Descripció de la ruta

maparuta

Ajuntament de Tarragona
El alumnes comencen la ruta a l’Ajuntament de Tarragona on es presenta el context històric en què es va produir el sollevament militar i posteriorment com va ser el dia a dia a la rereguarda fins l’entrada de les tropes Franquistes a Tarragona el 15 de gener de 1939.

El refugi antiaeri
Seguidament baixen al refugi antiaeri situat al mateix Ajuntament on se’ls explica com es va organitzar la població civil davant els insistents bombardeigs i el setge aeri per part de l’aviació legionària italiana, la Legió Còndor alemanya i la Brigada Hispana que conformaven les Forces Aèries franquistes.

Antiga audiència
A continuació es visita l’Antiga Audiència on s’entra de ple en la postguerra i la repressió franquista i en concret en la situació d’aquelles persones que van ser encausades per donar suport a la rebel·lió, entre d’altres motius i que van ser jutjades en judicis sumaríssims. S’analitza quines diferències entre una causa civil i un consell de guerra quan a drets dels acusats i quines van ser les condicions dels judicis durant la repressió més acarnissada.

Presó de Pilats
El següent espai és la Presó de Pilats on complien presó els encausats en els judicis sumaríssims. Es parla de les condicions en que van viure aquestes persones i es visita l’actual Sala de Hipòlit, on esperaven l’execució de la sentencia els condemnats a mort.

Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona
Finalment, els alumnes es desplacen fins la seu de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona on entren en contacte amb la realitat d’un dels recursos més importants a l’hora de dur a terme recerques de caire històric i on se’ls presenta l’arxiu de Xavier de Salvador i Andreu, últim director del Diari de Tarragona durant la República.