@ProjecteLliures > Compromesos i en xarxa per un país lliure de pobresa, exclusió i desigualtats

29/11/2016 Foto: El Presidente De Òmnium, Jordi Cuixart, La Presidenta De Ecas, Teresa Crespo, Y El Exdiputado En El Parlament Y Representante De Coop57 David Fernández Sociedad Òmnium, Ecas Y Coop57 Impulsan Un Fondo Económico Solidario Contra La Pobreza Recaudan Fondos Para Una Docena De Proyectos De Transformación Social A Largo Plazo Barcelona, 19 (Europa Press) Òmnium Cultural, La Federación Entitats Catalanes D'acció Social (Ecas) Y La Cooperativa Coop57 Han Lanzado La Iniciativa 'Lliures' (Libres), Que Articulará Un Fondo Económico De Solidaridad Para Luchar Contra La Pobreza, La Exclusión Social Y Las Desigualdades, Y Captará Fondos Para Proyectos De Transformación Ante La Emergencia Social En Catalunya, "Una De Las Sociedades Europeas Más Desiguales". Lo Han Explicado Este Martes En Rueda De Prensa El Presidente De Òmnium, Jordi Cuixart, La Presidenta De Ecas, Teresa Crespo, Y El Exdiputado En El Parlament Y Representante De Coop57 David Fernández, Que Han Leído El Manifiesto De La Campaña, Que Defiende Que "Ningún País Puede Ser Libre Si No Lo Es Su Gente". Iniciarán La Actuación Con Una Primera Fase De Docena De Proyectos A Largo Plazo Entre Tres Y Cinco Años, Que Requerirán Alrededor De Dos Millones De Euros: "Si Ni Estado Ni Mercado Solucionan Hoy El Cráter De Las Desigualdades, Entonces Hace Falta Actuar Colectivamente Para Avanzar Hacia Una Sociedad Más Equitativa Y Más Libre", Reza El Manifiesto. Han Apostado Por "Restituir El Vínculo Social" Que La Crisis Ha Destruido, Generando Exclusión Además De Pobreza, Por Lo Que Han Emplazado A La Población A Implicarse Activamente Y Colaborar Económicamente, Para Lo Que Empezaran El 12 De Diciembre A Recaudar Fondos, Con Donaciones Voluntarias Que Han Recomendado Situar En El 0,7% De Los Ingresos. Los Programas Se Iniciarán En Salt (Girona), Tarragona, L'hopitalet (Barcelona), El Barrio Barcelonés De Nou Barris Y La Comarca De La Segarra (Lleida), Entre Otros Puntos Del Territorio, Y Crespo Ha Explicado Que P 4635#Agencia EPL’embrió del projecte Lliures neix d’un llarg debat, a la recerca de noves respostes socials davant la severitat dels impactes de la crisi, i sorgeix ara fa més de 18 mesos, en espais de trobada informals entre Coop57, ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social) i Òmnium Cultural. Sobre la taula, el mapa de les desigualtats, l’extensió de la precarietat, la cronificació de les pobreses –severa i moderada, vella i nova– i la irrupció de noves formes d’exclusió. A l’epicentre de la reflexó concorria l’esquema de col·lapse institucional vigent en un context sud-europeu prou conegut. Aquesta constatació –provenint de diferents sensibilitats en un país plural– era el punt de trobada: què podíem fer i com podíem fer-ho col·lectivament, sortint de zones de confort, abans que resignar-nos a actuar i intervenir.
Fruit d’aquest debat, el passat 2 de novembre les tres entitats vam signar un conveni per crear el fons de solidaritat econòmica Lliures.La reflexió va motivar que Lliures podria significar i dignificar una triple determinació.

  1. Pedagogia i sensibilització: extensió i profundització de la consciència crítica comuna sobre el grau de desigualtats cronificades i injustícies socials que defineix el nostre país, atès que un país no pot ser lliure si no ho són les persones que l’habiten, i aconseguir una major implicació col·lectiva i noves respostes basades en la cooperació social, la innovació democràtica i el desenvolupament comunitari.
  2. Enxarxament i empoderament: fent-ho a través de les potencialitats col·lectives i del capital humà més sòlid del país: la seva xarxa associativa, social i cooperativa. No es tracta de fer cap entitat nova, sinó de generar un nou estri, tot federant les experiències ja existents i ampliar-les amb noves implicacions ciutadanes, assolint xarxes estables de solidaritat i suport mutu allà on la crisi colpeja més durament. Lleials a la tradició social i cooperativa de la nostra pròpia història –junts és quan ens hem en sortir– i conscients que cal un compromís estable, durador i de llarg recorregut.
  3. Intervenció i transformació: amb aquest objecte social, ‘Lliures’ esdevé una iniciativa que –autofinançant-se a partir d’aportacions periòdiques de ciutadans i ciutadanes, que comprometrien recursos a mig termini– per desplegar projectes de transformació social i intervenció directa, definits per la pròpia comunitat i activant el compromís social, sota un esquema d’autodefensa democràtica i social. La dinàmica predefinida era captar recursos estables des d’una amplíssima capil·laritat social –en base a aportacions periòdiques a fons perdut que prenen com a referència el 0,7% dels ingressos anuals de qualsevol persona)– de milers de ciutadans. No grans aportacions, sinó milers de petites en xarxa.
És tard però és tot el temps  que tenim a mà per fer futur
                                                               Pere Casaldàliga

Més info |

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>