Jocomunico, una app que parla amb naturalitat

El passat 25 de gener es va presentar al Parc de Recerca UAB Jocomunico, una aplicació gratuïta basada en un sistema pictogràfic i dirigida a persones que tenen problemes a la parla, derivats de paràlisis cerebrals, autisme sever, o certs tipus d’afàsia. Es tracta de la primera solució en l’àmbit de la integració social capaç de transformar fàcilment el llenguatge telegràfic de pictogrames en llenguatge natural.

jocomunicoLa solució ha estat desenvolupada per Joan Pahisa, doctorand en Enginyeria Informàtica i Processament del Llenguatge Natural de la UAB, juntament amb un equip de sis joves professionals especialitzats en enginyeria informàtica, telecomunicacions, traducció i interpretació, i belles arts. Ha estat creada dins un LAB d’integració del programa Talentum de Telefónica, en col·laboració amb Fundació Adecco i Ericsson.

El funcionament de Jocomunico és molt senzill. L’aplicació inclou un complet sistema de pictogrames que permeten expressar moltes idees i accions. Un cop triats i ordenats els dibuixos, l’aplicació els transforma en una frase natural. Per exemple, un conjunt de pictogrames com ara “anar”, “escola”, “demà”, es converteix en una frase natural: “Demà aniré a l’escola”. A més a més, l’aplicació permet afegir vocabulari personalitzat, crear carpetes per preparar converses i anar directament a un historial de frases d’ús més comú.

“L’aplicació proporciona una comunicació més natural i fluïda entre emissor i receptor, transformant el llenguatge pictogràfic en llenguatge natural en català i castellà”, ha explicat Joan Pahisa durant la presentació.

L’aplicació és tàctil, tot i que està adaptada perquè els usuaris amb problemes de mobilitat puguin utilitzar els polsadors externs que fan servir habitualment per a altres aplicacions.

Jocomunico ja ha començat a utilitzar-se amb èxit en el centre Prodis de Terrassa, una entitat social sense ànim de lucre destinada a l’assistència i la promoció integral de persones adultes amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental o paràlisi cerebral, i s’espera que el seu ús s’estengui pròximament a prop de 200 centres. Marta Jové, logopeda del centre Prodis, ha destacat: “Hem provat l’aplicació amb usuaris del centre amb diferents perfils cognitius i el resultat ha estat molt positiu, ja que els ofereix poder comunicar-se de manera natural i els facilita l’aprenentatge i evolució del nivell lingüístic”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>