el geoplà circular (els claus formant un cercle).

A la campanya hi trobareu propostes d’activitats a:

Us proposem aquestes miniaplicacions per treballar virtualment amb el geoplà.

A més hi ha altre material de matemàtiques que us pot anar molt bé : 

…I tot el que segur que ja esteu fent servir.