Seminari – Ens endinsem en el projecte de lectura: ambDdeDona-coeDuca’t

Seminari de lectura que fomenta l’animació lectora a través del projecte de lectura ambDdeDona-coeDuca’t.

En formem part

Judith Aresté Grau (ESC Parc de l’Aigua, Lleida), Núria Boté Salvia i Adelaida Suñe Vaquer (INS Samuel Gili i Gaya, Lleida), Meritxell Cerón Bertran i Maria Molina Gay (ESC d’Almenar), María Eugènia Comaposada Sanchez, M. Mercè Domènech Ganau (ESC Comtes de Torregrossa, Alcarràs), Maria Pilar Espax Gaya (INS Màris Torres, Lleida). Neus Figueras Soler, Saray Garcia Ruiz (ESC Josep Mañé i Gavaldà – ZER Ponent, Raïmat), Immaculada González García (ESC El Vilot – ZER Ponent, Sucs), Rosa M. González Roca (INS Josep Vallverdú, Les Borges Blanques), M. Pilar Miralbes Badia (ESC Pràctiques I, Lleida), Núria Planellas Font (INS Castell dels Templers, Lleida), Rosa Pujol Cayuela (ESC Jaume Miret, Soses), Montserrat Segarra Mateu (ESC La Mitjana, Lleida), Josep Trullols Fernández (INS d’Almenar), Sandra Vidal Abelló (ESC Camps Elisis).

Coordinen el Seminari la Lourdes Flotats Fàbrega, professora de català de l’INS Castell dels Templers, de Lleida, i Alba Pascual Cubells, professora de català de l’INS Terres de Ponent, de Mollerussa.

La trajectòria recorreguda

Aquest seminari de lectura té una llarga trajectòria on s’han treballat diferents propostes d’animació lectora a partir de diverses obres i/o autors: Les mil i una nits, El Petit Príncep, Alícia al país de les meravelles, Les aventures d’en Pinotxo i lectures de Roald Dahl.

Aquest curs 2020-2021 s’ha encetat un nou projecte de lectura que gira entorn la coeducació: Ens endinsem en el Projecte de lectura: ambDdeDona-coeDuca’t. El Seminari treballa conjuntament amb el CRP del Segrià amb l’objectiu de fomentar la lectura i la coeducació en l’àmbit escolar.

Què s’ha fet?
 • Participació en el taller “Dinamitzem la biblioteca escolar i la lectura a l’aula”.
 • Xerrada “La mirada social dins la coeducació” a càrrec de l’Eva Farré, Treballadora social del SE del Segrià i promotora d’igualtat.
 • Xerrada “Una lectura del museu en clau de gènere” a càrrec de Miquel Sabaté i Sara Medina, dels serveis educatius del Museu de Lleida. 
 • Participació en la presentació del Projecte de lectura “ambDdeDona-coeDuca’t”.
 • Elaboració de propostes didàctiques dels llibres dels lots de lectura del Projecte. 
 • Intercanvi de bones pràctiques.

Tant les coordinadores com les persones assistents al Seminari valorem de manera positiva aquest curs 2020-2021. Enguany s’ha encetat un nou projecte de lectura centrat en la coeducació i ha tingut molt bona acollida entre els i les docents. Les membres del Seminari han pogut enriquir-se mútuament tot descobrint i compartint lectures, recursos i bones pràctiques entorn la lectura i la coeducació. 

A causa de la pandèmia, les trobades s’han realitzat de manera virtual, un fet que ens han fet reorganitzar les sessions i planifica-les de manera molt pautada. Malgrat tot, valorem de manera positiva el resultat final.

Compartim

El classroom del seminari ens ha servit com a punt de trobada, com a mitjà d’informació i com a eina de treball. Allí es pot trobar informacions diverses, penjades tant per les coordinadores com per les participants; les agendes mensuals, que recullen propostes de formació, recursos…; bones pràctiques, entorn el Dia de les Dones o Sant Jordi; entre altres materials i recursos relacionats amb la lectura, la coeducació i l’educació i la cultura, en general. 

Els reptes
 • Dinamitzar la lectura.
 • Promoure la coeducació a través de lectures diverses.
 • Fomentar l’intercanvi de bones pràctiques.
 • Elaborar propostes didàctiques dels llibres que formen part dels lots de lectura del projecte ambDdeDona-coeDuca’t.
 • Treballar en xarxa amb diferent entitats i centres educatius.
 • Difondre activitats de formació i recursos relacionats amb la lectura, la coeducació, l’ensenyament de la llengua i la literatura…
 • Promoure activitats culturals realitzades al territori.