Nova edició del programa Mart XXI

El projecte és una realitat gràcies a la col.laboració entre l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona, els ajuntaments de la comarca i la UPC.

El  21 de març s’inicia una altra edició (la vuitena) del projecte Mart XXI, aquest cop amb tripulació provinent dels municipis de Gavà i Sant Vicenç dels Horts. El projecte s’ha situat en un lloc important en les estratègies educatives i d’acompanyament a l’escolaritat dels municipis de la zona i es demostra una eina per la generació de vocacions per la ciència i la tecnologia entre els i les adolescents.
Les sessions de Mart XXI seran els dies 21, 23, 29, 31 de març i 8 d’abril.
Mart XXI és una realitat gràcies al suport de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona, els ajuntaments participants i la UPC.

Aquest programa compta amb set edicions precedents i, concretament, en la darrera portada a terme ja va haver-hi la participació d’alumes dels tres centres d’Educació Secundària de Sant Vicenç dels Horts. A continuació se’n reprodueix la crònica de l’experiència:

Entre  el 21 i el 31 de març va tenir lloc la 7a edició del projecte Mart XXI de la UPC de Castelldefels, que aquest any ha comptat amb un total de 32 alumnes dels 3 instituts de Sant Vicenç dels Horts.

Durant dues setmanes, aquests alumnes analitzaven la viabilitat d’una colònia humana al planeta vermell. Alumnes de Sant Vicenç i Gavà treballaven en equip per avaluar quines són les dificultats que la colonització del planeta ens planteja i les possibles formes de superar-les.

El projecte Mart XXI és una experiència en col∙laboració entre la UPC, l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i el Departament d’Educació i s’adreça a nois i noies de 3er i 4rt d’ESO que, malgrat tenir capacitats i potencial pels estudis, presenten un elevat risc d’abandonament dels mateixos.

Durant aquesta estada a la UPC els nois i noies esdevenen membres de la comunitat universitària i a través d’aquesta recerca es busca motivar els joves a no abandonar els estudis de manera prematura, valorant el paper del coneixement, la importància de l’estudi i l’esforç realitzat.

L’edició d’aquest any s’ha organitzat en 5 sessions de treball de cinc hores al Campus del Baix Llobregat de la UPC els dies 21, 23, 29 i 31 de març i 8 d’abril. A més a més dels alumnes de Sant Vicenç també han participat centres de Gavà i Viladecans.

La missió consistia a conèixer el planeta Mart i les seves característiques, plantejar les dificultats per establir-hi una colònia i experimentar i trobar solucions als problemes plantejats.

Desprès d’una primera sessió de plantejament i primeres aproximacions al problema els alumnes s’incorporaven a un dels 7 grups de treball creats per desenvolupar l’estudi d’un àmbit de coneixement vital per l’èxit de la missió:

Grup 1: Llançament, navegació i aterratge al planeta Mart / Grup 2: Telecomunicacions i sistemes de monitoratge de la colònia / Grup 3: Sistemes de producció i consum d’energia / Grup 4: Monitoratge i control de la colònia. Aplicacions de la tecnologia domòtica. / Grup 5: Producció dels aliments i matèries primeres d’origen animal i vegetal per la subsistència de la colònia. / Grup 6: Condicions climàtiques, suport vital i reciclatge de residus. / Grup 7: Obtenció, distribució i consum de l’aigua a Mart

Cadascun dels grups estava coordinat per personal de la UPC especialista en aquell àmbit de coneixement. Aquest treball en equip i per projectes permet entendre com la ciència i la tecnologia poden ajudar a superar aquestes dificultats, i conèixer aplicacions pràctiques de moltes de les matèries que s’estudien des de l’ESO

Els resultats obtinguts en aquests anys indiquen que el projecte augmenta l’autoestima del alumnat, col·labora en l’assoliment de les competències bàsiques i els ajuda en la seva orientació acadèmica i professional. I el més interessant de tot, que una fracció molt elevada dels nois i noies continua els estudis en nivells post-obligatoris i molts d’ells opten pel batxillerat científic-tècnic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>