Maleta 7 de cinema

Què és el projecte 7 de Cinema?

El cinema és part essencial de la cultura contemporània, i també de les nostres vides: veiem pel·lícules perquè ens agraden les històries, perquè ens entretenen i ens emocionen, però també perquè ens ensenyen com és el món, perquè ens fan reflexionar i, en definitiva, perquè ens fan aprendre i créixer com a persones. A l’era de la informació i de la societat audiovisual les imatges tenen un paper preponderant en la transmissió de continguts i, fins i tot, en la relació entre les persones, especialment en el cas de les generacions més joves. Malgrat tot això, ni la cultura cinematogràfica ni la cultura audiovisual en el seu sentit més ampli tenen espai en el currículum educatiu, i només un petit percentatge de docents inclouen aquestes matèries en les activitats d’aula.

A la maleta 7 de cinema la precedeix LA MÀGIA DE L’ANIMACIÓdisponible al CRP del Tarragonès En aquesta caixa, quasi màgica, hi trobareu un seguit d’aparells una mica estranys
però molt senzills de funcionament que permeten entendre i experimentar les primeres seqüències de dibuixos animats, especialment recomanada a partir de Cicle Mitjà de Primària.

La Filmoteca de Catalunya i el Museu del Cinema – Col·lecció Tomàs Mallol fa anys que van obrir les portes a la comunitat educativa perquè creuen fermament que cal incorporar la cultura audiovisual als programes d’ensenyament i que és en la formació dels més joves on es troba el futur de la cultura. Amb l’objectiu de fer un pas més enllà en aquesta tasca divulgadora, i afavorir que el cinema pugui entrar a les aules de tot Catalunya, neix el projecte 7 de Cinema. La proposta educativa que presenten, doncs, parteix dels objectius següents:

  • Integrar la cultura cinematogràfica dins del currículum educatiu i reivindicar la importància de l’alfabetització audiovisual entre els joves.
  • Dotar els docents d’eines i materials que els permetin incloure la cultura cinematogràfica en la programació d’aula.
  • Oferir a l’alumnat la possibilitat de conèixer des de dins què és i com es fa el cinema.
  • Formar noves generacions d’espectadors i espectadores sensibilitzats amb la importància de preservar el cinema com a part essencial de la cultura.

La proposta inclou tres “Sales cinematogràfiques” i una guia didàctica (*). El set està especialment concebut per als nivells educatius d’ESO i Batxillerat:

  • SALA 1: Tècnica. De què està fet el setè art?
    El vessant tècnic del cinema que ens permetrà conèixer la influència dels materials i els procediments de producció d’un film, posant l’èmfasi en els suports analògics.
    Materials: guions de treball i llauna del Centre de Conservació i Restauració amb rotlles de pel·lícula.
  • SALA 2: Creativitat. Com es narren les històries?
    La creativitat al cinema comportarà aprendre les característiques narratives, estilístiques i formals que defineixen els gèneres i subgèneres del setè art.
    Materials: guions de treball, cartellera i attrezzo.
  • SALA 3: Acció! Qui fa les pel·lícules?
    Descobrim la tasca implícita d’un rodatge, quins professionals hi intervenen i quina és la seva tasca.
    Materials: guions de treball, claqueta i acreditacions equip producció.
  • Extres: Club 7 de Cinema: capsa amb càpsules de reflexió
  • Materials per al professorat: Director’s book (guia didàctica) i memòria amb fragments de pel·lícula.

(*) Aquestes tres unitats didàctiques són independents i es poden aplicar de manera autònoma, facilitant així l’adaptació a la realitat i disponibilitat del grup.

Esperem que gaudiu de l’experiència!

Condicions del prèstec
< Durada: 2 setmanes aproximadament.

Per altres períodes de préstec, consulteu a 977 31 27 04 e3990102@xtec.cat

Recollida i retorn del préstec: de dilluns a divendres d’11:00h a 14:00h i de 16:00h a 18:00h

Per saber-ne més:

Podeu consultar la web del projecte de la Filmoteca de Catalunya i veure la versió online del recurs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>