PLA D’EDUCACIÓ DIGITAL DE CATALUNYA  

 ➡ PLA D’EDUCACIÓ DIGITAL DE CATALUNYA 💡 

Dins del Pla d’Educació digital de Catalunya 2020-2023, presentat pel Departament d’Educació en el marc de la XII legislatura, s’han anat publicant diversos documents al llarg d’aquest curs 20-21 . Aquestes eines i materials de  suport pretenen afavorir i facilitar l’acompliment del seu objectiu primordial  :

  • Contribuir al desenvolupament de les competències digitals que els ciutadans i les ciutadanes necessiten per viure i treballar en una societat caracteritzada per les transformacions i els canvis accelerats derivats de les mateixes tecnologies. Amb aquest Pla es vol situar Catalunya com un país capdavanter en l’ús educatiu de la tecnologia per a l’èxit educatiu i social, al mateix temps que es pretén millorar la competència digital de l’alumnat, el professorat i els centres educatius en el marc de la transformació educativa.

Els objectius del Pla són:

• Assegurar que els alumnes de Catalunya siguin digitalment competents en acabar l’ensenyament obligatori.
• Augmentar el nombre de professorat que tingui la competència digital docent entesa com una competència clau del segle XXI
• Teixir una xarxa de país amb centres digitalment transformats que facilitin l’aprenentatge en el marc de la transformació educativa.

Anem  a fer una ullada a cadascun d’ells:

L’estratègia digital de centre (EDC) defineix i concreta les línies d’actuació d’un centre que fan possible que docents, alumnat i centre assoleixin la competència digital. Per aconseguir aquesta competència digital, l’EDC comprèn tots els àmbits del centre: organitzatius, metodològics, curriculars i comunicatius, els quals s’han de veure necessàriament implicats i, si escau, transformats, des d’una perspectiva d’innovació i de millora contínua.

Els objectius de l’EDC es poden agrupar en cinc àmbits, que tenen com a fita el màxim assoliment de la competència digital de l’alumnat, del professorat i del centre:

  • Assoliment de la competència digital
  • Planificació estratègica i organització
  • Metodologies didàctiques i innovació
  • Inclusió digital i de gènere
  • Seguretat i protecció de dades

Estratègia Digital de Centre: http://educacio.gencat.cat/ca/departament/publicacions/monografies/estrategia-digital-centre/

S’ha publicat el document: “Funcions i organització de la comissió d’estratègia digital de centre” on es defineix què és la comissió d’estratègia digital de centre, qui en forma part, el seu funcionament i com la comissió d’estratègia digital ha de dinamitzar l’estratègia digital perquè arribi a tota la comunitat educativa.

La comissió d’estratègia digital és l’equip encarregat de definir i implementar l’estratègia que vol seguir un centre en relació amb les tecnologies digitals, amb l’objectiu que l’alumnat, els docents i el centre assoleixin el nivell més alt possible de maduresa i competència digital des d’una perspectiva d’innovació i de millora contínua. Per tant, ha de ser l’equip impulsor de l’Estratègia Digital de Centre, la planificació de la seva implementació, i el seu seguiment i avaluació.

La comissió ha d’estar impulsada i liderada per l’equip directiu del centre i cada centre pot organitzar la comissió segons les seves necessitats i dinàmiques de funcionament.

Pel que fa a les Orientacions de la Coordinació  Digital de centre tenim a l’abast el document publicat :

http://educacio.gencat.cat/ca/departament/publicacions/monografies/orientacions-coordinacio-digital-centre/

En aquestes orientacions s’ acota i defineix les tasques de la coordinació digital, indicant quines són les que pertoquen al coordinador o coordinadora digital de centre en funció del seu encàrrec de servei i tal com es defineix als documents d’organització i gestió de centres educatius (DOIGC), i quines són les que poden ser delegables i executades per altres docents o personal PAS del centre educatiu.

Per estar al dia de les novetats pel que fa a Coordinació Digital, no deixeu de fer una ullada a la web : https://projectes.xtec.cat/coordinaciodigital/

En aquesta web es concentrarà tota la informació d’utilitat per a la coordinació digital d’un centre educatiu. És un web col·laboratiu en procés de revisió. Proveu la Calculadora de temps que hi trobareu a la web i que us ajudarà a distribuir les tasques i veure el temps que haureu de dedicar per poder-les acomplir.

Els documents que s’han tingut com a referència per determinar els objectius, el funcionament i l’estructura de la comissió d’estratègia digital són el Pla d’Educació Digital de Catalunya (PEDC), l’Estratègia Digital de Centre (EDC) i la Web de suport a l’EDC.

No deixeu de consultar la web creada per al  Suport a l’Estratègia Digital de Centre: https://projectes.xtec.cat/edc-suport/ on ens faciliten la fase de diagnosi mitjançant eines tan útils com SELFIE

L’AVALUACIÓ DE LA COMPETÈNCIA DIGITAL
Orientacions per a l’avaluació de la competència digital de l’alumnat a primària: http://educacio.gencat.cat/ca/departament/publicacions/monografies/orientacions-avaluacio-cda-primaria/

Orientacions per a l’avaluació de la competència digital de l’alumnat a l’ESO: http://educacio.gencat.cat/ca/departament/publicacions/monografies/orientacions-avaluacio-cda-eso/
Orientacions per a la personalització de l’entorn virtual d’aprenentatge: http://xtec.gencat.cat/web/.content/centres/centres-educatius-en-linia/Orientacions-per-a-la-personalitzacio-entorn-virtual-aprenentatge.pdf

Les tecnologies digitals a l’Ed. Infantil

Aquest document ens ofereix a mestres i altres professionals implicats en l’educació dels infants un seguit de propostes variades, en suports
diversos, que requereixen de diferents tipus d’agrupaments i d’organització i amb unes característiques comunes: faciliten l’expressió i la col·laboració, donen resposta a la necessitat d’exploració i de joc i permeten el
contrast d’opinions.
Aquestes propostes reflexionades i amb la intervenció
educativa per part de l’adult, ofereixen a l’infant una diversificació d’oportunitats per contribuir al desenvolupament de les seves capacitats en interacció constant amb
l’entorn: els companys, els adults, la vida a l’escola i a
casa…
En el repte d’ajudar els infants a comprendre el món que
els envolta utilitzant la tecnologia digital, posem èmfasi
en el fet que allò que és important a l’educació infantil no
és tant l’ús d’una eina, programa o aplicació, sinó l’ús
d’eines, programes i aplicacions com uns mitjans més
per aprendre i desenvolupar-se.

WEBS DE CONSULTA

La Xarxa Territorial de cultura digitalÉs el punt de trobada de les accions per a la transformació digital dels centres educatius de Catalunya, treballant en xarxa per a construir coneixement i millorar la competència digital d’alumnat, docents i centres . Una proposta oberta per a tot el professorat per facilitar suport i recursos als centres. Compta amb espais digitals per afavorir la reflexió i compartir coneixement.

Aquest curs la participació a la XTCD ha estat oberta a tot el professorat interessat a compartir experiències en cultura digital a l’aula.

Centres educatius en línia

https://www.youtube.com/channel/UCLsDWVSYhjFYweT-LFbIbwA

El Pla d’Acció: centres educatius en línia 20-21 ofereix eines, recursos i estratègies als centres, als docents i a les famílies per dur a terme els processos de transformació en l’educació híbrida. El pla contempla 3 eixos d’acció:

/Eix 1. Model organitzacional i de gestió, té l’objectiu d’identificar, impulsar i compartir nous models d’organització que, adaptables als diferents escenaris i a la realitat de cada centre, permetin l’èxit educatiu de tot l’alumnat.

/Eix 2. Metodologies innovadores, per seguir impulsant l’aprenentatge competencial fent ús d’entorns virtuals d’aprenentatge i d’eines i recursos digitals.

/Eix 3. Xarxa i ecosistema de la innovació, vol impulsar les xarxes entre centres i amb l’entorn, per propiciar intercanvis d’experiències i desenvolupar activitats dins i fora dels centres.

Accions:

El Projecte d’acceleració de la transformació digital dels centres educatius

Web imprescindible per mantenir actualització d’equips i darreres novetats . Podeu trobar resposta a aquelles preguntes envers ordinadors tant de docents com d’alumnes i pel que fa a MIFI.

Si encara no heu aconseguit resoldre el vostre dubte podeu consultar els fòrums ,bústies de suport, catàleg d’aplicacions com el Portal company, manuals ,etc. Si encara no heu entrat

 

 

TU+TIC+IMPACTAC

RECURSOS EN LÍNIA
APPS X TAULETES
TALLER OBERT

#SEMTAC20

Programari TAC

Podeu descarregar programari lliure en català en la web de softcatlà.

 

Audacity: Edició d'Audio
Audacity:
Edició d’Audio
 

Baixar de Youtube
Baixar de Youtube
 

BG Info: mostrar informació al escriptori
BG Info:
mostrar informació
al escriptori
 

Cobian Backup: Copies de seguretat
Cobian Backup:
Copies de seguretat
 

Prezi
Prezi
 

CCleaner
CCleaner

La majoría dels tutorials han estat extrets de Fast Tic Tallers.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>