El COMB dedica el 2018 al Dr. Jordi Perelló

El Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) dedica l’any 2018 al Dr. Jordi Perelló Gilberga, personatge il·lustre que dona nom al nostre CREDA.

El Dr. Perelló va ser pioner de la Foniatria a Espanya, i amb aquesta dedicatòria el COMB vol recordar la història de l’Otorinolaringologia (ORL) catalana i dels especialistes que la van impulsar.

El 1943 es va especialitzar en ORL al servei del professor Ferran Casadesús a l’Hospital Clínic de Barcelona. Posteriorment es va formar a Bordeus i a París on va estudiar Foniatria. El 1956, va començar a treballar a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau on fundar la Secció de Foniatria, la primera que existeix al nostre país fins al 1977, que s’incorpora al Servei d’ORL de l’Hospital de la Vall d’Hebron. Des del 1980, va començar com a metge del Gran Teatre del Liceu.

Pel que fa a l’educació dels nens sords, l’any 1970 va assumir la direcció del “Servei d’Exploració, Orientació i Rehabilitació”, del Centro Municipal Fonoaudiológico “José Mª de Porcioles” (conegut popularment com “El Fono”) que va existir entre els anys 1970-1981. Posteriorment el “Fono” a l’any 1984 va transformar-se en l’escola ordinària “Tres Pins”; i d’altra banda l’Equip d’Integració i el Servei d’Audiologia i Laboratori Protètic, que ja existien des de 1981, van passar a ésser el 1985 l’EAP B-32 específic per a Deficients Auditius; passant a esdevenir l’any 1989 el CREDAC Pere Barnils. Aquest Servei d’Exploració, Orientació i Rehabilitació, dirigit pel Dr. Perelló, va funcionar com un centre de diagnòstic i de reeducació, desenvolupant també tasques d’audiologia, audiometries i rehabilitació de les dificultats de parla i del llenguatge. En la seva tasca amb els nens sords i nens amb retard de llenguatge, va ser molt important la inclusió de l’audiometria infantil, incorporant la “Nomenclatura Barcelona”, en la qual era imprescindible descriure els nens i les nenes amb sordesa amb: el grau de pèrdua auditiva (a la millor oïda), l’edat de la pèrdua auditiva i el nivell d’intel·ligència no verbal. També va ser molt important la seva ingent obra del diccionari de “Lenguaje de signos manuales”, amb la col·laboració d’en Juan Frigola (primer professor de llengua de signes catalana), realitzant més de 8.000 figures realitzades per ell mateix. Però entre totes les seves publicacions, destaquem per la seva importància el “Tratado de Audiofoniatría y Logopedia” (1968-87) que consta d’onze volums.

Al llarg d’aquest any el COMB organitzarà una sèrie d’actes de les quals us mantindrem puntualment informats a través de la pàgina web del CREDA:

Pàgina web del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona

Bibliografia del Dr. Perelló que tenim al nostre Web