LA MEMÒRIA HISTÒRICA EN L’EDUCACIÓ

El grup  de professors/-es DEMD dels ST de Tarragona, ha nascut fruit de la passió que viuen per la Memòria Històrica i la seva difusió a l’aula. La seva feina no és individual sinó que treballen conjuntament amb el grup de treball DEMD (Exili, Deportació i Holocaust) que és el resultat de la col·laboració, des de l’any 2008, entre el Departament d’Educació i el Memorial Democràtic de Catalunya.

L’alumnat dels diversos nivells educatius, ha de conèixer i reflexionar sobre els conflictes i genocidis que ens han afectat directament: les terribles conseqüències de la Guerra civil i de la Segona Guerra Mundial, del feixisme i del nacionalsocialisme. En el nostre cas concret, una de les conseqüències de la nostra Guerra Civil, l’exili republicà, desembocà en altres conseqüències del conflicte mundial  de la II Guerra Mundial, la deportació, els camps d’extermini i l’Holocaust, que protagonitzaren i patiren ciutadans i ciutadanes catalans.

L’ensenyament sobre l’exili, la deportació i l’Holocaust habitualment es tracta a l’educació secundària des de l’àmbit social però també des de la vessant de desenvolupament personal i ciutadà. El currículum actual és prou obert perquè puguem dedicar un espai de temps important i tant transcendental per a qualsevol moment històric.

Una de les activitats més significatives del grup, que aquest any van realñitzar en format digital, és la commemoració del dia Dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust. Però també estan creant un fons de recursos en el Drive de DEMD Tarragona i  un compte de Twitter que us convidem a seguir i a difondre entre els docents del vostre territori @DemdTarragona , amb l’objectiu de difondre el grup i la iniciativa per tal que altres centres i docents s’hi afegeixin.

D’altra banda ,us convidem al:

CICLE CONFERÈNCIES PERSONATGES DE LA II REPÚBLICA A TARRAGONA
 
Amb motiu del 90è aniversari de la proclamació de la II República, i en un exercici de recuperació de la memòria històrica com s’està fent des de fa més de deu anys en la qüestió de la Guerra Civil, des de l’Ajuntament de Tarragona s’ha demanat la participació d’institucions i entitats per a celebrar aquesta efemèride. Amb el títol: 14 d’abril de 1931: noranta anys de la Segona República. Programa de Memòria Històrica de Tarragona, des del 13 d’abril fins al 15 de desembre, tindran lloc gairebé una trentena d’actes i activitats proposades per més d’una quinzena d’entitats de la ciutat.
Des de l’Arxiu del Port hem programat un cicle de conferències titulat: Personatges de la II República a Tarragona. El cicle, que es desenvoluparà els dimarts del mes de maig a les set de la tarda, constarà de quatre conferències impartides pels millors especialistes.
La primera conferència tindrà lloc el pròxim dimarts 4 de maig, a les 19 h, i anirà a càrrec del filòleg Josep-Lluís Carod-Rovira, qui tractarà sobre el personatge d’Antoni Rovira i Virgili (1882-1949), periodista, historiador i polític i clar referent del període republicà.
Per assistir a les xerrades de manera presencial caldrà necessàriament reservar plaça enviant un correu a l’adreça arxiu@porttarragona.cat tenint en compte que l’aforament serà limitat.
 
 Les conferències es podran seguir també en temps real a través del canal de YouTube del Port de Tarragona en aquest enllaç: 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>